Η έκδοση του βιβλίου «Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στη γούρνα μας 1941-44: Παρνασσός – Καλλίδρομο – Οίτη – Γκιόνα»

FtS101

Σε μία σεμνή και συγκινητική τελετή στην αίθουσα συνεδρίων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αμφικλείας, που μας παραχώρησε ο Δήμαρχος Αμφικλείας καθηγητής κ. Νάκος Τσιτσιπής έγινε στις 15.11.2008 η παρουσίαση του παραπάνω νέου βιβλίου του Συλλόγου μας.

Είναι αλήθεια ότι στην ευρύτερη περιοχή μας έλαβαν χώρα γεγονότα μεγάλης σημασίας στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο που σημάδεψαν την ιστορία του τόπου μας. Γεγονότα άγνωστα στους νεότερους κατοίκους της περιοχής μας, που ωστόσο δείχνουν το ψυχικό μεγαλείο των ανθρώπων που αγωνίστηκαν με προσήλωση στις μεγάλες αξίες και ιδεώδη της φυλής μας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Φθιώτιδος κ. Νικόλαος Μπέτσιος, που νομίζω είναι εκπαιδευτικός, «για να γνωρίσουμε την ιστορία της πατρίδας μας, πρώτα πρέπει να γνωρίσουμε την ιστορία της περιοχής μας». Ασφαλώς και θα υπάρξουν κριτικές και σχόλια για την προσπάθεια του Συλλόγου μας και τις αναμένουμε με καλή διάθεση. Εκείνο που θα ήθελα από την πλευρά μου να επισημάνω, σαν μία πρώτη εκτίμηση, είναι τούτο:

Πρόκειται περί μίας αξιόλογης προσπάθειας να συγκεντρωθεί υλικό με αρκετές φιλοδοξίες να καλύψει την συγκεκριμένη περιοχή και περίοδο.

Το τόλμημα που επεχείρησε ο Σύλλογος είναι σπουδαίο και ενδεχομένως και κάπως ριψοκίνδυνο αφού υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις γύρω από το μεγάλο αυτό ζήτημα. Υπάρχουν ακόμη, έστω ελάχιστοι συμπολίτες μας που είτε εμφανώς, είτε συγκεκαλυμμένα, εχθρεύονται την Εθνική Αντίσταση. Είναι στα θετικά του πονήματος ότι καταγράφει και τις διαφορετικές απόψεις – μαρτυρίες και αφήνει τον αναγνώστη να καταλήξει μόνος του σε συμπεράσματα.

Μου έκανε εντύπωση η αυθόρμητη συμμετοχή τόσων πολλών ομιλητών και θέλησαν να κάνουν τη δική τους παρέμβαση, να δώσουν τα δικά τους σχόλια και επισημάνσεις εμπλουτίζοντας τη συζήτηση, ενώ δεν έλειψε και η μαρτυρία πρωταγωνιστών σε επεισόδια αντίστασης που μας πλημμύρισαν από συγκίνηση. Τούτο έκανε και τον συντονιστή της έκδοσης Γιώργο Αποστολόπουλο στο κλείσιμο της συνεδρίασης, να παρακινήσει ώστε δεχθεί μέσα από τη ΦτΣ κάθε νέο συμπληρωματικό, διορθωτικό κλπ στοιχείο δεδομένου ότι η έρευνα δεν τελειώνει τόσο γρήγορα και τόσο εύκολα.

Μπορώ συμπερασματικά να πω ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ήταν ένας φόρος οφειλόμενης τιμής σε όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία και ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων που στην πλειονότητά τους ήταν εκπρόσωποι συλλογικών φορέων του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, δηλαδή άνθρωποι με γνώση, κρίση και άποψη, μας είδαν με αγάπη και δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους για το εγχείρημα ενός τόσο μικρού χωριού. Αυτό ασφαλώς και μας συγκινεί και ικανοποιεί ηθικά, αλλά πολύ περισσότερο μας δεσμεύει ως σύλλογο, παρ’ όλες τις αντιξοότητες και εν πολλοίς την πολεμική που δεχόμαστε από συγκεκριμένες πλευρές, να συνεχίσουμε στη σωστή και υψηλόφρονη γραμμή που ταιριάζει σε ένα πολιτιστικό σύλλογο που επιχειρεί να εξημερώσει τα ήθη.

Σε μία εποχή που καταρρέουν οι αξίες και οι θεσμοί, να σταθούμε όρθιοι και με τις ανιδιοτελείς μας κοινωφελείς δραστηριότητες να δώσουμε ελπίδα στα παιδιά μας ότι δεν χάθηκαν και δεν ισοπεδώθηκαν τα πάντα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *