Προσοχή στην Κύπρο

20141016

kontranews.gr
ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η διακοπή των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο ήταν αναμενόμενη. Η τουρκική πλευρά εξ αρχής ήταν αδιάλλακτη, απαιτούσε δύο ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη με κάποια ισχνή επίφαση συνομοσπονδίας, που απλώς θα διευκόλυνε την επέκταση της τουρκικής επιρροής και στην ελεύθερη Κύπρο.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία προχώρησε σε ωμή παραβίαση της κυπριακής εθνικής κυριαρχίας, δεσμεύοντας περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ στις οποίες διεξάγονται έρευνες ξένων εταιρειών για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οπότε ο Αναστασιάδης αναγκάστηκε να διακόψει την συζήτηση. Όπως είχαν διαβλέψει οι περισσότεροι σοβαροί αναλυτές.

Αυτά συμβαίνουν την στιγμή που η Κύπρος έχει αναδειχθεί σε κομβικό γεωστρατηγικό εταίρο της Δυτικής Συμμαχίας εναντίον του χαλιφάτου, ενώ από το κυπριακό Ακρωτήρι επιχειρούν τα βρετανικά Tornado’s κι ενώ η Τουρκία δεν υλοποιεί την δέσμευσή της να υποστηρίξει την δυτική παρέμβαση στην Συρία. Eίναι χαρακτηριστική η δήλωση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα να αξιοποιήσει τους πόρους που βρίσκονται εντός των ορίων της.

Η Τουρκία έχει τους δικούς της λόγους, αντιφάσεις, αγκυλώσεις, αμφιθυμίες. Είναι ισλαμική χώρα και κατά βάθος δεν θέλει να πολεμήσει τους ομόθρησκούς της αν και ακραίους τζιχαντιστές. Μισεί τον Άσσαντ και δεν επιθυμεί να τον ενισχύσει έμμεσα πολεμώντας τους εχθρούς του. Φοβάται τους Κούρδους και αποφεύγει να τους δώσει περιθώρια defacto αυτονόμησης στην βόρεια Συρία.

Ασφαλώς οι τουρκικές αυτές αμφιθυμίες και αντιφάσεις μπορούν να αποβούν μοιραίες για την γεωπολιτική σχέση της με τον δυτικό κόσμο. Επίσης μπορούν να αποβούν μοιραίες για την συνοχή του τουρκικού πολιτικού συστήματος και της τουρκικής κοινωνίας. Ήδη από προχθές η Τουρκία σπαράσσεται από διαδηλώσεις Κούρδων, που απαιτούν την προστασία των ομοεθνών τους στην μεθοριακή πόλη Κομπανί, όπου επαπειλείται σφαγή του κουρδικού πληθυσμού.

Αλλά όσον αφορά το Κυπριακό, κανείς στην Κύπρο ή στην Ελλάδα δεν πρέπει να θεωρήσει ότι η στρατηγική αναβάθμιση της Κύπρου και η γεωστρατηγική παραλυσία της Τουρκίας θωρακίζει την Μεγαλόνησο απέναντι σε μία σπασμωδική, ανεξέλεγκτη τουρκική «φυγή προς τα εμπρός». Αν ο Ερντογάν επιλέξει το πεδίο της Κύπρου ως μηχανισμό αντιπερισπασμού, ανάκτησης της τουρκικής συνοχής ή και –προσοχή!– επίδειξη δύναμης προς την Δύση: τότε εισερχόμαστε σε σκοτεινή ατραπό. Με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *