FtS75
Από τον μεγάλο Έλληνα επιστήμονα και συντοπίτη μας από το Λευτεροχώρι, Καθηγητή της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Muenster Βεστφαλίας, κ. Αθανάσιο Φούρλα, λάβαμε με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση το δίτομο έργο (έκδοση από τον οίκο Dr. Fourlas, Ιπποκράτους 6, GR 106 79 Αθήνα, τηλ & φαξ 210- 3601 055) «Tusculum – Λεξικόν» Ελλήνων και Λατίνων συγγραφέων της Αρχαιότητας και του Μεσαίωνα.
[Εξώφυλλο του πρώτου τόμου Tusculum Lexikon: “Φιλόσοφοι” και “μαθηταί” σε μικρογραφία του κώδικα Matrit.gr Vitr. 26-2 της χρονογραφίας του Ιω. Σκυλίτζη (ιβ’ αι., Εθνική βιβλιοθήκη τηςς Μαδρίτης)]
«Πρόκειται για ένα βιβλίο – εργαλείο, πολύτιμο στα χέρια όχι μόνο των ειδικών (φιλολόγων, ιστορικών, αρχαιολόγων, νομικών και θεολόγων), αλλά και όσων ασχολούνται γενικά, με τα Γράμματα, τις Επιστήμες και τις Τέχνες, γιατί συμβάλλει στη γρήγορη και υπεύθυνη ενημέρωση σ΄ ό,τι αξιόλογο γράφτηκε από τους συγγραφείς της Αρχαιότητας και του Μεσαίωνα…» τονίζει στον πρόλογο του έργου ο ίδιος ο καθηγητής.
Το λεξικό περιλαμβάνει περί τα 2000 λήμματα, εκ των οποίων 926 καλύπτουν την Ελληνική Γραμματεία και 1046 τη Λατινική. Το ελληνικό τμήμα περιέχει περί τα 200 λήμματα της προ Χριστού εποχής και 700 της μετά Χριστόν, ενώ το Λατινικό περιλαμβάνει 40 της προχριστιανικής περιόδου και πλέον των 1000 αναφέρονται στην μεταχριστιανική περίοδο.
Το έργο αυτό αποτελεί προϊόν μιας πολύ σοβαρής και μακροχρόνιας εργασίας των Γερμανών Wolfgang Buchwald, Armin Hohlweg & Otto Prinz. Ο καθηγητής Θανάσης Φούρλας, ιδιαιτέρως γνωστός και αναγνωρισμένος στη Γερμανική επιστημονική κοινότητα, ανέλαβε το έργο μετάφρασης και απόδοσης στην Ελληνική, ενώ η εργασία αυτή συνοδεύτηκε και από κάποιες διορθώσεις. Δικαιολογημένοι οι έπαινοι που εκφράσθηκαν για το έργο αυτό σε πλήθος δημοσιευμάτων από ανθρώπους των γραμμάτων και του πνεύματος.
Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου επί «…του λίαν αξιολόγου τούτου γραμματολογικού βοηθήματος της αρχαίας ελληνικής, λατινικής τε και μεσαιωνικής γραμματείας, καλύπτοντος εν ακαδημαϊκή υπευθυνότητι το υφιστάμενον άχρι τούδε βιβλιογραφικόν κενόν …».
Για όσους εξ ημών, όπως και ο υπογραφόμενος, δεν είχαμε την επιλογή ή την τύχη να ασχοληθούμε με τις λεγόμενες «ανθρωπιστικές» επιστήμες, πλην όμως ενδιαφερόμαστε να πληροφορηθούμε και να διδαχθούμε για τις διαχρονικές αξίες και διδασκαλίες των μεγάλων του πνεύματος, έχοντας διεξέλθει το πολύτιμο αυτό έργο, θα πούμε με βεβαιότητα, ότι πολύ περισσότερο μας είναι χρήσιμο αυτό το «εργαλείο», όπως το χαρακτηρίζει ο διαπρεπής επιστήμων. Στα επί μέρους λήμματα με αλφαβητική παράθεση των ονομάτων δίνεται ένα πολύ καλό περίγραμμα για το ποιος είναι, πότε και που έζησε, με τι ασχολήθηκε, αλλά και τι είδους εκδόσεις υπάρχουν για το έργο του!
Ευχαριστούμε τον καθηγητή κ. Θανάση Φούρλα για την αγάπη του προς τον Σκαμνιώτικο Πολιτιστικό Σύλλογο και προσευχόμαστε στο Μεγαλοδύναμο να του χαρίζει υγεία και μακροημέρευση, ώστε να συνεχίσει επί μακρόν το σπουδαίο έργο που επιτελεί για τα γράμματα, το πνεύμα, τον άνθρωπο.