Γράμματα – Τέχνες

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαμνού δεν θα δικαίωνε το ρόλο και την αποστολή του, αν δεν έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη γνώση και τις τέχνες. Και τα δύο στοιχεία αναπόσπαστα συγκροτούν θεμέλια του Ελληνικού Πολιτισμού. Είναι χαρακτηριστική η φράση που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος Δημήτρης Ευστράτογλου σε κάποια εκδήλωση παρουσίασης μίας από τις εκδοτικές πρωτοβουλίες του Συλλόγου: «Δεν είναι δυνατόν οι πολιτιστικοί Σύλλογοι, και ειδικότερα αυτοί της περιοχής μας να εξαντλούνται στο άξονα “τσάμικο και κοκορέτσι”».

Πέρα από την διμηνιαία εφημερίδα «Η Φωνή των Σκαμνιωτών» [=ΦτΣ] που ήδη λόγω οικονομίας και προόδου της τεχνολογίας υποκαθίσταται από την ιστοσελίδα του Συλλόγου, με υπερ-εικοσαετή παρουσία, μερικές αξιόλογες εκδόσεις ξεπερνούν τα συνηθισμένα:
Μία εργασία του Σκαμνιώτη Δικηγόρου Περικλή Αστρακά που τεκμηριώνει και προσδιορίζει τις ρίζες καταγωγής του Νικολάου Πλαστήρα, του Μαύρου Καβαλάρη, στο Σκαμνό.
Ένα ανθολόγιο δημοσιευμένων και αδημοσίευτων κειμένων με υλικό ιστορίας για το χωριό και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και άλλη ενότητα με προσέγγιση θεμάτων για το περιβάλλον, τη ζωή και τον άνθρωπο, υπό τον τίτλο «Σκαμνός: Στην καρδιά της Ρούμελης», Έκδοση 2006, 860 σελίδες, αποτέλεσε την βάση για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου Σκύμνου.

Μία συλλογική προσπάθεια από άξιους συγχωριανούς και συντοπίτες από το Μπράλλο οδήγησε στην καταγραφή σπάνιων ή και μοναδικών αφηγήσεων και μαρτυριών με ιδιαίτερη αξία που αναγνωρίστηκε από πολλούς ειδικούς, υπό τον τίτλο «Η Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στη γούρνα μας, 1941-1944 / Παρνασσός-Καλλίδρομο-Οίτη-Γκιόνα», έκδοση 2008 κοντά στις 700 σελίδες, ενισχύει την εκδοτική προσπάθεια.

Πολλές έρευνες με ποικίλο περιεχόμενο δημοσιεύθηκαν στην ΦυΣ. Χαρακτηριστική η μελέτη του μεταπτυχιακού επιστήμονα Benjamin Fourlas, στο Münster Βεστφαλία [γιος του Λευτεροχωρίτη καθηγητή Θανάση Φούρλα], προσεγγίζει με υψηλό επιστημονικό βεληνεκές το νόημα του υπερασπιστή των Θερμοπυλών, Βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα και των τριακοσίων του.

Στελέχη μας εκπροσωπούν το Σκαμνό, συμμετέχουν σε διάφορα φόρα και συμβάλλουν στην διακίνηση ιδεών στην ευρύτερη περιοχή με στόχο ένα καλύτερο αύριο, μία καλύτερη Ελλάδα.
Το φυτώριο επιστημόνων από το Σκαμνό επιβραβεύεται από το Σύλλογο σε κάθε ευκαιρία. Το ίδιο πράξεις και συμπεριφορές που αποδεικνύουν κοινωνική ευαισθησία.

Δεν λείπουν και οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες που ξεπερνούν τα τετριμμένα. Κλασική μουσική, παραδοσιακοί χοροί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *