FtS91
Γιάννη Μακρή
Πολλές φορές και στο παρελθόν ο σύλλογος του Σκαμνού μας έχει εκπλήξει ευχάριστα.
Έχει 30 χρόνια ζωής. Και τι ζωή! Ζωή γεμάτη δράση και δημιουργία. Με παρεμβάσεις στην αναμόρφωση της περιοχής του, με την έκδοση πρωτότυπων και καλαίσθητων ημερολογίων, με την ανακαίνιση και επέκταση του παλαιού διδακτηρίου του Σκαμνού το οποίο λειτουργεί πλέον ως πολιτιστικό κέντρο, με παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, με την ανάδειξη του «περάσματος του φαραγγιού του Ασωπού» σε εκδήλωση μεγάλης υπερτοπικής σημασίας, με αναβίωση παλαιών εθίμων και διατήρηση της παράδοσης, με … με … και πάντα με εξαιρετική επιτυχία.
Εκδίδει επί 18ετίαν τη θαυμάσια εφημερίδα « Η Φωνή των Σκαμνιωτών», με ενδιαφέρουσα και ποικίλη ύλη και μερικά πολύ πρωτότυπα άρθρα, που περιλαμβάνουν εντελώς άγνωστα μέχρι στιγμής ιστορικά στοιχεία.
Ιδιαίτερη αναφορά επιθυμώ να κάνω στη διάθεση εκ μέρους του συλλόγου μεγάλων χρηματικών ποσών στις διάφορες παρεμβάσεις του –ποσά που προσφέρουν τα μέλη του συλλόγου και φίλοι, αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο του και τη χρηστή διαχείριση- και στην ανακαίνιση του παλαιού διδακτηρίου του σχολείου του Σκαμνού. Το «τύπου Συγγρού», αν θυμάμαι καλά, πέτρινο παλαιό διδακτήριο δε θα μπορούσε να βρει ιδανικότερη χρήση από αυτήν που του επιφυλάσσει ο πολιτιστικός σύλλογος Σκαμνού. Ναός του πνεύματος παλαιότερα, μέχρι τη 10ετία του 1960, όταν λειτουργούσε ως δημοτικό σχολείο στο οποίο τα Σκαμνιωτόπουλα μάθαιναν γράμματα με τη βοήθεια φωτισμένων δασκάλων –τα ίδια Σκαμνιωτόπουλα που σήμερα πρωτοστατούν στις δραστηριότητες του συλλόγου τους-, ναός του πνεύματος και του πολιτισμού και σήμερα, με τη λειτουργία του ως πολιτιστικού κέντρου.
Και τώρα, μετά από τόσα χρόνια πολιτιστικής δημιουργίας, κάποιοι θέλουν να το μετατρέψουν σε «μπακάλικο».
-Κύριε Δήμαρχε του Δήμου Γοργοποτάμου, δεν είναι κακό να παραδεχθεί κανείς ότι έκανε λάθος, υιοθέτησε μία λανθασμένη εισήγηση. Αφήστε το σύλλογο και το πολιτιστικό τους κέντρο να συνεχίσουν τη πολιτιστική δημιουργία τους.
-Αγαπητοί Σκαμνιώτες, δεν γνωρίζετε ασφαλώς ότι υπάρχει και ένα γεγονός , που με συνδέει συναισθηματικά με το Σκαμνό και το παλιό του διδακτήριο. Υπηρετώντας ως δάσκαλος στο δημοτικό σχολείο Κάτω Μπράλου τη διετία 1971-73, έλαβα εντολή από τον επιθεωρητή της περιφέρειάς μου να παραλάβω τα διδακτήρια της περιοχής, που ήταν πλέον κλειστά. Μεταξύ αυτών ήταν και το διδακτήριο του Σκαμνού. Μέσα σε μία φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα μου παραδόθηκαν τα κλειδιά και κατέγραψα την κατάσταση του διδακτηρίου και το υπάρχον υλικό. Μερικά τζάμια ήταν ήδη σπασμένα κι εκεί που άλλοτε «φώλιαζαν» τα Σκαμνιωτόπουλα, τώρα φώλιαζαν σπουργίτια και νυχτοπούλια. Αυτά το 1972! Φαντάζομαι σε τι κατάσταση παρέλαβε το παλαιό διδακτήριο ο σύλλογος του Σκαμνού μετά από δεκαετίες και το μετέτρεψε σε μία φιλόξενη και καλαίσθητη πολιτιστική γωνιά.
Αν δεν μπορούμε να βοηθήσουμε το σύλλογο, ας μην του παρεμβάλουμε εμπόδια.
Το τελευταίο σημαντικό γεγονός που επιθυμώ να αναφέρω και που πρέπει να το μιμηθούν και άλλοι σύλλογοι, είναι η θαυμάσια –ως σύλληψη, αλλά και ως πραγματοποίηση- ιδέα της έκδοσης του 788 σελίδων βιβλίου με τίτλο: «Σκαμνός: Στην καρδιά της Ρούμελης» με ανθολόγηση άρθρων από την εφημερίδα τους.
Αντί άλλης παρουσίασης παραθέτουμε όσα είπε ο Γεώργιος Π. Τσίτσας κατά την παρουσίαση του βιβλίου στις 20 Ιανουαρίου 2007.
[ακολουθεί η παρουσίαση που κοσμείται με το εξώφυλλο του βιβλίου στο 13ο τεύχος Σταυρο-δρόμι που κυκλοφορεί τον Ιούνιο. Επίσης στο ίδιο τεύχος παρατίθεται και η παρακάτω σημείωση του υπευθύνου σύνταξης, αναφερόμενη σε ανακοίνωσή μας στο Φύλλο Νο 89 της ΦτΣ)]
Ευχαριστούμε τους φίλους μας του συλλόγου του Σκαμνού και για τα καλά τους λόγια και κυρίως για το μήνυμα σχετικά με το 4ο συνέδριο Φθιωτικής Ιστορίας που μετέφεραν στα στελέχη τους και για τον τρόπο με τον οποίο το μετέφεραν. Για άλλη μια φορά τιθέμεθα αλληλέγγυοι στο θέμα της έξωσής τους από το «σπίτι» τους και τους καλούμε από τώρα στις 9, 10 και 11 Νοέμβρη στο Κάστρο της Λαμίας.
***
Για το πλείστον των συγχωριανών δεν χρειάζεται να συστήσουμε τον κ. Γιάννη Μακρή, τον εκπαιδευτικό που με την δια βίου στάση και δράση του αποδεικνύει περίτρανα ότι είναι πράγματι ένας πνευματικός άνθρωπος που δικαιώνει το λειτούργημα και αποστολή του. Πέρα από την ειδική του σχέση με το Σκαμνό και τα δικά μας χωριά, όπου θήτευσε, η ΦτΣ φιλοξένησε κατά καιρούς δικά του περισπούδαστα κείμενα, μέρος των οποίων έχει περιληφθεί στην επετειακή μας έκδοση «Σκαμνός: Στην καρδιά της Ρούμελης», Αθήνα 2006.
Κορυφαίος παράγων στο Πνευματικό Κέντρο Σταυρού, ενός αξιολογότατου αδελφού συλλόγου, αποκαλύπτει αδιαλείπτως το σπάνιο βεληνεκές και ήθος του. Η μελέτη της Φθιωτικής Ιστορίας είναι μία από τις κορυφαίες δράσεις του Πνευματικού Κέντρου Σταυρού, πραγματοποιούμενο σε ετήσια βάση κατά μήνα Νοέμβριο στο Κάστρο της Λαμίας –ίδετε ανωτέρω ημερομηνίες-. Χαιρόμαστε δε ιδιαιτέρως για την ευκαιρία που είχαμε να μεσολαβήσουμε στον φίλο Ελληνοαμερικανό Καθηγητή της αρχαιολογίας Dr. James / Dimitri Brianas, να λάβει μέρος στο υπόψη συνέδριο, έχοντας να καταθέσει σημαντικότατα στοιχεία και πληροφορίες, ασχολούμενος ο ίδιος με την έρευνα εντοπισμού των ανακτόρων του ομηρικού Αχιλλέως, του Βασιλιά της Φθίας, που κατά τις εκτιμήσεις του διαπρεπούς επιστήμονος εντοπίζονται στην Φθία, περιοχή Φαρσάλων. Με ιδιαίτερη χαρά έχομε επίσης με αυτή την ευκαιρία να ανακοινώσουμε –σύμφωνα με τελευταία επικοινωνία μας- ότι ο καθηγητής ενδιαφέρεται επίσης για την έρευνα στην περιοχή Τραχίνης, που εντοπίζεται πολύ κοντά στα δικά μας χωριά.
Οι αναφορές στο διδακτήριο του Σκαμνού και οι προσωπικές μαρτυρίες και θέσεις του πνευματικού ανθρώπου, του εκπαιδευτικού Γιάννη Μακρή, ας συνεκτιμηθούν από κάθε συνετό συντοπίτη, με αυτές που εκδηλώνονται ως πολεμική κατά του δραστήριου συλλόγου μας και αποσκοπούν στην έξωσή μας από το κτίριο που ο ίδιος ο σύλλογος με τεράστιες δαπάνες ανακαίνισε και επεξέτεινε, ώστε να το χρησιμοποιεί ως έδρα και επίκεντρο των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων.