Θέτις και Πηλεύς

20130423

Γεωργίου Πούλιου

«ΤΗ ΚΑΛΛΙΣΤΗ»

Όλως τυχαία έπεσε στα χέρια μου, η εφημερίδα «Τύπος της Κηφισιάς» της 1ης Μαρτίου 2013. Εντυπωσιάστηκα, από τα ωραία θέματα. Μεταξύ αυτών είχε ένα άρθρο με τον τίτλο «ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ» της Δρ. Αγγελικής Τριανταφύλλου – Πιτίδη, Ιατρός Μικροβιολόγος, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η κ. Τριανταφύλλου με πολύ γλαφυρό τρόπο καταπιάνεται με το μήλο (το φρούτο). Με το «ΑΜΑΡΤΩΛΟ» φρούτο της Παλαιάς Διαθήκης. Με το μήλο των Πρωτοπλάστων. Βέβαια δεν περιορίζεται μόνο σ’ αυτό το περιστατικό, της Εύας και του Αδάμ, στον Παράδεισο. Πηγαίνει στη Μυθολογία, στους Πυθαγόρειους, στα Μήλα των Εσπερίδων και αναφέρει και το μήλο της έριδος. Όλα αυτά σε τίτλους, χωρίς να παραλείπει και τις θρεπτικές ιδιότητες του μήλου.
Θα παρακάμψω, όλα τα υπόλοιπα που γράφει η κ. Τριανταφύλλου, ζητώντας την επιείκειά της και θα ασχοληθώ με το «Μήλο της Έριδος» με μοναδική πηγή τον ανεπανάληπτο Λουκιανό, «Διάλογοι Θεών» εκδόσεων ΠΑΠΥΡΟΣ και μετάφραση Ν. Σφυρόερα.
Το περιστατικό είναι γνωστό. Αξίζει όμως τον κόπο να το ξαναπούμε. Παντρεύεται η Θέτις με τον Πηλέα (μετέπειτα γονείς του Αχιλλέα). Στο γάμο καλέσανε όλους τους Θεούς εκτός από την Έριδα (ήταν καβγατζού). Η Έριδα ενοχλήθηκε. Αποφάσισε, όπως θα λέγαμε να τα κάνει «γυαλιά καρφιά», να τα κάνει «λίμπα». Πήρε ένα μήλο, έγραφε στην ωραιοτέρα «ΤΗ ΚΑΛΛΙΣΤΗ» και το πέταξε πάνω στο τραπέζι που καθόντουσαν οι Θεές Ήρα, Αθηνά και Αφροδίτη. Ποιός είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε. Άρχισε το μαλλιοτράβηγμα, μεταξύ των Θεαινών. Ο φουκαράς ο Δίας, για να δώσει λύση φώναξε το Ερμή, να πάρει τις τρεις καλλονές θεές και να τις πάει, στη Φρυγία, στο γιο του Πριάμου, τον Πάρι τον γελαδάρη, που είναι βοσκός πάνω, στο βουνό Ίδη να τις δει και να αποφασίσει ποιά είναι η πιο ωραία, προκειμένου να της δοθεί το μήλο, μια και ο Πάρις ήταν ο πιο έμπειρος στα «ΑΦΡΟΔΙΣΙΑ».

Τον Πάρι τον βρήκαν. Άρχισαν τα ζόρια. Κουκλάρες και οι τρεις. Ο Πάρις για να μπορέσει να αποφασίσει ποιά είναι η ωραιότερη ζήτησε να γδυθούν και οι τρεις. Οι δυσκολίες αντί να απλοποιηθούν αυξηθήκανε, λόγω της έντονης ομορφιάς που είχε η κάθε μια Θεά να επιδείξει.
Κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ο Πάρις, αποφάσισε χωριστά και, ιδιαιτέρως να δει την κάθε θεά και να την υποβάλει σε εξονυχιστική ανάκριση, όπως θα έκανε ένας συνετός ανακριτής.
Πρώτη εξέτασε την Ήρα, η οποία εκτός των άλλων προσφορών (αγαπητέ αναγνώστη συμπλήρωσε εσύ, ότι θέλεις με τη φαντασία σου) της, υποσχέθηκε, ότι θα τον κάνει αφέντη ολοκλήρου της Ασίας.
Δεύτερη κάλεσε την Αθηνά, η οποία εκτός των άλλων προσφορών της, υποσχέθηκε, ότι θα τον κάνει δυνατό και τροπαιούχο.
Τρίτη κάλεσε την Αφροδίτη. Η Αφροδίτη πιο «πονηρούλα» εκτός των άλλων προσφορών της, υποσχέθηκε, ότι θα τον παντρέψει με την ωραιότερη γυναίκα του κόσμου, την Ελένη του Μενελάου.
Η συμφωνία κλείσθηκε. Η Αφροδίτη πήρε το «ΜΗΛΟ» (τα μεσιτικά) και ο Πάρις την Ελένη.
Ο πρώτος εμφύλιος πόλεμος δεν άργησε. Όπως ξέρετε οι Τρώες ήταν Έλληνες.
Πόσο ωραία και νέα ήταν η Ελένη, αυτό είναι «Αλλουνού Παπά Ευαγγέλιο». Λένε ότι ήταν γριά, γιατί στο γάμο της με τον Μενέλαο, που έγινε πριν το Τρωικό πόλεμο ήταν παρών και ο Γέρο Νέστωρας.
ΚΑΛΛΙΘΕΑ 20.04.2013.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *