FtS75 – Τα ημερολόγια του 2004

Και εφέτος όλοι οι Σύλλογοι, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, τήρησαν το έθιμο της εκδόσεως του ημερολογίου για το 2004. Άλλο με αυθεντικές Ελληνικές ενδυμασίες, άλλο με φωτογραφίες της γενέθλιας γης και άλλο με φωτογραφίες των αείμνηστων προγόνων μας.

Βλέποντας αυτά τα ημερολόγια αισθάνεσαι εθνικά υπερήφανος. Είναι εκδόσεις που όλες ευωδιάζουν. Δημιουργούν ευχάριστη αίσθηση και σκορπούν άρωμα ποιότητας.

Το φωτογραφικό υλικό είναι σπάνιο. Είναι ένας μικρός φόρος τιμής, στους προγόνους μας, στους γεννήτορές μας που οραματίστηκαν και με τόση θέρμη επιχείρησαν την επιστροφή στις ρίζες του Ελληνισμού.

Από τα ημερολόγια που έλαβα, θα ξεχωρίσω το ημερολόγιο του «Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού», χωρίς να υστερούν τα άλλα.

Στην πολύ ευγενική επιστολή που μου στέλνει ο εκλεκτός μου φίλος Γιώργος Αποστολόπουλος, μαζί με το ημερολόγιο, εκτός από τις ευχές του, που του ανταποδίδω και εγώ, μου γράφει, ότι το θέμα του εφετινού ημερολογίου αφορά στο χθες του χωριού με σπάνια φωτογραφικά στιγμιότυπα, από τη ζωή και τις δραστηριότητες των Σκαμνιωτών.

Στο εξώφυλλο έχει τη φωτογραφία τεσσάρων παλικαριών, τεσσάρων Σκαμνιωτών, τεσσάρων ηρώων, των Βαλκανικών Πολέμων, που μαζί με τους άλλους Έλληνες, την περίοδο των ετών, 1912-13, έκαναν τους πασάδες να καταλάβουν, πως τη λευτεριά αυτής της χώρας δεν είναι εύκολο να την καταπατάει ο καθένας, όσο δυνατός κι΄ αν είναι.

Το ημερολόγιο περιλαμβάνει καταπληκτικές φωτογραφίες, με συνέπεια να ζωντανεύουν στους μεγάλους παλιές και έντονες αναμνήσεις και στους νεότερους θα δημιουργήσουν ευχάριστες σκέψεις και προβληματισμούς.

Δεν είμαι Σκαμνιώτης, νοιώθω, όμως, «οιονεί» Σκαμνιώτης. Η επίσκεψή μου σ΄ αυτό το παραδοσιακό χωριουδάκι, η επαφή και η γνωριμία μου, με τους σεμνούς και καλόκαρδους, λιγοστούς κατοίκους του, για μένα ήταν σταθμός. Τώρα δεν απομένει να με πολιτογραφήσετε.

Καμαρώνω τα νιάτα του Σκαμνού, αλλά και τους ξωμάχους του. Στέκομαι στο μήνα Ιούνιο και θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια, με τη δικιά μου αρνάδα και από την άλλη τις δικές μου γαϊδουροκαβαλαρίες, με τον «πούλαρό» μας. Το ημερολόγιο είναι διαχρονικό και πολύτιμο, για κάθε βιβλιοθήκη εκεί είναι η θέση του. Ευχαριστώ το Σύλλογο Σκαμνού και ιδιαίτερα τον αγαπητό μου φίλο Γιώργο Αποστολόπουλο, που μου το έστειλε και ακόμη ευχαριστώ για την τιμή που κάνατε να με συμπεριλάβετε και εμένα μεταξύ των συνεργατών σας, κοντά στους άλλους καταξιωμένους συνεργάτες σας. Συγχαρητήρια και καλή χρονιά!

Γιώργος Πούλιος
Δικηγόρος παρ΄Αρείω Πάγω
Αγ. Κωνσταντίνου 6, 104 31 Αθήνα, τηλ. 210-5224612

Σύνταξη:
Δική μας είναι η χαρά που πρόσεξε ο αγαπητός Γιώργος την ταπεινή μας προσπάθεια. Τον ευχαριστούμε για την τιμή που αποδίδει στους προγόνους μας. Δύσκολα, όμως, θα πιστέψει ο συγχωριανός, ότι δεν στάθηκε τυχαία στο μήνα Ιούνιο, όπου εικονίζεται σε παιδική ηλικία ο υπογραφόμενος στην γαϊδουροκαβαλαρία.

Helen & Johannes Liolios, Augsburg

Κύριε Γιώργο,
σας ευχαριστούμε πολύ που μας στείλατε το ημερολόγιο των Σκαμνιωτών. Είναι πράγματι ένα ημερολόγιο γεμάτο αναμνήσεις, με μερικά πρόσωπα που δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχουν, αλλά έχουν αποτυπωθεί στη μνήμη μου και με φέρνουν 30 χρόνια πίσω, ΄[όταν περνούσα τα καλοκαίρια μου, κυρίως στο χωριό. Όπως είναι ο μακαριστός και σεβάσμιος Παπα-Δημήτρης Γκόλφης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *