20150330
Πηγή: arouraios
Ένα σκάνδαλο μεγατόνων αποκαλύπτει η ιταλική εφημερίδα La Stampa για τις τελευταίες μέρες της διακυβέρνησης Σαμαρά.
Σύμφωνα με πηγές μέσα από το ΣΔΟΕ, που επικαλείται η La Stampa, δόθηκε κυβερνητική εντολή για να μπει στο αρχείο η υπόθεση φοροδιαφυγής του δεξιού χεριού του Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου.
Το δεξί χέρι του Αντώνη Σαμαρά διέθετε δύο λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία. Η έρευνα όμως ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου μπήκε στο αρχείο.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa ο Παπασταύρου ήταν πανίσχυρος παρά τω πρωθυπουργώ, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και για μια περίοδο υπήρξε πιθανός διάδοχος του Γιάννη Στουρνάρα στο ΥΠΟΙΚ. Μέχρι το Γενάρη του 2015 ο Παπασταύρου ήταν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στην Ελλάδα. Προφανώς ένα σκάνδαλο που θα τον ενέπλεκε, ιδίως κατά την προεκλογική περίοδο, θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για το Σαμαρά και το κόμμα του.
Σύμφωνα με έγγραφο που έχει στη διάθεση της η ιταλική εφημερίδα, ο Παπασταύρου συμπεριλαμβανόταν στην περίφημη λίστα πιθανών φοροφυγάδων του Φαλτσιάνι.
Οι ερευνητές που ανέλαβαν να διαπιστώσουν την ταυτότητα των λογαριασμών αυτών δεν ολοκλήρωσαν ποτέ το έργο τους. Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, σε επιστολή του που υπογράφηκε στις 19 Ιανουαρίου 2015, ο ένας εκ των ερευνητών καταγγέλλει ρητά τη μη δυνατότητα συνέχισης της έρευνας, όπως αναφέρει η εφημερίδα La Stampa.
Διαπραγματεύσεις με την τρόικα
Για να γίνει κατανοητή η υπόθεση, πρέπει να πάμε ένα βήμα πίσω στον Οκτώβριο του 2012. Το ελληνικό περιοδικό Hot Doc δημοσιεύει το «ελληνικό» μέρος της λίστας Φαλτσιάνι, δηλαδή τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ. 2058 λογαριασμοί στην HSBC Γενεύης αφορούν Έλληνες πολίτες. Ένας από αυτούς είναι και ο Σταύρος Παπασταύρου, αλλά και ο ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής. Ο τελευταίος επιβεβαίωσε ότι ο άνθρωπος της λίστας ήταν ο πρώην και κατεξοχήν σύμβουλος του Σαμαρά, ο οποίος διαχειριζόταν χρήματα για λογαριασμό του.
Όταν εμφανίστηκαν τα ονόματα, το ΣΔΟΕ αναλαμβάνει να διαπιστώσει «αν η προέλευση των χρημάτων είναι προϊόν εγκληματικής ενέργειας». Ομως όταν προκηρύσσονται εκλογές για τις 25 Ιανουαρίου, κορυφαίος αξιωματούχος του ΣΔΟΕ ζητά από τον υπάλληλο που ανέλαβε το φάκελο Παπασταύρου, να κλείσει την υπόθεση. Εκείνος αντιδρά και γράφει τους λόγους για τις αντιρρήσεις του σε ένα έγγραφο που παραδίδει στους ανωτέρους του – και καταγγέλλει το αμφιλεγόμενο, προφορικό αίτημα που προήλθε από κορυφαίο αξιωματούχο της υπηρεσίας.
Ιδού το περιεχόμενο της καταγγελίας, σύμφωνα με τη La Stampa.
Αμφιλεγόμενη δραστηριότητα
Ο ερευνητής πρώτα απ” όλα δίνει έμφαση στην ασυμφωνία των καταθέσεων που έδωσαν το δεξί χέρι του Σαμαρά και ο Μιωνής. Ενώπιον της επιτροπής και του ΣΔΟΕ και οι δύο είπαν ότι «και οι 2 λογαριασμοί» για τους οποίους ήταν υπεύθυνος ο Παπασταύρου – ένας με αρ. 5091443771 και ένας που αφορά στο όνομα της εταιρείας «Stabri ltd» διαχειρίζοντο από τον ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματία.
Αντίθετα στα έγγραφα που προσκόμισε η τράπεζα HSBC ο Μιώνης «δεν φαίνεται πουθενά». Επίσης, μεταξύ Νοεμβρίου 2005 και Φεβ 2007 «έγιναν κάποιες μεταβολές στους λογαριασμούς, αλλά είναι αδύνατο να καταλάβουμε από ποιον έγιναν», όπως σημειώνει. Το πληρεξούσιο για τους λογαριασμούς «ανήκει στον Σταύρο Παπασταύρου και στους συγγενείς τους», όχι στον Μιώνη.
Ο ερευνητής επισημαίνει ότι η εταιρεία Stabri, η οποία μπορεί να σχετίζεται με το σύμβουλο του Σαμαρά, έχει έδρα τις Παρθένες Νήσους, έναν φορολογικό παράδεισο. Σύμφωνα με το καταστατικό που υποβλήθηκε στην επιτροπή κεφαλαιαγορών των Παρθένων Νήσων, στα αρχεία θα έπρεπε να υπάρχουν στοιχεία για την εταιρεία, πχ. τους μετόχους, τους διευθυντές, κινήσεις κεφαλαίων. Μέχρι στιγμής, παρά τα αιτήματα, στους αξιωματούχους του ΣΔΟΕ δεν έχει φτάσει κανένα έγγραφο, εκτός από το αποδεικτικό μιας συναλλαγής 2,6 εκατ. δολαρίων της 28ης Φεβ 2006 από λογαριασμό της Γενεύης και της εταιρείας Fairwings Asset inc. «Υπό όρκο», επισημαίνει ο ερευνητής, ο Παπασταύρου υποστήριξε ότι εκείνα τα ποσά προέρχονταν από μερίσματα άλλης εταιρείας, την CMA Advisors. Αλλά «ούτε ο Παπασταύρου ούτε ο Μιωνής έδωσαν στοιχεία για άλλα ποσά που πιστώθηκαν στο λογαριασμό, παρόλο που τους ζητήθηκε», σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα.
Έτσι ο αξιωματούχος αποφάσισε «να υπογράψει με κάθε επιφύλαξη» την αναφορά του, «κατόπιν προφορικής εντολής από ανώτερους της υπηρεσίας μου»: δεν προσκομίστηκαν σημαντικά έγγραφα, παρά το γεγονός ότι ζητήθηκαν. Μεταξύ αυτών, αυτά που αποδεικνύουν την ιδιοκτησία της εταιρείας Stabri, τα έγγραφα που χρησιμοποιήθηκαν για να ανοιχτεί ο λογαριασμός και το πληρεξούσιο του Παπασταύρου, καθώς και την ακριβή προέλευση της συναλλαγής του 2,6 εκατ. δολαρίων. Επίσης, σύμφωνα με την καταγγελία του ερευνητή, το ΣΔΟΕ δεν έλεγξε τις ελληνικές τράπεζες ώστε να βρεθούν λογαριασμοί που πιθανώς σχετίζονται με τη Stabri, ούτε ζήτησε τα έγγραφα σύστασης της εταιρείας από τις Παρθένες Νήσους ή την Κύπρο. Τέλος, «οι έρευνες που αφορούν το Σάμπυ Μιωνή, δεν ολοκληρώθηκαν».