Βιταμίνη Β9: Το καλύτερο όπλο κατά της άνοιας

20150213

Ξένος Τύπος/www.diatrofi.gr

Η άνοια είναι μια νόσος που περιγράφει την απώλεια της μνήμης, διανοητικότητας, λογικής, κοινωνικότητας και αυτών που θεωρούνται φυσιολογικές συναισθηματικές αντιδράσεις. Εμφανίζεται κυρίως σε ηλικιωμένους ασθενείς και επηρεάζει τις γνωσιακές λειτουργίες του εγκεφάλου (μνήμη, προσανατολισμός, συγκέντρωση, αντίληψη, λόγος, επίλυση προβλημάτων). Ο ασθενής με άνοια, δεν γνωρίζει που βρίσκεται, ποια είναι τα πρόσωπα γύρω του, ξεχνάει να ντυθεί ή να φάει, είναι ανήσυχος, φωνάζει και, γενικά, στην καθημερινότητα του αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες.

Υπάρχουν πολλά αίτια για την άνοια, το συχνότερο εκ των οποίων είναι η νόσος Alzheimer. Έτσι, λοιπόν, κάθε ηλικιωμένος που εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα άνοιας πρέπει απαραίτητα να εξετάζεται από νευρολόγο για να διαπιστωθεί σε τι οφείλεται και αν υπάρχει θεραπεία.

Όσοι νοσούν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ συχνά εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα φολικού οξέος στο αίμα τους, αλλά δεν είναι σαφές αν αυτό είναι αποτέλεσμα της νόσου ή αν απλά υποσιτίζονται λόγω αυτής.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κατανάλωση επαρκής ποσότητας της βιταμίνης Β9 – είτε με τη διατροφή ή από συμπληρώματα – θα μπορούσε να είναι επωφελής για τη γήρανση του εγκεφάλου και βοηθούν στην προστασία ενάντια σε Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.

Έρευνες έχουν γίνει για να εξετάσουν αν η βιταμίνη Β9 επηρεάζει την εμφάνιση της άνοιας. Πολλές από αυτές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως κρατώντας τα επίπεδα της B9 ψηλά μειώνονται οι πιθανότητες για εμφάνιση της νόσου Alzheimer ή της άνοιας. Ίσως, η χορήγηση φυλλικού οξέος συνδέεται με σημαντική μείωση του κινδύνου ανάπτυξης της νόσου, γεγονός που υποδηλώνει ότι πολλοί άνθρωποι δεν παίρνουν τις συνιστώμενες ποσότητες φυλλικού από τη διατροφή τους.

Το φυλλικό οξύ περιέχεται σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Πλουσιότερες πηγές της είναι το συκώτι, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια, φύτρο σιταριού και μαγιά. Άλλες πηγές είναι ο κρόκος αυγού, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ο χυμός πορτοκαλιού και το ψωμί ολικής αλέσεως.

Μπορεί αρκετές μελέτες να έδειξαν θετικά αποτελέσματα του φυλλικού στην άνοια και το Alzheimer, αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζονται περαιτέρω κλινικές δοκιμές πάνω στο ζήτημα και πρέπει κανείς να συμβουλεύεται ένα γιατρό πριν αρχίσει μόνος του να παίρνει βιταμίνες.

Σε τι μας ωφελεί το φυλλικό οξύ;

Συμπληρώματα φυλλικού οξέος πρέπει να λαμβάνονται πάντα από τις έγκυες γυναίκες και τις γυναίκες που προγραμματίζουν να μείνουν έγκυες. Το φυλλικό οξύ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της προεκλαμψίας, ενώ μειώνει επίσης τον κίνδυνο για καταστροφικές γενετικές ανωμαλίες του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης του μωρού – δισχιδής ράχη και ανεγκεφαλία – κατά 50% έως 70%. Πολλοί γιατροί υποστηρίζουν ότι κάθε γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία πρέπει είτε να πάρει μια πολυβιταμίνη είτε ένα συμπληρώματα φυλλικού οξέος. Το φολικό οξύ μπορεί να προστατεύσει τις γυναίκες απέναντι στις γενετικές ανωμαλίες που μπορεί να συμβούν πριν ακόμη μάθει μια γυναίκα ότι είναι έγκυος.

Το φυλλικό οξύ χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ελλείψεων, που μπορεί να προκαλέσουν ορισμένους τύπους αναιμίας και άλλα προβλημάτα. Το φυλλικό οξύ λαμβάνεται πιο συχνά από άτομα που έχουν πεπτικά προβλήματα, νεφρική ή ηπατική νόσο ή κάνουν κατάχρηση αλκοόλ. Όταν λαμβάνεται για τη θεραπεία ελλείψεων, το φολικό οξύ πρέπει να χρησιμοποιείται μαζί με τη βιταμίνη Β12. Εκτός από την αντιμετώπιση της αναιμίας, εργάζονται από κοινού για την βελτίωση της νευρολογικής υγείας. Το φυλλικό οξύ χρησιμοποιείται, επίσης, για τη μείωση της τοξικότητας του φαρμάκου μεθοτρεξάτης στην ψωρίαση και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Επιπλέον, τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος έχουν μελετηθεί ως θεραπεία και για πολλές άλλες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται: οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος (όπως ο καρκίνος του τραχήλου), το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, η νόσος του Alzheimer και η κατάθλιψη, αλλά μέχρι στιγμής, δεν έχουν εξαχθεί τα απαραίτητα συμπεράσματα.

Ποιες τροφές περιέχουν φυλλικό οξύ;

Καλές πηγές φυλλικού οξέος είναι: τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και το μαρούλι, τα φασόλια, ο αρακάς και οι φακές, τα φρούτα όπως τα λεμόνια, οι μπανάνες και τα πεπόνια, καθώς επίσης και ενισχυμένα ή εμπλουτισμένα προϊόντα όπως κάποια είδη χυμών και δημητριακών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *