Το δημόσιο σήμα και τα Αττικά του Παυσανία

20141128

Γιώργος Πούλιος, Δικηγόρος

Σχόλιο ΓΑ: Είμαστε ευτυχείς για τη φιλία του Γιώργου Πούλιου με τα αξιολογόtατα κείμενα που μας στέλνει. Στο παρόν κείμενο μας απευθύνει και το ερώτημα:
-Ο συνάδελφος μου κ. Κωνσταντίνος ΠΛΕΥΡΗΣ, από τηλεοράσεως χρόνια φωνάζει, γιατί δεν τον ακούτε;

Απάντηση:Οι γνώσεις του κυρίου πάνω στα ελληνικά γράμματα είναι όντως εντυπωσιακές. Προσωπικά αποφάσισα να μην τον ακούω και να τον αγνοώ, επειδή εγκωμιάζει την τρισκατάρατη χούντα που μας έβαλε στο γύψο, ενώ οδήγησε και στο σφαγιασμό της Κύπρου. Οι σοφοί πρόγονοί μας, όμως, μας μίλησαν και μας δίδαξαν για το “ελεύθερον, το εύψυχον, το εύδαιμον”

****

Οι Αρχαίοι πρόγονοι μας, όταν λέγανε «ΣΗΜΑ» εννοούσαν, τη στήλη ή το αγγείο ή τον σωρό πέτρες, που ράβανε πάνω, στον τάφο (βλ. Λεξικό Γ. Μπαμπινιώτη, σελ. 1584 §12).

Ακόμη εννοούσαν τη στήλη ή την πλάκα ή το μνημείο ή άλλο γνώρισμα που τοποθετούσαν πάνω στον τάφο (βλ. ΗΛΙΟΣ, Τόμος Κ, σελ. 215).
Ο Παυσανίας ήταν Έλληνας περιηγητής. Ήταν από τη Μαγνησία της Μ. Ασίας. Έγινε γνωστός από το σύγγραμμά του «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ».
Το σύγγραμμα αυτό είναι διηρημένο σε 10 βιβλία. Ένα από αυτά είναι και τα «ΑΤΤΙΚΑ» (βλ. ΗΛΙΟΣ, Το Αρχαίον Ελληνικόν Πνεύμα, σελ. 620).

Στα Αττικά ο Παυσανίας κάνει μια πλήρη περιγραφή της γύρω περιοχής του ΚΕΡΑΜΙΚΟΥ (το αρχαίο νεκροταφείο).

Ο Παυσανίας δεν αφήνει τίποτα που να μη το γράψει. Που να μη το αναφέρει.

Θα σταθώ στους τάφους που είδε και ποιοί είναι μέσα σ’ αυτούς θαμμένοι. Εμείς πέρα βρέχει. Θεέ μου τι αδιάφοροι είναι αυτοί που μας Κυβερνάνε. Δεκάδες Υπουργοί Πολιτισμού έχουν περάσει και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε. Τώρα τους έπιασε η «πρεμούρα» για την Αμφίπολη. Γιατί;

Ο Παυσανίας περπατώντας την περιοχή που προανέφερα είδε: Τον τάφο του Θρασυβούλου, του Μεγάλου Περικλή, του Κλεισθένη, του Εφιάλτη, (όχι του προδότη στις Θερμοπύλες), του Κλεισθένη, του Κόνωνα, του Φορμίωνα, του Χαβρία, του ρήτορα Λυκούργου, του Ζήνωνα του φιλοσόφου, των τυραννοκτόνων Αρμοδίου και Αριστογείτονα, κ.λ.π.

Κάθε μέρα περνάμε μπροστά από τον Κεραμικό. Κάθε μέρα διασχίζουμε την Πειραιώς, την Ιερά οδό και τους γύρω δρόμους, Πλαταιών, Σαλαμίνος κ.λ.π. και ουδείς γνωρίζει τι πατά. Ουδείς γνωρίζει τι κρύβει η γης κάτω από τα πόδια μας.

Λίγο πιο πέρα είναι η Ακαδημία του Πλάτωνα. εκεί φοίτησε και ο Αριστοτέλης. Πήγα και ντράπηκα. Τι σκουπιδαριό είναι αυτό; Ντροπή κύριοι. Μη πάτε θα αποκαρδιωθείτε.

Ο Παυσανίας είναι ατέλειωτος και ασταμάτητος. Δεν βαριέται να περπατάει. Γράφει, γράφει συνεχώς. Γράφει τα πάντα.

Αναφέρει το μνημείο που έχει στηθεί, για τους Αθηναίους που σκοτωθήκανε, στις ναυμαχίες και πεζομαχίες, εκτός από αυτούς που σκοτώθηκαν στο Μαραθώνα, στο δρόμο που πάει για την Ακαδημία. Επάνω στους τάφους υπάρχουν στήλες που γράφουν τα ονόματά τους και το Δήμο, από τον οποίο κατάγονται. Αναφέρει τον τάφο των Θεσσαλών ιππέων και τον τάφο των Αθηναίων που πολέμησαν κατά των Αιγινητών.

Ο Παυσανίας δεν τελειώνει. Δεν έχει διάθεση να σταματήσει. Εγώ όμως φίλε αναγνώστη, πρέπει να σταματήσω, αντιγράφοντας αυτό που γράφει ο Παυσανίας στη σελίδα 80 των Αττικών.

Μπροστά στην είσοδο της Ακαδημίας υπάρχει βωμός του Ερώτα με επιγραφή που λέει ότι ο Χάρμος είναι ο πρώτος Αθηναίος που αφιερώνει στον Έρωτα. Ο βωμός του Αντέρωτα, όπως λέγεται, που βρίσκεται μέσα στην πόλη, λένε πως είναι αφιέρωμα των μετοίκων, γιατί ο Αθηναίος Μέλης για να ταπεινώσει τον μέτοικο Τιμαγόρα που ήταν ερωτευμένος μαζί του, τον πρόσταξε να ανεβεί στο ψηλότερο σημείο του βράχου και να γκρεμιστεί από εκεί. Ο Τιμαγόρας που και τη ζωή του δεν τη λογάριαζε και έτοιμος ήταν πάντα ότι κι αν του ζητούσε αυτό το παιδάριο να του κάνει το χατίρι, ανέβηκε και γκρεμίστηκε. Ο Μέλης όταν είδε ότι ο Τιμαγόρας ήταν νεκρός, μετάνιωσε τόσο ώστε γκρεμίστηκε και αυτός από τον ίδιο βράχο και σκοτώθηκε. Από τότε κρατά να πιστεύουν οι μέτοικοι, στον δαίμονα Αντέρωτα τον εκδικητή του Τιμαγόρα.

Τόση αδιαφορία για το Δημόσιο Σήμα; Γιατί κ. Κωνσταντίνε ΤΑΣΟΥΛΑ; Να η ευκαιρία που τα πάντα έχουν χάσει την αξία τους. Απαλλοτριώστε τα οικόπεδα και γκρεμίστε τα χαμηλής εμπορικής αξίας κτίρια, στην εν λόγω περιοχή. Μπορεί να μας χρηματοδοτήσει και η Ευρώπη. Μπορεί να βρεθούν και χορηγοί. Τι εξήγηση να δώσω. Αδιαφορία, ανικανότητα, έλλειψη γνώσης, τί απουσιάζει,

Ο συνάδελφος μου κ. Κωνσταντίνος ΠΛΕΥΡΗΣ, από τηλεοράσεως χρόνια φωνάζει, γιατί δεν τον ακούτε;

Μια τέτοια επέμβαση θα φέρει, στην Ελλάδα τεράστια οφέλη. Τα ευρήματα θα αποτελέσουν διεθνώς θαυμασμό και ουρές επισκεπτών.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 28.11.2014

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *