Εθελοντισμός

FtS61

Ένα τριήμερο συνέδριο εξαιρετικού ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκε την 8-10 Μαϊου στο ιστορικό μνημείου του Κάστρου της Λαμίας με θέμα τον Εθελοντισμό. ¨όπως ήταν φυσικό έλαβε μέρος στο συνέδριο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαμνού που το στοιχείο του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς κοινωνικής προσφοράς έβαλε σαν σημαία του από τότε που συνεστήθη. Εκπρόσωπός μας ο Πρόεδρος Κώστας Γέμελος. Το ίδιο έλαβε μέρος και ο Ορειβατικπός Σύλλογος Λαμίας με τον οποίο διατηρούμε στενούς δεσμούς φιλίας στα πλαίσια της ετήσιας συνδιοργάνωσης της συγκέντρωσης, φιλοξενίας στο Σκαμνό και του περάσματος του Ασωπού.

Σε μία εποχή που εκφυλίζονται τα ήθη, αμβλύνονται οι βασικές ανθρώπινες αξίες και οι λέξεις χάνουν τη σημασία τους, φαίνεται ελπιδοφόρο να εμφανίζονται τέτοιες οργανώσεις. Το ίδιο το Κράτος εμφανίζεται ανίκανο να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις κοινωνικής πρόνοιας και παροχής θεμελιωδών υπηρεσιών στον πολίτη. Μόλις τώρα τελευταία ο Πρωθυπουργός της χώρας μας ομολόγησε ότι στα γκισέ του Δημοσίου δοκιμάζεται η αξιοπρέπεια του Έλληνα πολίτη. (Και που το διαπίστωσε, έστω και τώρα, τι άλλαξε;). Οργανισμοί που τάχθηκαν να υπηρετούν τον άνθρωπο στις δύσκολες στιγμές του, όπως είναι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με ευθύνη των κατά καιρούς κυβερνήσεων βρίσκεται μπροστά σε πλήρη χρεοκοπία. Θεσμοί που ταυτίζονται με την κοινωνική προσφορά στο δημόσιο βίο, ελάχιστα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του ανήμπορου πολίτη. Η ενασχόληση με τα κοινά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, την Κυβέρνηση και την Τοπική αυτοδιοίκηση που εξ ορισμού διαπνέεται από την διάθεση προσφοράς στο συνάνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. μετεξελίσσεται σε επάγγελμα. Δόθηκαν αυξήσεις στους βουλευτές για να περιορισθούν τα φαινόμενα καλλιέργειας πελατειακών σχέσεων, ρουσφετιών κττ. Θα το δούμε; Πολλοί φοβούμαστε ότι στην πλειοψηφία τους οι αιρετοί άρχοντες επιλέγουν να προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες με το…αζημίωτο.

Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα ο εθελοντισμός, οι μη κρατικές κοινωνικές οργανώσεις έρχονται να μας ενθαρρύνουν ότι κάπου υπάρχει μία μικρή αχτίδα. Η Green peach, WWF, οι γιατροί χωρίς σύνορα, το χαμόγελο του παιδιού, κάνε μια ευχή, η Ελπίδα, προσφέρουν έργο αξιόλογο και βάζουν τα γυαλιά στους «επαγγελματίες» κερδίζοντας την κοινωνική αποδοχή και την αναγνώριση.

Ο εθελοντισμός που στη μικρή μας κοινωνία έχει καλλιεργηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, εντυπωσιάζει, καθώς εμφανίζει έργο ασυνήθιστα σημαντικό και αντιστρόφως ανάλογο του πληθυσμού του οικισμού. Η εθελοντική προσφορά και η κοινωνική ευαισθησία είναι τα νέα μέτωπα στα οποία έχουν να αγωνισθούν η παρούσα και οι μελλοντικές γενιές. Οι ήρωες αγωνιστές στα μέτωπα των πολεμικών συρράξεων, που αγωνίστηκαν υπέρ βωμών και εστιών, τώρα έχουν μπροστά τους το μέ5ωπο της εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς, καθώς οι καθ ύλην αρμόδιοι αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Ειδικότερα η δική μας γενιά στην Ελλάδα έχει να δώσει εξετάσεις εθελοντισμού στην επικείμενη Ολυμπιάδα. Επίδοση που είθε να φθάσει ψηλά, να προσεπικυρώσει το μεγάλο ελληνικό μεγαλείο σε ολόκληρη την υφήλιο και να κεφαλαιοποιηθεί υπέρ των παιδιών μας και των προσεχών γενεών σαν ουσιαστική συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *