Στη χώρα του μπάχαλου

20140721

Στην Ελλάδα που η κρίση μαίνεται για 6η συνεχή χρονιά, πολλές ενδείξεις ενισχύουν το φόβο ότι η ανάκαμψη είναι δύσκολη και ίσως ανέφικτη.

Η δυσπιστία, η καχυποψία και η έκπτωση αρχών και αξιών είναι διάχυτη σε όλο το βίο της δύσμοιρης πατρίδας μας.

Χθες Κυριακή είχε ορισθεί να λειτουργήσουν τα καταστήματα της χώρας στο πλαίσιο σχετικής ρύθμισης. Σε πολλές χώρες του κόσμου και μάλιστα εξελιγμένες και πολιτισμένες ισχύει το μέτρο με ευεργετικές επιπτώσεις και χωρίς παρενέργειες και εντάσεις. Εδώ, όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Ομάδες εργαζομένων αντιδρούν καθώς βλέπουν να παραβλάπτονται τα εργασιακά τους δικαιώματα. Πονηροί εργοδότες, επωφελούμενοι και από την ανεργία του ιδιωτικού τομέα [αυτών που δεν απολαμβάνουν των πελατειακών μέτρων και της προστασίας των πολιτικών]πιέζουν τους εργαζόμενους, όσους τέλος πάντων δεν έχασαν ακόμα τη δουλειά τους, να εργάζονται επί πλέον και τις Κυριακές, χωρίς ουδεμία πρόσθετη απολαβή.

Στην Αθήνα, στο κέντρο έγιναν κινητοποιήσεις, προκλήθηκαν ζημίες, έσπασαν βιτρίνες και έγιναν επεισόδια. Οι δύο πλευρές εντείνουν την αντιπαράθεση, αυτή την επικίνδυνη διελκυστίνδα και μόνον το κοινό συμφέρον δεν υπολογίζουν με στοιχειώδη σύνεση και ορθολογισμό. Το μέτρο με μία χρυσή τομή, θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετες θέσεις εργασίας. Κυκλοφορεί το σύνθημα, ότι το μέτρο με τις «Κυριακές ανοικτά», ενισχύει τα μεγάλα καταστήματα και οδηγεί στο κλείσιμο τα μικρά. Σε συζητήσεις , όμως, που έκανα, αυτό δεν επαληθεύεται. Δεν θα πάψουν να υπάρχουν και τα μεγάλα, αλλά και τα μικρά καταστήματα, υποστηρίζεται.

Η Ελλάδα χάνει το τραίνο της ανάκαμψης και της προόδου.

Αντί να επωφεληθούμε από το ρεύμα των τουριστών και να βγούμε όλοι κερδισμένοι, εξαντλούμαστε σε συμπεριφορές … κάφρων.

Δυστυχώς, δεν βλέπουμε άλλες συνταγές και πρακτικές από άλλες χώρες, όπως επί παραδείγματι από τη γειτονική Ιταλία. Ακόμη και τα Μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι είναι επί 24ώρου βάσεως ανοικτά. Εδώ κλείνουν λίγο μετά το μεσημέρι και μόνον κάτω από εξόχως υψηλές θερμοκρασίες καύσωνα μπορεί να πάει ένας τουρίστας στην Ακρόπολη. Τα έσοδα, όμως, που τόσο τα έχουμε ανάγκη, χάνονται ανεπιστρεπτί.

Να γιατί η ανόρθωση της χώρας φαντάζει έργο δύσκολο.

ΓΑ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *