Αλήθειες (και ψέματα;) για το χρέος από έναν Αμερικανό επενδυτή

20141202

Του Ηλία Γ. Μπέλλου / Πηγή:www.capital.gr

Αν και γνωστή εδώ και ένα χρόνο, αίσθηση προκαλεί στην Αθήνα η επανάληψη της θέσης ενός Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή και κατόχου ελληνικών ομολόγων πως το ελληνικό χρέος βρίσκεται στο 18% του ΑΕΠ και όχι στο 175%.

Ο Paul Kazarian ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του private equity, Japonica Partners μιλώντας χθες στο 25ο ετήσιο συνέδριο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας» που διοργανώνει το Ελληνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο επανέλαβε πως η Ελλάδα αδικείται από τις μεθόδους απεικόνισης του χρέους της με βάση το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Και περιέγραψε μια άλλη εικόνα του χρέους που προκύπτει η συμμόρφωση με τα πρότυπα του IPSAS (International Public Sector Accounting Standards). Κάτι σαν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα που ισχύουν για τις επιχειρήσεις.

Συγκρίνοντας την Ελλάδα με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ο αρμενικής καταγωγής επενδυτής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εάν το χρέος της αποτυπωθεί σε όρους καθαρής παρούσας αξίας. Συγκεκριμένα επικαλούμενος λογιστικές απεικονίσεις από μεγάλο ανεξάρτητο οίκο που ζήτησε η Japonica Partners, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ ανέρχεται μόνο στο 18% ενώ της Ιρλανδίας στο 31% και της Πορτογαλίας στο 34%.

xreos1

Το πρόβλημα όπως ο ίδιος παραδέχεται είναι πως η απεικόνιση του χρέους στην ευρωζώνη αλλά και σε άλλες διεθνείς οικονομίες δεν ακολουθεί τα λογιστικά πρότυπα των επιχειρήσεων αλλά άλλους συχνά αντικρουόμενους νομικούς κυρίως κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές οργανισμών όπως ο ΟΟΣΑ το ΔΝΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο ίδιος έχει κάθε συμφέρον να αλλάξουν οι κανόνες αυτοί καθώς φέρεται μεταξύ των σημαντικών ομολογιούχων των ελληνικών τίτλων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά μετά και την δημόσια πρόταση για ελληνικά κρατικά ομόλογα που είχε τρέξει πέρυσι. Όπως άλλωστε και όλοι, ίσως, οι Έλληνες και πιθανότατα και το σύνολο της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Η προσέγγιση του στην απλοϊκότερη της εξήγηση έγκειται στο ότι άλλη αξία έχει σήμερα ένα χρέος που θα πληρωθεί σε 40 χρόνια με ένα ισόποσο χρέος που θα πληρωθεί συντομότερα. Ο πληθωρισμός σε βάθος χρόνου αλλοιώνει σημαντικά την αξία του ελληνικού χρέους δεδομένων των πολύ υψηλών επιτοκίων που απολαμβάνει.

Η άποψή του, αν και εκ πρώτης όψης φαντάζει ουτοπική, αξίζει σίγουρα μιας λίγο προσεκτικότερης ματιάς όσο και λιγοστές είναι οι πιθανότητες να γίνει νόρμα. Θέτει πάντως σίγουρα, υπό διαφορετική προοπτική το θέμα των δανειακών βαρών της χώρας κοιτώντας μακροπρόθεσμα την αξία του.

Ποιος είναι όμως ο Paul Kazarian που υπολογίζει το ελληνικό χρέος στο 18% του ΑΕΠ και γιατί αξίζει μια προσεκτικότερης ματιάς η θέση του; Είναι ο Αμερικανός επενδυτής που ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου του 2013 δημόσια προσφορά για αγορά ελληνικού χρέους ονομαστικής αξίας έως και 2,9 δισ. ευρώ. Πρόταση την οποία και έτρεξε και ολοκλήρωσε αλλά χωρίς κανείς να μάθει ποτέ τα πραγματικά της αποτελέσματα. Πόσο χρέος δηλαδή διακρατεί.

O 59χρόνος πρώην investment banker της Goldman Sachs, με σήμα κατατεθέν τα στρογγυλά γυαλιά όρασης με τον χονδρό σκελετό, αποπειράται να μεταφέρει τεχνογνωσία και εμπειρία που από τον καθαρόαιμο επιχειρηματικό στίβο των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά σχολιάζει Έλληνας διαχειριστής κεφαλαίων που δίδει μηδαμινές πιθανότητες να υιοθετηθούν οι απόψεις του. «Ίσως να βρει πολύ περισσότερα ευήκοα ώτα στους κόλπους της νεόκοπης ευρωπαϊκής αριστεράς αλλά όχι στην Φρανκφούρτη ή το City» αναφέρει χαρακτηριστικά με προφανή διάθεση χιούμορ ο ίδιος. Γιος Αρμενίων μεταναστών ο Paul B. Kazarian, έχει να επιδείξει πάντως και πλούσιο φιλανθρωπικό έργο και βραβεύσεις για τις αποδόσεις της Japonica από φορείς της αμερικανικής επενδυτικής κοινότητας και στενές σχέσεις με πολλούς εκ των συνομηλίκων του τέως συναδέλφων του στη Wall και επιτυχίες.

Το τυπικό modus operandi του είναι οι τοποθετήσεις σε απαξιωμένες επιχειρήσεις τις οποίες επαναφέρει σταδιακά σε κερδοφορία πριν ρευστοποιήσει την επένδυσή του. Ο Kazarian έχει συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων όπως η αμερικανική Allegheny International και η SunBeam – Oster (ένα deal αξίας 630 εκατ. δολ) ή ως «λευκός ιππότης» με προσφορά 1,6 δισ. στην Chicago North Western αλλά και σε μεγαλύτερα deals όπως η πρόταση αναδιάρθρωσης 2,4 δισ. δολ της αμερικανικής Borden. Για το Harvard Business Review η Japonica και ο Kazarian είναι «value investor». Όμως φευ, για το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ, πρέπει να θεωρείται στην καλύτερη περίπτωση, αιρετικός.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *