Γνώθι σαυτόν: Γνώρισε τον εαυτό σου

20150120

Γεωργίου Πούλιου, Δικηγόρου

Σχόλιο ΓΑ:

Ευχαριστούμε τον καλό φίλο του Σκαμνού κ. Γιώργο Πούλιο για το παρακάτω κείμενο που μας έστειλε, με ενδιαφέρουσες προτροπές για την επικείμενη εκλογική διαδικασία. Προτροπές με τις οποίες εύκολα μπορεί κανείς να συμφωνήσει. Ουδείς μπορεί, ωστόσο, να διαφωνήσει με την ζοφερή πραγματικότητα ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Είναι αναμφιβόλως κακής ποιότητας. Στον ίδιο χώρο έχουμε να αναζητήσουμε τους υπαίτιους για την καταστροφή της χώρας και την απέραντη δυστυχία στην οποία βυθίστηκαν πλατιά στρώματα της κοινωνίας μας. Το «γνώθι σαυτόν» απευθύνεται σε μας τους ψηφοφόρους που τώρα πια έχουμε πάνω μας ολόκληρη την ευθύνη επιλογής.

Πως όμως μπορεί αυτό να γίνει όταν ο πληθυσμός βομβαρδίζεται από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και την σχετική προπαγάνδα;
Πως αυτό μπορεί να γίνει όταν μέρος του ελληνικού εκλογικού σώματος, πέρα από τους πολιτικούς ταγούς στους οποίους ήδη αναφερθήκαμε, συμπλέει προς την ίδια κατεύθυνση της παρακμής, της διαφθοράς, τους ρουσφετιού και των πελατειακών σχέσεων;
Πως να αποφασίσει σωστά ο απληροφόρητος ή παραπληροφορημένος συμπολίτης μας;
Πέρα από το απελπιστικά χαμηλό επίπεδο κατάρτισης των υποψήφιων πολιτευτών, τί να πει κανείς για ένα σημαντικά μεγάλο τμήμα του πληθυσμού; Κάθε ψήφος έχει την ίδια ισχύ. Για μία τόσο σημαντική απόφαση για την ζωή μας και την χειμαζόμενη πατρίδα. Για την άσκηση κάποιου επαγγέλματος, χρειάζεσαι τη σχετική άδεια, όπως οδήγησης κλπ χρειάζεσαι ένα δίπλωμα μετά από τις κατάλληλες εξετάσεις. Για να κάνεις παιδιά και για να ψηφίσεις στις εκλογές, δεν χρειάζεται τίποτα!

***

Αρχαίο Ελληνικό γνωμικό. Ήταν γραμμένο (χαραγμένο), με χρυσά γράμματα, μπροστά, στο Ναό του Απόλλωνα, στους Δελφούς.

Το γνωμικό αυτό αποδίδεται, στο Θαλή το Μιλήσιο και στο Χίλωνα τον Λακεδαιμόνιο. Άλλοι το αποδίδουν, στο ιερατείο του Μαντείου των Δελφών. (Διόδωρος Σικελιώτης Θ-10.).

Αυτός που το έγραψε ήθελε να επισημάνει, στους ανθρώπους, ότι έπρεπε να γνωρίσουν τον εαυτόν τους, ώστε να μπορούν να γίνουν τελειότεροι (ΗΛΙΟΣ, Τόμ. Ζ, σελ. 449).

Ο νεοπλοτίνος Φιλόσοφος, από τη Συρία, Πορφύριος, Ελληνικής καταγωγής, μας λέγει, ότι ο Αριστοτέλης είχε πει ότι το γνωμικό είχε λεχθεί και είχε γραφτεί, πριν από τον Χίλωνα (556 π.Χ.) (βλ. Ελλήνων Χρονολόγιον 2013, εκδόσεων Γεωργιάδη).

Στα απομνημονεύματα του Ξενοφώντος ο Σωκράτης επισημαίνει, ότι οι άνθρωποι, όταν γνωρίζουν τον εαυτόν τους, επιτυγχάνουν πολλά καλά. Όταν αντιθέτως τον αγνοούν παθαίνουν πάρα πολλά κακά. Όσοι γνωρίζουν τον εαυτόν τους, γνωρίζουν και τα συμφέροντά τους και διακρίνουν, όσα μπορούν και όσα δεν μπορούν να κάνουν. Επειδή κάνουν όσα γνωρίζουν και τους χρειάζονται ευτυχούν. Όσοι δεν γνωρίζουν τι κάνουν γίνονται καταγέλαστοι και ζουν μέσα στην καταφρόνηση και τον εξευτελισμό.

Σήμερα πάρα πολλοί επιθυμούν να γίνουν Πρωθυπουργοί της Ελλάδος.
Τον γνωρίζουν το εαυτόν τους;
Γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους προς την Πατρίδα;
Μήπως είναι τυφλωμένοι από την επιθυμία να καταλάβουν την εξουσία;
Έχουν τα προσόντα, την πείρα και τις ικανότητες, για Κυβερνήτες;

Ελληνικέ λαέ οι μεθαυριανές εκλογές σου δημιουργούν μεγάλες ευθύνες. Ήλθε η ώρα. Διάλεξε τους αρίστους, Αντιμετώπισε τη σημερινή λαίλαπα με θάρρος, ψυχραιμία και σοφία. Απέρριψε τους ερασιτέχνες πολιτικούς. Απέρριψε τα «ΒΟΥΤΥΡΟΠΑΙΔΑ» τα άνεργα και ανεπάγγελτα και είναι αρκετά.
Απέρριψε τους Ανθέλληνες, Μισέλληνες, Γραικύλους και Εθνομηδενιστές.
Στάσου μπροστά στην κάλπη με πολύ προσοχή και περίσκεψη. Την Ελλάδα την φθάσανε στο τελευταίο σκαλί. Δεν έχει άλλα περιθώρια.
ΨΗΦΙΣΕ Έλληνες που αγαπούν την Πατρίδα.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 20.01.2015

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *