“Χρυσάφι” φέρνουν οι έλεγχοι στις offshore

20140609

Πηγή: Capital.gr / Του Σπύρου Δημητρέλη

Έναν πολύ μεγάλο κουμπαρά έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να κλείσει τους επόμενους μήνες τρύπες που θα προκύψουν στο σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού. Είναι οι έλεγχοι στις offshore εταιρείες που έχουν ξεκινήσει και μέρα με την ημέρα επιταχύνονται και από ότι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα αποτελούν φλέβα εσόδων από πρόστιμα φοροδιαφυγής.

Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία. Από την αρχή του έτους έως και το τέλος Απριλίου έχουν ξεκινήσει 161 έλεγχοι για υποθέσεις υπεράκτιων (offshore) εταιρειών. Από αυτούς ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε τέσσερις υποθέσεις οι οποίες είχαν έναν πολύ υψηλό αποτέλεσμα όσον αφορά στον καταλογισμό προστίμων και πρόσθετων φόρων λόγω φοροδιαφυγής. Πιο συγκεκριμένα σε μόλις τέσσερις υποθέσεις επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 5,7 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο σε κάθε υπόθεση επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1,42 εκατομμυρίου ευρώ.

Αν και οι φορολογούμενοι στους οποίους επιβλήθηκαν τα πρόστιμα προσέφυγαν αμέσως στην επιτροπή επίλυσης διαφορών αμφισβητώντας τα αποτελέσματα του ελέγχου, έμπειρα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι η εισπραξιμότητα των προστίμων και των πρόσθετων φόρων από αυτές τις υποθέσεις θα είναι υψηλή. Στηρίζουν αυτήν την εκτίμηση στο γεγονός ότι κατά κανόνα οι εμπλεκόμενοι στις υποθέσεις αυτές διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα και φέρνουν σαν παράδειγμα τις εισπράξεις από τις υποθέσεις εμβασμάτων. Το ποσοστό εισπραξιμότητας φόρων και προστίμων στις υποθέσεις εμβασμάτων ξεπερνά το 50%.

Οι υποθέσεις offshore που ελέγχονται από το υπουργείο Οικονομικών είναι κατά κύριο λόγο υποθέσεις φορολογίας ακινήτων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των offshore εταιρειών της πρώην ΔΟΥ Κρανιδίου. Δεκάδες οffshore εμφανίζονταν να διαθέτουν πολυτελή ακίνητα στην συγκεκριμένη περιοχή της Αργολίδας. Έχουν καταγραφεί και γίνονται έλεγχοι για να καταλογισθούν φόροι και πρόστιμα που αφορούν σε τεκμαρτό εισόδημα, Ειδικό Φόρο Ακινήτων που ανήκουν σε αλλοδαπές εταιρείες και φόρους μεταβίβασης και κληρονομιών.

Το συνολικό ποσό που εκτιμάται ότι μπορεί να εισπράξει το ελληνικό δημόσιο από τους ελέγχους στις offshore εταιρείες εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει ακόμη και στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

***
Σχόλια διαπιστευμένων αναγνωστών www.capital.gr:

• Έκλεισαν 4 ελέγχους σε 4 μήνες. Αυτό λέγεται κοροϊδία.
• γιατί καθυστερούν τους ελέγχους άραγε; γιατί μόνο 4 ελέγχους άραγε; δεν μπορώ να φανταστώ ότι το κάνουν επίτηδες! είναι όλοι τους ..τίμιοι, αμερόληπτοι δημόσιοι υπάλληλοι!
• Όταν το 80%-90% των πόρων του υπουργείου οικονομικών κατευθύνεται στο να κυνηγά άτομα με χρέη 1000 και 2000 ευρώ, λογικό είναι σε 4 χρόνια να έχουν ελεηθεί 4 off shore…
• Μην το λέτε δεν είναι και τόσο εύκολα τα πράγματα. Μην ξεχνάτε ότι αυτοί οι ΔΥ που κάνουν τους ελέγχους έχουν και οικογένειες με παιδιά. Και οι άλλοι έχουν λεφτά
• “Από την αρχή του έτους έως και το τέλος Απριλίου έχουν ξεκινήσει 161 έλεγχοι για…”
Δηλαδή οι έλεγχοι άρχισαν το 2014;
Και σε τέσσερις μήνες ελέγχθηκαν 161 εταιρείες;
Και μόνο στο Κρανίδι υπάρχουν 180 οφσόρ;

Αλλά το κυνήγι στα εστιατόρια, τα περίπτερα, και αλλού πάει σκοινί-κορδόνι!

• η φοροδιαφυγή ξεκινά από πρόθεση να μην δώσεις μέρος των χρημάτων σου σε φόρους
όταν φέρνεις στο μυαλό σου ποιοι διαχειρίζονται τους φόρους που πληρώνεις και τι τους κάνουν τότε είναι που δεν θες να δώσεις ούτε δραχμή

αν ζητήσεις δικαιοσύνη θα καταλάβεις ότι είναι… φιλολογικός όρος
π.χ. κάνοντας ταμείο σήμερα, ο Τσοχατζό, ο Σπώκος και δυό τρείς άλλο φαλίρισαν τη χώρα…
μετά κυκλοφορούν άρθρα σαν κι αυτό για εύπεπτη κατανάλωση

πολιτικοί και πολίτες πετάνε ο ένας στον άλλο το μπαλάκι του να σπάσουν το γαϊτανάκι του “ο κλέψας του κλέψαντος” κανείς δεν φαίνεται να θέλει να το σπάσει… με τις υγείες μας…

• Αν το ΥΠΟΙΚ κατορθώσει να κάνει την υπέρβαση και να ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕΙ σύμφωνα με τους κανόνες του Ελληνικού και Διεθνούς δικαίου, ΑΙΤΙΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΕΠΑΡΚΩΣ (χαχαχααχα) την υπαγωγή προς φορολόγηση των offshore εταιρειών στη χώρα της πραγματικής διοίκησής τους και όχι στη χώρα που φαίνονται εγγεγραμμένες, τότε και ΜΟΝΟ τότε θα έχει δικαίωμα να μιλά για χρυσάφια και άλλα ευγενή μέταλλα.

ΥΓ. ΠΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ OFFSHORE ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ για ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
1. Καταβολή ΦΠΑ 23% όταν αγοράζουν το ακίνητο.
2. Καταβολή Φ.Υ. 20% κατά τη πώληση.
3. Καταβολή ετήσιου φόρου 15% επί της αξίας των ακινήτων, όταν δεν έχουν καμία δραστηριότητα στην χώρα της έδρας τους ή στην Ελλάδα.
Ο φόρος 15% πληρώνεται στην εφορία στις 20 κάθε Μαΐου.

• majo
Ο Τσοχατζόπουλος, ο Σμπώκος και δυό-τρεις άλλοι φαλίρισαν τη χώρα; Είστε γελασμένος(-η) αγαπητέ(-ή) μου. Δείτε τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ με το κτηματολόγιο και τον Υπουργό Πολιτισμού επί Ολυμπιακών έργων, μαζί με το σινάφι τους και θα αντιληφθείτε τι εννοώ.

• Ούτε μάζεψαν ούτε πρόκειται να μαζέψουν τίποτα MESA.
Mετά τη ρύθμιση του 2010 (Ν. 3842-αύξηση ειδικού φόρου offshore από 3% στο 15%) παρόλο που έγιναν εκατοντάδες φορολογικοί έλεγχοι και επιβλήθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους πολλών εκατομ. ευρώ, οι εταιρίες δεν συμμορφώθηκαν και συνέχισαν να μην αποδίδουν φόρους καθιστώντας όλους τους φορολογικούς ελέγχους που έγιναν τη τελευταία τριετία άκυρους. Έτσι η κυβέρνηση αναγκάστηκε (με λίγο σπρώξιμο είναι αλήθεια) όχι μόνο να ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ τις εξωχώριες σε καθεστώς φορολογικής ΑΣΥΛΙΑΣ αλλά και να ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ προβλέποντας την αναδρομική ισχύ της ασυλίας από 01/01/2010, με μία διάταξη που συμπεριέλαβε στο άρθρο 33 του νόμου του ΕΝΦΙΑ.
Μόνο ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν ζήτησε.

Όλα τα σπουδαία κατορθώματα που αναφέρονται στο άρθρο, είναι σαν τα καθρεφτάκια που δημιουργούν εντυπώσεις στους ιθαγενείς, για να συνεχίσουν να τους κατακλέβουν.

• Το μόνο πρόβλημα της εισπραξιμότητας των προστίμων είναι να πείσουν τους συγγενείς τους να τα πληρώσουν…

• Ξεχνάνε ακόμα και τις δικές τους επίσημες δηλώσεις. Από τις 6.575 offshore ακινήτων που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος μόλις σε 34, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έλεγχοι σε 315 offshore. Αυτό αναφέρεται σε γραπτή απάντηση του Υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ Β. Πολύδωρα. Από τις 34 offshore στις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος έχουν βεβαιωθεί 40.068.785,61 ευρώ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *