Για ένα καλύτερο Σκαμνό [VII]

20141024

Γιώργος Μαγουλάς

Αγαπητοί συγχωριανοί!

Το χωριό μας έχει πρόβλημα το οποίο θα πρέπει ανοιχτά να το αποδεχθούμε και να προσπαθήσουμε να βρούμε τη λύση που θα είναι προς το συμφέρον όλων μας. Η αντιπαράθεση που υπάρχει ανάμεσα στους δύο Συλλόγους τα τελευταία χρόνια, η οποία έχει χωρίσει την τοπική κοινωνία σε δύο στρατόπεδα, έχει συνεισφέρει και συνεχίζει να συνεισφέρει στην κατασπατάληση πολύτιμου χρόνου, ενέργειας και ιδεών που διαφορετικά θα χρησιμοποιούνταν παραγωγικά και δημιουργικά, ώστε να εκμεταλλευθούμε όλες τις ευκαιρίες κοινωνικής και πολιτισμικής ανάπτυξης προς όφελος όλων μας. Αυτό συμβαίνει μάλιστα σε μία περίοδο που στο Σκαμνό τέμνονται τρεις πολύ σημαντικές θετικές δυνάμεις:

α. η εμπειρία σε τοπικά θέματα και η ανιδιοτελής αγάπη προς το Σκαμνό που εκφράζουν όσοι κατάγονται, έχουν μεγαλώσει ή έχουν ζήσει πολλά χρόνια σε αυτόν.
β. η ανιδιοτελής αγάπη αυτών που μόλις τα τελευταία χρόνια ήρθαν στο Σκαμνό είτε ως μόνιμοι κάτοικοι, είτε ως παραθεριστές σε συνδυασμό με την επιθυμία τους και την δυνατότητά τους πραγματικά να προσφέρουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του Σκαμνού, και
γ. η περίσκεψη, η σωφροσύνη και η γενικότερη κατανόηση σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, ότι θα πρέπει να καλυτερέψουμε τον κόσμο γύρω μας, έννοιες που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας.

Δεν θα πρέπει να αποφύγουμε να ομολογήσουμε ότι η αντιπαράθεση αυτή (των δύο Συλλόγων) έχει και τα θετικά της … αφού η επιδίωξη κάθε συλλόγου για την αποδοχή του από τους κατοίκους, μονίμων και μη, έχει συνεισφέρει στην υλοποίηση αρκετών και σημαντικών δράσεων, όπως το καλοκαιρινό σινεμά, το καφενεδάκι, καθαρισμοί, εκδηλώσεις κλπ, αλλά και τη δημιουργία περίσκεψης όλων μας σχετικά με το αίσθημα της ευθύνης και της κατανόησης της αμοιβαιότητας που ενέχουν οι πράξεις όλων μας.

Ήρθε η στιγμή που η συζήτηση, που ομολογουμένως αφορά σε δύσκολα θέματα που έχουν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στο παρελθόν, θα πρέπει να μας οδηγήσει πλέον σε εκείνες τις αλλαγές που είναι απαραίτητες για να πάμε όλοι μαζί το Σκαμνό πολλά βήματα μπροστά. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε υποχωρήσεις προς το κοινό συμφέρον. Ίσως κάποιος να σκεφθεί ότι η διαχείριση μιας τέτοιας προοπτικής ενέχει κινδύνους, καθώς μία πλευρά εκ των δύο, δεν θα ήθελε «νίκη» της άλλης πλευράς. Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο, γιατί αλλιώς μία τέτοια εξέλιξη θα συνείσφερε σε περαιτέρω αντιπαράθεση, εχθρότητα, έλλειψη σεβασμού στη γνώμη της άλλης πλευράς και παντελή έλλειψη οποιουδήποτε ψήγματος εμπιστοσύνης. Σκοπός μας πρέπει να είναι μόνο ξ «νίκη» του Σκαμνού, δηλαδή όλων μας.

Ας συλλογιστούμε για λίγο τι σημαίνει διένεξη ή αντιπαράθεση. Είναι η διαφορά μεταξύ δύο (ή περισσοτέρων) μέρη (ων) και χαρακτηρίζεται από ένταση, διαφωνία, πόλωση, αρνητικά συναισθήματα και διάρρηξη όποιων επικοινωνιακών δεσμών. Στη βάση αυτή είναι σημαντικό, όλοι μας να αναγνωρίσουν με οποιαδήποτε απογοήτευση, πόλωση, αρνητικά συναισθήματα υπάρχουν, ώστε και οι δύο πλευρές να ξεκινήσουν με ειλικρινή διάθεση να προσφέρουν στο χωριό. Η συνεχής αντιπαράθεση υπονομεύει οποιαδήποτε προσπάθεια ακόμη και αν προέρχεται από ειλικρινή κίνητρα και από τις δύο πλευρές. Αυτό συντείνει ώστε να διατηρεί διαρρηγμένους τους δεσμούς και να απομακρύνει όποια προσπάθεια επίλυσής της. Ακόμα και δεσμοί συμμαθητών και φίλων έχουν διαρραγεί στη βάση αυτής της διένεξης.

Για να διαχειριστούμε την αντιπαράθεση αυτή πρέπει να:

Α. Διαχειριστούμε πρώτα τους εαυτούς μας – Σε μία αντιπαράθεση η φυσική μας αντίδραση είναι να πολεμήσουμε, να αποχωρήσουμε ή να μην αντιδράσουμε. Διαχείριση του εαυτού μας σημαίνει να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας στη βάση κοινών στόχων. Πρέπει να αλλάξουμε τη στάση μας από αρνητική σε θετική και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τους άλλους. Ας φανταστούμε λοιπόν για λίγο τα οφέλη που θα φέρει ο τερματισμός αυτής της διένεξης σε όλους μας … στο Σκαμνό … και ας αποφύγουμε την δέσμευση του εαυτού μας σε συναισθηματισμούς και αρνητικά συναισθήματα που δεν μας επιτρέπουν να δούμε αυτά τα οφέλη ..

Β. Κατανοήσουμε την αρχή της αμοιβαιότητας – Ό,τι δώσουμε, θα πάρουμε, άρα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στην προσπάθεια αυτή. Θα απαιτηθούν:
α. Κατανόηση στις θέσεις των άλλων
β. Διαρκής διαχείριση των απόψεων συμφιλίωσης όχι μόνον λεκτικά, αλλά και στη πράξη, ως στάση όλων μας, στη μικρή αυτή κοινωνία
γ. Παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές

Γ. Χτίσουμε μία θετική σχέση – Εάν καταφέρουμε τελικά να επανασυνδέσουμε την κοινωνία μας, πρέπει να θέσουμε εκείνους τους κανόνες, ώστε να καλλιεργήσουμε τη σχέση αυτή και να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους. Αυτό μπορεί να γίνει μόνον εάν όλοι μας εξισορροπήσουμε και διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας. Διαφορετικά η οργή και η ένταση θα διακόψουν πάλι κάθε εποικοδομητική προσπάθεια.

Δ. Καταλάβουμε ο ένας τη θέση του άλλου ασχέτως εάν συμφωνούμε ή όχι – Όσο περισσότερο επικοινωνούμε επιτυχημένα τις διαφορές μας, αλλά και τις συμφωνίες μας, τόσο το καλύτερο θα καταλάβουμε τις θέσεις των άλλων.

Ε. Αποδεχόμαστε πρόσωπα και διαφωνούμε ή να συμφωνούμε με τις απόψεις τους ή συμπεριφορές και όχι τα ίδια τα πρόσωπα – Η αποδοχή όλων μας από μία κοινωνική ομάδα είναι από τις βασικές ψυχολογικές μας ανάγκες. Είναι λοιπόν καλύτερο να προσπαθήσουμε να πείσουμε κάποιον, παρά να τον εξαναγκάζουμε ή να τον απορρίπτουμε.

Επειδή είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η αντιπαράθεση μπορεί να φτάσει στο τέλος της αυξάνοντας το διάλογο, τη διαπραγμάτευση, την κατανόηση, τους δεσμούς σε κοινούς στόχους και οράματα. Ας αλλάξουμε λοιπόν και ας κάνουμε το Σκαμνό σημείο αναφοράς σε όλη τη χώρα. Γιατί όχι, ας ξεκινήσει από εδώ μία πρόταση συμφιλίωσης και ανάπτυξης πρότυπο για όλη την Ελληνική κοινωνία. Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνω δε, τας παρακάτω συγκεκριμένα βήματα προς τα ΔΣ των δύο Συλλόγων:

Βήμα 1: Άμεση δημιουργία δεσμού μεταξύ των δύο συλλόγων. Με απόφαση των δύο συλλόγων να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή ενός μέλους του ΔΣ του άλλου συλλόγου σε κάθε συνεδρίαση των ΔΣ, ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση και συντονισμός στις αποφάσεις και στις πράξεις των συλλόγων. ΜΕ τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν οι δεσμοί και η εμπιστοσύνη μεταξύ των συλλόγων που θα μπορούσαν μελλοντικά (εντός έτους) να οδηγήσουν σε μία κοινή απόφαση και χρονοδιάγραμμα προς την ενοποίηση των δύο συλλόγων στα πλαίσια κοινώς αποδεκτών στόχων και αξιών (όπως προκύψουν από το Βήμα 4 παρακάτω). ΣΕ περίπτωση μη συμφωνίας μετά το πέρας ενός έτους, να τεθεί η ενοποίηση, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της, καθώς και οι στόχοι / αξίες σε δημοψήφισμα στη βάση των εγγεγραμμένων μελών και των δύο συλλόγων.
Χρόνος υλοποίησης: άμεσα η θεσμοθέτηση των εκπροσώπων και τέλος Σεπτεμβρίου 2015 απόφαση για συνένωση.

Βήμα 2: Δημιουργία παράθυρου διαλόγου. Κάθε Κυριακή, μετά τη λειτουργία, να λειτουργεί καφενείο στο χώρο του σχολείου (δωρεάν παροχή καφέ με έξοδα και των δύο συλλόγων) στο οποίο όλοι θα μπορούν να συμμετάσχουν, να συζητούν και να αλλάζουν απόψεις. Οι πρόεδροι των δύο συλλόγων θα πρέπει να διασφαλίσουν, ότι κάθε Κυριακή, θα υπάρχει τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος του ΔΣ του συ6λλόγου τους παρών ο οποίος θα έχει ως ευθύνη τη συλλογή κάθε είδους προτάσεων, παραπόνων από τους παρευρισκόμενους, ανεξαρτήτως σε ποιον σύλλογο είναι μέλη και την παρουσίασή τους και στα δύο ΔΣ των συλλόγων μέσω των δύο εκπροσώπων που αναφέρονται στο Βήμα 1.

Βήμα 3: Για τη επίλυση των διαφορών του παρελθόντος, ώστε να μην τίθενται ως εμπόδια στο μέλλον, προτείνεται η καταγραφή λίστας από κάθε σύλλογο των θεμάτων και σημείων δυσαρέσκειας, μόνο χωρίς καμία αναφορά σε πρόσωπα και η παρουσίασή τους μέσω των εκπροσώπων στα ΔΣ αντίστοιχα. Ο κάθε σύλλογος θα πρέπει να προτείνει τρόπους για την εξάλειψη των διαφορών με βάση τα σημεία σε κάθε λίστα. Είναι σημαντικό ότι καμία αναφορά δεν θα πρέπει να γίνεται σε πρόσωπα, ώστε να αποφευχθεί ρήξη στην προσπάθεια αυτή.
Χρόνος υλοποίησης: άμεση καταγραφή της λίστας και ως το τέλος Νοεμβρίου να έχουν συμφωνηθεί οι τρόποι εξάλειψης των διαφορών.

Βήμα 4: Για την καλύτερη κατανόηση της πηγής της διένεξης και αποφυγής της στο μέλλον, Κάθε σύλλογος θα πρέπει να δημιουργήσει επίσης μία λίστα με τους στόχους και τις αξίες στις οποίες βασίζει την ύπαρξή του, ώστε αυτά να γίνουν αντικείμενο συζήτησης και ενοποίησης στις κοινές συνεδριάσεις των ΔΣ. Οι στόχοι και οι αξίες που θα συμφωνηθούν, θα χρησιμοποιηθούν ως βάση επικοινωνίας και συμφιλίωσης στο εξής, αποφεύγοντας έτσι προσωπικές αναφορές και επιδιώξεις.
Χρόνος υλοποίησης: μέχρι τέλους έτους η λίστα με στόχους και αξίες και έως τέλος Μαρτίου 2015 να έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο συλλόγων.

Βήμα 5: Άμεση παύση οποιωνδήποτε αναφορών, είτε αφορούν σε αναρτήσεις στα sites των δύο συλλόγων, είτε σε επίσημες και ανεπίσημες συζητήσεις, που περιέχουν προσβλητικά ή άλλως αρνητικά σχόλια για πρόσωπα. Η διαχείριση τέτοιων θεμάτων θα πρέπει να γίνει με βάση το βήμα 3 παραπάνω.’
Χρόνος υλοποίησης: Άμεσα

Βήμα 6: Έναρξη διαλόγου, χρησιμοποιώντας το θεσμό των αντιπροσώπων (Βήμα 1) για διοργάνωση από κοινού Χριστουγεννιάτικων / Πρωτοχρονιάτικών εκδηλώσεων καθορίζοντας εξ αρχής κοινά αποδεκτούς κανόνες χρηματοδότησης, χρόνου διεξαγωγής, και ομάδες επιμέλειας των προετοιμασιών με μέλη και από τους δύο συλλόγους. Ας θεωρήσουμε αυτό το βήμα ως τον προάγγελο καλών νέων για το χωριό, διότι εάν πετύχει, τότε θα είμαστε έτοιμοι να το προβάλουμε σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Χρόνος υλοποίησης: Άμεσα

Βήμα 7: Με προαπαιτούμενο την επιτυχία του βήματος 6, να προσχωρήσουμε στη σύνταξη ετήσιου πλάνου δράσεων (Απόκριες, Πάσχα, Δεκαπενταύγουστο, Φαράγγι Ασωπού, καλοκαιρινού προγράμματος σινεμά, καφενείο κλπ)
Χρόνος υλοποίησης: έως τέλος Ιανουαρίου να έχει συμφωνηθεί πλάνο δράσεως 2015

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *