Κοινοτικά προγράμματα

FtS35

Συν Αθηνά και χείρα κίνει! Τίποτα δεν πέφτει σαν δώρο εξ ουρανού, πολλές είναι οι ευκαιρίες να αλλάξουμε τη μοίρα μας, για το καλό το δικό μας και του τόπου μας. Αρκεί να βάλουμε λίγο περισσότερη σκέψη και δημιουργική πρωτοβουλία, να μην εγκαταλείψουμε την πατροπαράδοτη έφεση για σκληρή και μεθοδική δουλεία.

Πολλές οι ευκαιρίες και σημαντική η υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για ποικίλες δραστηριότητες. Αρκεί να τις χρησιμοποιούμε. Η συζήτηση στον τόπο μας γίνεται για την λεγόμενη απορροφητικότητα, αφού τεράστια ποσά που μπορούμε να λάβουμε τελικά δεν τα ζητούμε. Μεγάλη συζήτηση επίσης γίνεται για το πόσο σωστά διαχειριζόμαστε τα χρήματα που παίρνουμε. Ο μέσος Έλληνας έχει ακούσει για πολλά και ποικίλα σκάνδαλα και δεν είναι βεβαίως αδικαιολόγητη η καχυποψία και απογοήτευσή του.

Η εύλογη απέχθεια προς μηχανισμούς που εκτρέπουν τα κοινοτικά προγράμματα σε τρωκτικά, κάνει συνετούς και δραστήριους συμπατριώτες μας να αποστασιοποιούνται και να καταδικάζονται σε μιζέρια και μαρασμό. Με τόσο πολύ καπνό, σίγουρα θα υπάρχει και φωτιά. Την ίδια στιγμή διαπιστώνουμε ότι άλλες χώρες της ΕΕ κάνοντας καλύτερη χρήση των ευκαιριών αυτών, έδωσαν πνοή στον τόπο τους (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία) και άφησαν εμάς ουραγούς.

Οι διαχειριζόμενοι όμως στη Χώρα μας τα προγράμματα αυτά δεν είναι παρά Έλληνες σαν κι εμάς, σαρξ εκ της σαρκός μας. Έχουμε να δούμε και να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα προσπαθώντας, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται, με το Σταυρό στο χέρι. Από την άλλη πλευρά εμφανίζονται διάφοροι “φορείς” μαϊμούδες που στόχο δεν έχουν την ανάπτυξη κάποιας συγκεκριμένης δραστηριότητας, αλλά απλά προσποιούνται μόνο και μόνο για να τσεπώσουν χρήματα. Σε μία καλή εκδοχή αναφέρουν στο στενό τους περιβάλλον :”πού το ξέρεις μπορεί και να πετύχει !” Τί κι αν αποκομίσει κανείς μερικά οικονομικά οφέλη, αλλά στο μεταξύ έχει πουλήσει την ψυχή του στο διάβολο; Εμείς μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με προίκα το μεγαλείο του πολιτισμού μας, θα αφήσουμε λοιπόν αυτή τη υπόθεση στην τύχη της;

Ας είναι, όμως. Αρκετοί φίλοι ρωτούν την ΦτΣ τί είδους ευκαιρίες υπάρχουν για υποστήριξη προσπαθειών στις δικές μας ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Έτσι λοιπόν σημειώνουμε μερικά ενδεικτικά “προγράμματα”, όπως τα ονομάζουν:

1. Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των Γεωργικών διαρθρώσεων

Χορηγούνται οικονομικές ενισχύσεις για ειδικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση των γεωργικών εισοδημάτων και συνθηκών διαβίωσης, εργασίας και παραγωγής στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Εδώ προωθούνται επενδύσεις και χορηγούνται ειδικές ενισχύσεις σε νέους αγρότες.

Ειδικότερα χορηγούνται οικονομικές ενισχύσεις, στις εξής αγροτογεωργικές δραστηριότητες:

α) Σε αγροτικές επενδύσεις
β) Σε ατομικές και συλλογικές επενδύσεις στις ορεινές και μειονεκτικές (υποανάπτυκτες) περιοχές.
γ) Σε νέους γεωργούς
δ) Σε εξισωτικές αποζημιώσεις
ε) Σε αγροτουριστικές και αγροτοβιοτεχνικές επενδύσεις
στ) Στην τήρηση λογιστικών βιβλίων από γεωργούς
ζ) Στη σύσταση υπηρεσιών διαχείρισης γεωργικών εκμεταλλεύσεων

Η εδώ αρμόδια αρχή που διαχειρίζεται το πρόγραμμα ευρίσκεται στο Υπουργείο Γεωργίας, Διεύθυνση Προγραμματισμού και γεωργικών διαρθρώσεων.

2. Αναδιάρθρωση καλλιεργειών

Αγαπητοί φίλοι, οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι πέρασε προ πολλού η εποχή όπου κανείς παρήγαγε, αυτό που ήθελε, αυτό που έμαθε από τους γονείς του, από συναίσθημα ή άλλη παρόρμηση κλπ. Σήμερα η απόφαση πρέπει να παρθεί με αποκλειστικό κριτήριο το τί ζητάει η κατανάλωση. Ένα αγαθό που δεν μπορεί να πουληθεί, δεν έχει νόημα να μας απασχολεί. Το τί πρέπει να καλλιεργηθεί, το πώς θα συσκευασθεί και το πού θα πουληθεί, είναι αντικείμενο μιας μελέτης. Άρα λοιπόν, δεν χρειάζεται μόνο σκληρή δουλειά, αυτό το έχουμε μάθει πολύ καλά εμείς οι φιλόπονοι Σκαμνιώτες και προσμετρείται σίγουρα στα πλεονεκτήματά μας, αλλά χρειάζεται και μυαλό. Έτσι λοιπόν για παράδειγμα τα αμπέλια, λόγω υπερπαραγωγής, δεν αξίζει να καλλιεργούνται πια. Η ΕΕ υποστηρίζει, αλλαγές και περιορισμό στην καλλιέργεια των αμπελιών στα οποία πράγματι τα χώματα τα δικά μας προσφέρονται.

Μερικοί συγχωριανοί μας μιλούν ειρωνικά για τον τόπο τους, τον χαρακτηρίζουν “ψωμοτόπια” κλπ. Δεν είναι όμως έτσι και δεν πρέπει να το βλέπουμε έτσι. Η ύπαιθρος εγκαταλείφθηκε, περιουσίες πουλήθηκαν και άνθρωποι του χωριού σωρεύθηκαν στα αστικά κέντρα, ζώντας κάτω από αμφίβολες συνθήκες ποιότητας ζωής, αναζητώντας καλύτερη τύχη, η οποία δεν ήρθε πάντοτε.

Για παράδειγμα λοιπόν στην προσπάθειά μας να συμβάλουμε στην αλλαγή κάποιων νοοτροπιών, πληροφορούμε ότι στα χώματά μας ευδοκιμούν φυτά που παράγουν καρπούς με κέλυφος. Οι γεωπόνοι θα μας δώσουν περισσότερες συμβουλές. Εμείς όμως σημειώνουμε ότι η ΕΕ δίνει οικονομικές ενισχύσεις για τους καρπούς με κέλυφος και τα χαρούπια. Τέτοια μπορεί να είναι τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα φιστίκια (τύπου Αιγίνης), τα καρύδια και τα χαρούπια.

Η ΕΕ ενισχύει οικονομικά να συσταθεί και να λειτουργήσει ομάδα παραγωγών αυτών των προϊόντων, να ενισχυθεί για μία 10ετία η σχεδίαση της βελτίωσης της καλλιέργειας και εμπορίας. Ακόμη ενισχύονται οικονομικά οι δραστηριότητες που αποβλέπουν στην τυποποίηση, τη βελτίωση της ποιότητας, την έρευνα της αγοράς, την επιμόρφωση σε θέματα Marketing και τη συμμετοχή σε εξειδικευμένες εκθέσεις των προϊόντων αυτών. Το ίδιο προβλέπεται μία κατ αποκοπή συμπληρωματική οικονομική ενίσχυση.

Αυτό το πρόγραμμα το διαχειρίζεται το Υπουργείο Εμπορίου μέσω της Διευθύνσεως Δενδροκηπευτικής και Αγροτικού Συνεταιρισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *