Διάλογος του Διογένους Κυνικού και Μεγάλου Αλεξάνδρου

20131127
Γεωργίου Πούλιου, Δικηγόρου

Γηράσκω αεί διδασκόμενος (γερνάω μαθαίνοντας) (Πλούταρχος / Σόλων 31-7).

Ίσως όλοι γνωρίζουμε, όταν ο Μ. Αλέξανδρος, συναντήθηκε με τον Διογένη και που εκείνη την ώρα ήταν έξω από το πιθάρι του, μεταξύ των άλλων ο Διογένης, είπε στον Αλέξανδρο «κάνε πιο πέρα μη μου κρύβεις τον ήλιο». Όλοι σταματάνε εδώ. Υπάρχει όμως και συνέχεια. Τη συνέχεια την έμαθα πρόσφατα.

Δυστυχώς φίλε αναγνώστη, για να μάθεις πρέπει να διαβάζεις. Για να διαβάσεις πρέπει να έχεις βιβλία. Για να αποκτήσεις βιβλία πρέπει να διαθέσεις χρήματα. Τώρα με τη λιτότητα, τα χαράτσια και τα απανωτά έξοδα, το πρώτο που θα πάθουμε θα είναι η πνευματική φτώχια. Αντίο μάθηση. Αντίο γνώση. Χωρίς γνώση δεν είσαι τίποτα.

Ο Διογένης μεταξύ των άλλων είπε στο Μ. Αλέξανδρο:

Νομίζεις, ότι είναι ηνίοχος αυτός που δεν μπορεί να κρατάει τα ηνία;
ή αυτός που δεν γνωρίζει να κυβερνήσει είναι Κυβερνήτης;
ή αυτός που δεν γνωρίζει να ιατρεύει είναι ιατρός; Βασιλιάς δεν μπορείς να γίνεις αν δεν γνωρίζεις να βασιλεύεις.

Ο Μ. Αλέξανδρος ακούγοντας αυτά ανησύχησε και έκανε το ερώτημα, στον Διογένη. «Ποιος διδάσκει τη Βασιλική τέχνη;» και ο Διογένης απαντά:

Η μόρφωση είναι δυο ειδών: Εκείνη που διαθέτει το άτομο από τη φύση και την ονομάζει «ΘΕΙΑ» και εκείνη που αποκτά από τους ανθρώπους και την ονομάζει «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ».

Από την απάντηση αυτή βγαίνει αβίαστα, ότι ο Κυβερνήτης, ο Βασιλεύς, ο Ιατρός κλπ., πρέπει να διαθέτει τα προσόντα που απαιτούνται, για να επιτύχει στο επάγγελμά του.

Δυο Πανεπιστήμια τελείωσα. Κάπου 30 καθηγητάς συναναστράφηκα. Ουδείς είπε κάτι. Για αναρχικούς και ψευτοσοσιαλιστές μας έλεγαν. Ουδείς από αυτούς έγραψε ή μίλησε για το Διογένη. Όλοι αυτοί ηδονιζόντουσαν να μας λένε τα πειράγματα και τα καλαμπούρια του Διογένη.

Αυτά που σου γράφω τα βρήκα στο βιβλίο του Κωνσταντίνου ΠΛΕΥΡΗ, Ο «Διωγμός των Αρίστων» σελ. 74 έτος 2012, Εκδόσεις Ήλεκτρον.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *