FtS61
Λίγο πιο πάνω από την Παύλιανη, στη θέση Αγία Τριάδα, έλαβαν χώρα συγκρούσεις κατά διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ των αντιστασιακών πατριωτών του ΕΑΜ / ΕΛΑΣ και δυνάμεων του Γερμανού κατακτητή. Μεγάλες οι απώλειες και από τις δύο πλευρές. Σε μία σύγκρουση οι Έλληνες αποδεκάτισαν μία ολόκληρη μονάδα Γερμανών χιονοδρόμων.
Ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, στις 04.06.2001 συγκεντρώθηκαν στο χώρο αυτό της θυσίας πολλοί από τους επιζώντες αγωνιστές, στελέχη του ΕΑΜ / ΕΛΑΣ σε μία επιβεβλημένη εκδήλωση τιμής και μνήμης. Από το Σκαμνό παρέστησαν οι Δημήτρης Ι. Τζιβάρας και Γιώργος Μιχ. Αστρακάς.
Στον ευχάριστο χώρο με τους ξύλινους πάγκους που δημιουργήθηκαν τελευταία στον ιστορικό πλάτανο Ζαλαώρα, στο Σκαμνό, ο Γιώργος Μιχ. Αστρακάς ενημερώνει τους παρευρισκόμενους. Ο ίδιος στην επίμαχη περίοδο ήταν μόλις νεαρός έφηβος, αλλά δεν ξέφυγε από τη μήνη του πολέμου και πολύ περισσότερο του εμφυλίου.
«Πολλά θα είχε να διηγηθεί αυτός ο πλάτανος, αν μπορούσε να μιλήσει», αναφέρουν αρκετοί. Φρικιαστικά μαρτύρια και απίστευτες θηριωδίες που εξευτελίζουν τον άνθρωπο. Δυστυχώς η αντιπαράθεση στην αρχή με τους κατακτητές και στη συνέχεια ο εμφύλιος σπαραγμός, οδήγησαν σε φονικά και βεντέτες αντεκδίκησης. Ήρωες αντιστασιακοί βασανίστηκαν στο σημείο αυτό κρεμασμένοι ανάποδα από τον πλάτανο, επειδή πρόβαλαν αντίσταση στον κατακτητή και σεβάστηκαν τις ιερές παρακαταθήκες της φυλής μας, όπως μας τις δίδαξε στα ίδια μέρη από την αρχαιότητα ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες και στην περίοδο της επανάστασης κατά της Τουρκοκρατίας ο Ανδρούτσος, ο Διάκος, ο Δυοβουνιώτης. Το μεγάλο παράπονο των νηφάλιων σχολιαστών, όμως, είναι για τον εμφύλιο σπαραγμό, μιας και στον τόπο μας ο ξένος παράγοντας καλλιέργησε τη διχόνοια και δεν αντιμετωπίσθηκε από μία στιβαρή ελληνική ηγεσία, όπως τα κατάφερε ο Ντε Γκωλ στη Γαλλία για τους δικούς του συμπατριώτες.
Αξίζει η νέα γενιά να μάθει για την ιστορία του χωριού μας που βρέθηκε λόγω γεωγραφίας στο επίκεντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ας ελπίσουμε κάποιοι από τους επιζώντες αντιστασιακούς να μπορέσουν να γράψουν όλη την αλήθεια για να διαπαιδαγωγήσουν τις επόμενες γενιές.
Στο Σύλλογό μας που νοιάζεται για τα πολιτιστικά, προτείνουμε, στον ίδιο αυτό χώρο που θα αναρτηθεί η πινακίδα θύμησης και τιμής στον Τάκη Ζαλαώρα να εντοιχισθεί πλάκα δόξας, τιμής και μνήμης στους βασανισθέντες και δολοφονηθέντες μάρτυρες αγωνιστές της ελευθερίας και δημοκρατίας συγχωριανούς.
Ο Καραϊσκάκης του ΕΛΑΣ
Πάνω και πέρα από οποιαδήποτε τιμή, μεγάλο χρέος του Σκαμνού είναι να αποδοθεί η οφειλόμενη τιμή σ΄ αυτούς που θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Η εκκρεμότητα αυτή είναι αδικαιολόγητη και δεν αδικεί μόνον τους ήρωες, αλλά αδικεί ακόμη τις νέες γενιές του Σκαμνού που μπορεί καλά – καλά και να μη γνωρίζουν για το μεγαλείο των συγχωριανών στις δύσκολες περιστάσεις του αγώνα για την ανεξαρτησία και τη λευτεριά της πατρίδας μας.
Για τον «Καραϊσκάκη» του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ήτοι τον Κώστα Π. Αποστολόπουλο έγραψε με αίσθηση μεγάλης ιστορικής ευθύνης και συνέπειας ο Γιώργος Λ. Αστρακάς μέσα από τις στήλες της ΦτΣ. Ένα σοβαρό τραύμα στη μάχη της Αράχωβας όπου συγκρούσθηκαν οι Έλληνες αντάρτες με δυνάμεις του Γερμανού κατακτητή, υπήρξε μοιραίο για τον ήρωα αγωνιστή. Με τη θέλησή του ο Κώστας εντάχθηκε στην αντίσταση. Αυτό διδάχθηκε από τους προγόνους του σαν υπέρτατη αξία και αυτό έκανε χωρίς πολλές σκέψεις και αμφιταλαντεύσεις. Πάνω από τη μάνα, πάνω από τον πατέρα και όλους τους προγόνους, σαν κορυφαία αρετή ο Κώστας αναγνώρισε την υπεράσπιση της πατρίδας. Υπεράσπιση που έφθασε μέχρι και την υπέρτατη θυσία.
Βαρύ το πένθος, μαζί με την υπηρεφάνεια, για τον πατέρα Παναγιώτη Αποστολόπουλο. Ο μικρότερος αδελφός του Νίκος δίνει το ίδιο όνομα, Κώστας στο μικρό του γιο. Δύο ακόμη βλαστοί της οικογένειας του Νίκου φέρουν με περηφάνεια το όνομα του Κώστα Αποστολόπουλου. Ένδειξη τιμής στον ήρωα.
Μαζί με άλλα δύο αδέρφια του, τον Ρουμελιώτη (Βασίλη Π. Αποστολόπουλο) Ανθυπολοχαγό του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και τον Αγαμέμνονα (Απόστολο Π. Αποστολόπουλο) ο Κώστας Π. Αποστολόπουλος αγωνίσθηκε γενναία και ξεχώρησε για το θάρρος και την αυταπάρνησή του πάνω στη μάχη. Γι΄ αυτές τις αξίες, γι΄ αυτό το πολύτιμο κεφάλαιο της δικής μας κληρονομιάς έχουμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας με περηφάνεια.
Κοντά στον Κώστα και μετά από τη φοβερή εμφύλια σύρραξη, που δυστυχώς καμία δύναμη δεν μπόρεσε να σταματήσει, καθώς μαρτυρούν οι επιζώντες μαχητές, σύρθηκε στις φυλακές και στις εξορίες και ο Αγαμέμνων, ο Απόστολος Π. Αποστολόπουλος για να φθαρεί ανεπανόρθωτα η υγεία του και να σβήσει λίγο μετά την αποφυλάκισή του.
Πρόταση:
Χωρίς άλλες αναβολές και καθυστερήσεις να αναγερθεί από τον δραστήριο Σύλλογο του Σκαμνού μνημείο μεγαλοπρεπές στη μνήμη του Κώστα Αποστολόπουλου, σε όμορφη και περίοπτη θέση, όπως του αξίζει. Να δείξουμε ότι ξέρουμε να διδασκόμαστε από το φωτεινό παράδειγμα ηρώων που ανέδειξε ο Σκαμνός.
Η περίοδος της απόκρυψης ή μείωσης γενναίων πράξεων αντίστασης στο όνομα της λεγόμενης εθνικής ομοψυχίας έχει τελειώσει και τώρα πλέον έχουμε την απαιτούμενη νηφαλιότητα να ανταποκριθούμε σ΄ αυτή την υποχρέωσή μας. Ο Κώστας έπεσε πολεμώντας τον ξένο κατακτητή. Ο εμφύλιος που επακολούθησε προκάλεσε φοβερούς αλληλοσπαραγμούς. Τιμούμε κάθε οικογένεια και σκύβουμε μαζί της στο κάθε αναμμένο κανδύλι για τον άνθρωπό της, σε όποια μεριά κι αν βρέθηκε.
Στην μεγάλη γιορτή θα είναι όλοι μαζί, χωρίς διαχωρισμούς.
Θερμοπύλες
Τιμή σ΄εκείνους όπου στη ζωή των
ώρισαν να φυλάγουν Θερμοπύλες.
Ποτέ από το χρέος μη κινούντες,
δίκαιοι κι΄ ίσιοι σ΄ όλες των τις πράξεις,
αλλά με λύπη κιόλας κι΄ ευσπλαχνία,
γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
είναι πτωχοί, πάλ΄ εις μικρόν γενναίοι,
πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε
πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
κι΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.