20141210
Πηγή: arouraios
Εκτεταμένες είναι και σήμερα, οι αναφορές του ιταλικού Τύπου στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις.
Ο αναλυτής της ιταλικής οικονομικής εφημερίδας «Il Sole 24 Ore», Βιτόριο Ντα Ρολντ υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα, για μια ακόμη φορά, δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την ευρωζώνη εξαιτίας των ποσών που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης: Γίνεται αναφορά σε επιτόκια επί του ελληνικού χρέους, ύψους 7 δισ. ευρώ και σε «τρύπα» του προϋπολογισμού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, οι οποίες συχνά αποδείχθηκαν λανθασμένες».
Σύμφωνα με τον Ντα Ρολντ, «η Αθήνα κάνει κάτι το πολύ πιο σημαντικό: Θέτει την ευρωζώνη ενώπιον του ίδιου της του εαυτού. Τι είδους ένωση θέλει να είναι; Μια ένωση αλληλέγγυων χωρών ή μια ένωση οικονομιών οι οποίες αναγκάζονται να συγκλίνουν μόνον εξαιτίας των διαφόρων συνθηκών και από τις αποστολές της όποιας τρόικας που ελέγχει τον σεβασμό των συμφωνιών;».
Σε ολοσέλιδο άρθρο της, η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» τονίζει: «Το ελληνικό βραχυκύκλωμα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η πυριτιδαποθήκη «Ελλάδα» βράζει εδώ και μήνες. Η βαρύτατη θεραπεία, η οποία επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως αντάλλαγμα για το δάνειο 240 δισ. ευρώ, έφερε αντιφατικά αποτελέσματα. Η χώρα, κοιτάζοντας την πραγματικότητα με το βλέμμα των λογιστών, βγήκε από το τούνελ: Το ΑΕΠ, του χρόνου, θα αυξηθεί κατά 2,9%. Στα τέλη Οκτωβρίου, καταγράφηκε πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ. Η κρίση όμως, άφησε μια βαρύτατη κοινωνική κληρονομιά: Ένα τέταρτο του ΑΕΠ εξανεμίστηκε, η ανεργία αγγίζει το 26%, τα εισοδήματα των οικογενειών, εξαιτίας των περικοπών στους μισθούς και στο κοινωνικό κράτος, μειώθηκαν κατά 40%».
Η εφημερίδα της Ρώμης «Ιλ Μεσατζέρο» συνδέει άμεσα τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και υπογραμμίζει: «Η επιτροπή Γιούνκερ, αφού εισέπραξε την έγκριση ενός Ευρωκοινοβουλίου το οποίο κλίνει σαφώς περισσότερο προς την ανάπτυξη παρά προς τη δημοσιονομική πειθαρχία, παρουσίασε ένα σχέδιο επενδύσεων, το οποίο από τη μια αποτελεί ένα μικρό βήμα προόδου, αλλά σε ό,τι αφορά τον συνολικό χρηματοοικονομικό του όγκο, είναι λίγο μεγαλύτερο από ένα ποντικάκι. Δεν αρκεί για να δοθεί και πάλι εμπιστοσύνη στις οικογένειες που δεν ξοδεύουν πλέον χρήματα και στις επιχειρήσεις που δεν επενδύουν, ενώ η Αθήνα φλέγεται και πάλι. Αυτήν τη φορά όμως, η κύρια ευθύνη δεν είναι των Ελλήνων».
Η εφημερίδα του Τορίνο «Λα Στάμπα» τέλος, τιτλοφορεί άρθρο της: «Τσίπρας: Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνουν διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η λιτότητα απέτυχε». Η δημοσιογράφος Τόνια Μαστρομπουόνι αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, φέρεται να μπορεί να εξασφαλίσει εκατόν σαράντα τέσσερις έδρες» και, κατά συνέπεια, «για να κυβερνήσει, θα πρέπει να συμμαχήσει με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι, στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνουν το 3,5%, ποσοστό το οποίο και αντιστοιχεί σε εννέα έδρες».