Η συμμαχία του Φιλίππου Ε’ με τον Αννίβα κατά της Ρώμης

20141031

Γεώργιος Πούλιος, Δικηγόρος

Ο Φίλιππος ο Ε’ ο Μακεδόνας, ήταν απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Άνδρας ρωμαλέος και δραστήριος. Αξιόλογος Πολιτικός και Στρατιωτικός Ηγέτης. Ανέβηκε στο θρόνο της Μακεδονίας, στην πιο κρίσιμη καμπή του Ελληνισμού. Εβασίλευσε 42 έτη, από το 221 μέχρι 179 π.Χ. Εβασίλευσε την εποχή που η Ρώμη πρόβαλε κοσμοκρατορικάς αξιώσεις. Αγωνίστηκε να ενώσει τους Έλληνες σε μια κοινή άμυνα, κατά της Ρώμης. Δεν το κατάφερε. Ο Ελληνισμός την εποχή του Φιλίππου εξετείνετο, από την Νότιο Ιταλία και την Σικελία, μέχρι τον Τίγρη και τον Ευφράτη.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ βρήκε τον Ελληνισμό διηρημένο και εξαντλημένο, από τις εσωτερικές έριδες, διαμάχες και εμφυλίους πολέμους. Επιθυμία του ήταν να ενώσει τους Έλληνες προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει τον επερχόμενο κίνδυνο, από δυσμάς, που αυτός ήταν η Ρώμη ή και η Καρχηδόνα.

Annivas

Ο Αννίβας ήταν Καρχηδόνιος (247-183 π.Χ.) Μέγας Στρατηγός της Παγκοσμίου Ιστορίας. Ήταν ατρόμητος. Ρωμαλέως και άριστος ιππεύς. Είχε απεριόριστη αντοχή. Μπορούσε να μείνει μέρες νηστικός. Γνώριζε άριστα τα Ελληνικά και έγραφε Ελληνικά. Διακρινόταν για τη διορατικότητα του. Έβλεπε το κοσμοκρατορικό σχέδιο της Ρώμης, την οποία και μισούσε (ΗΛΙΟΣ, Τόμ. Γ, σελ. 576).

Ο Φίλιππος ο Ε’ επιθυμούσε να σώσει τον Ελληνισμό. Αυτό είχε στο νου του. Δεν επιθυμούσε να κάνει τον Ελληνισμό κοσμοκρατορία. Δυστυχώς και τότε υπήρχαν έλληνες ταραξίες, ψυχροί και αδιάφοροι. Πολλοί Έλληνες αδρανήσανε, στο κάλεσμα του Φιλίππου ή αντέδρασαν. Και τότε έλαμψε η διχόνοια. Τότε μπορούσε να σωθεί η Ελλάς. Δυστυχώς πολλοί Έλληνες συμμάχησαν με τη Ρώμη, εναντίο του Φιλίππου.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και εν όψει, ότι ο Αννίβας είχε μεγάλες στρατιωτικές επιτυχίες, κατά των Ρωμαίων, μάχη των Καννών 216 π.Χ., έστειλε στην Ιταλία μια ομάδα ανδρών με επικεφαλής τον Γραμματέα του, Ξενοφάνη Κλεομάχου τον Αθηναίον, να συνάψει συμμαχία με τον Αννίβα. Η ομάδα συναντήθηκε και η συνθήκη υπογράφτηκε το 215 π.Χ. Περιληπτικά, μας τη δίδει, ο Μεγαλοπολίτης Έλληνας και διαπρεπέστατος ιστορικός Πολύβιος (202-120 π.Χ.), στο έβδομο (Ζ) βιβλίο του §9. Έχει δε σε μετάφραση ως εξής. (βλέπετε ΚΟΡΔΑΤΟΣ.Τόμ. Δ, σελ. 451).

Όρκος τον οποίον έθεσεν ο Αννίβας, ο Μάγωνος, ο Μύρκανος, ο Βαρμοκαρος και πάντες οι μετ’ αυτών γερουσιασταί των Καρχιδονίων προς τον Ξενοφάνη του Κλεομάχου, Αθηναίον,πρεσβευτήν, τον οποίον απέστειλεν ο βασιλεύς Φίλιππος, υιός του Δημητρίου, υπέρ αυτού, των Μακεδόνων και των συμμάχων ενώπιον του δαίμονος των Καρχιδονίων και του Ηρακλέους και του Ιολάου και Άρεως, Τρίτωνος, Ποσειδώνος κλπ., ενώπιον των θεών απάντων ,όσοι την Μακεδονίαν και την άλλη Ελλάδα κατέχουσιν ……. ο στρατηγός Αννίβας όλοι οι Καρχιδόνιοι και οι σύμμαχοι των θέτουσι τον όρκον τούτον περί φιλίας και ευνοίας καλής, ίνα σώζονται υπό του βασιλέως Φιλίππου και υπό των Μακεδόνων και υπό των άλλων Ελλήνων, όσοι είναι σύμμαχοι τούτων. Επίσης και ο βασιλεύς Φίλιππος και οι Μακεδόνες και οι άλλοι Έλληνες σύμμαχοι των θα σώζωνται υπό των Καρχιδονίων και των σημερινών και μελλοντικών συμμάχων των. Δεν θα επιβουλεύουσιν αλλήλους μετά πάσης δε προθυμίας θα είναι πολέμιοι εναντίον εκείνων οι οποίοι πολεμούν κατά των Καρχιδονίων και κατά του βασιλέως Φιλίππου, ως επίσης πολέμιοι κατά των Ρωμαίων μέχρι τελικής νίκης. Θα βοηθήσουν εάν παραστεί ανάγκη και όπως θα συνεφώνουν. Εάν δε νικήσουν θα υποχρεωθούν οι Ρωμαίοι να εγκαταλείψουν την Κέρκυρα, την Απολλωνίαν, την Επίδαμνον, την Φάρον, την Διμάλην, την χώραν των Παρθηνών και την Ατιντανίαν, ν’ αποδώσουν και όλους τους οικείους του εις τον Δημήτριον τον Φάριον. Εάν οι Ρωμαίοι ή άλλοι λαοί κηρύξουν πόλεμον κατά της Μακεδονίας ή της Καρχιδόνος θα βοηθήσουν αλλήλους μέχρι της τελικής νίκης. Εάν χρειασθεί εις το μέλλον τροποποίησις της συμφωνίας αύτη θα πρέπει να γίνει μόνον κατόπιν κοινής συμφωνίας.

Πριν κλείσω το κείμενό μου, επιθυμώ να επισημάνω, προς τους Μισέλληνες, Ανθέλληνες, Γραικύλους, Αρνησιπάτριδες, δυο σειρές της συνθήκης αυτής, από τις οποίες επισημαίνεται η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

Η μια είναι:
«Ενώπιον θεών απάντων, όσοι την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΝ και την άλλην Ελλάδα κατέχουσιν.»

Και δεύτερη είναι:
«Φίλιππος βασιλεύς και Μακεδόνες και των άλλων Ελλήνων οι σύμμαχοι.»
Επιτέλους σταματήστε. Αγοράστε τον Πολύβιο και διαβάστε το αρχαίο κείμενο (ΚΑΚΤΟΣ).

ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 28.10.2014

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *