Χάος στα Πανεπιστήμια

20131130
Πηγή: Capital/Navaho

Δυστυχώς έχουμε πολιτικάντηδες, όπου αν κάποιος πάει να κάνει κάτι σωστό, οι αντίπαλοι θα ρθουν πάντα μια τρίχα, θα την κάνουν τριχιά και θα ανατρέψουν την κατάσταση, αποκομίζοντας εκλογικό όφελος (και δεν το λέω για τους τωρινούς κυβερνώντες, αλλά για τα τελευταία 30-40 χρόνια τουλάχιστον).

koukouvagia

Ποιοί έχουν το πιο πετυχημένο μοντέλο πανεπιστημίων παγκοσμίως? Σε πιο θα θέλατε να πάει το παιδί σας αν το θέμα του κόστους έβγαινε από την εικόνα?
Τι μοντέλο χρησιμοποιούν αυτά? Ποιά είναι τα δυνατά σημεία του? Δεν χρειάζεται να εφεύρουμε τον τροχό, αλλά να εφαρμόσουμε αυτά που κάνουν οι πιο πετυχημένοι.

Στην Αγγλία τα πανεπιστήμια παρότι δημόσιο (τα περισσότερα) λειτουργούν με ιδιωτικά κριτήρια, και το κράτος λειτουργεί σαν μέτοχος.

Τι κόστος έχουν οι σπουδές κατά μέσω όρο? Έστω 2. 000 ανά έτος. ΟΚ, το κράτος θα πληρώνει σε κάθε πανεπιστήμιο, για κάθε Έλληνα πολίτη που περνάει σε αυτό μέσω πανελλήνιων, 2. 000 ανά έτος. Όσοι δεν περνάνε στις πανελλήνιες, αν θέλουν πάνε και αυτοί πληρώνοντας. Έτσι και θα είναι δωρεάν η παιδεία για όσους περνάνε στις πανελλήνιες (άρα όπως και πρώτα), θα μπορούν να πάνε επίσης όσοι δεν πέρασαν στις πανελλήνιες, ενώ η κυβέρνηση με τις πανελλήνιες να μην επιχορηγεί θέση ανά πανεπιστήμιο, αλλά μόνο θέση ανά ειδικότητα (πχ ότι θα επιχορηγήσει 3. 000 φοιτητές σε οικονομικά πανεπιστήμια). Αν όλοι όσοι επιχορηγηθούν θέλουν να πάνε στο καλύτερο, τότε αυτό θα ευημερήσει και θα προωθηθεί οικονομικά, ενώ το μάπα, λόγω μειωμένων φοιτητών θα πέσει οικονομικά, άρα θα έχει ενδιαφέρον να προσπαθήσει περισσότερο.

Οι πρυτάνεις να έχουν ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους, ετήσιους και 3ετίας/5ετίας και αν δεν τους πιάνουν, αντιός να φέρουμε και καναν ικανότερο, για να μην πω ότι θα έκανα μεταγραφή από το εξωτερικό αν οι ντόπιοι είναι καλοί μόνο στις κομματικές λοβιτούρες.

Το επίπεδο των πανεπιστημίων σε πολλά από αυτά μοιάζει να έχει πέσει σε επίπεδο Αφρικής, και μόνο λίγα προσπαθούν και αντιστέκονται, όμως αυτό δεν ανταμείβεται ενώ με το ανωτέρω θα υπήρχε αυτό.

Αν βγει όμως να τα πει αυτά κάποιος, θα του την βγουν από δεξιά και αριστερά ότι καταργείται η δωρεάν παιδεία (που όμως δωρεάν θα είναι) και ένα σωρό άλλα. Αν δεν αλλάξουν μυαλά ο κομματικός στρατός μας, το καράβι απλά θα το παρασέρνει το ρεύμα όπου να ‘ναι, ενώ στις άλλες χώρες συνέχεια θα βελτιώνονται και θα μας περνάνε σαν ταχύπλοα που θα χαιρετάνε το ακυβέρνητο καράβι που αρμενίζει.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *