FtS56
υπό Γεωργίου Πούλιου
Δικηγόρου Αθηνών
Στην αρχαιότητα τέσσερις ήταν οι πιο σημαντικοί αγώνες που είχαν πανελλαδικό χαρακτήρα. Ετελούντο κάθε τέσσερα χρόνια σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδος. Αυτοί ήταν:
Τα Πύθια, στους Δελφούς, προς τιμήν του Θεού Απόλλωνα.
Τα Ίσθμια, στην Κόρινθο, προς τιμή του Θεού Ποσειδώνα.
Τα Νέμεα, στη Νεμέα της Πελοποννήσου, προς τιμήν του Δία.
Κορωνίδα όμως όλων αυτών των αγώνων, που γινόντουσαν στον Ελλαδικό χώρο ήταν «οι Ολυμπιακοί Αγώνες» που γινόντουσαν στην Ολυμπία της Ηλείας και από την οποία πήραν το όνομά τους.
Πάνω από 1.000 χρόνια (δυστυχώς ο ισπανόφερτος ανθέλληνας αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος ο Μέγας τους κατήργησε) η Ολυμπία στάθηκε το κέντρο του Ελληνισμού και ο μεγαλύτερος συνδετικός κρίκος, για τους Πανέλληνες.
Στους Ολυμπιακούς αγώνες είχαν δικαίωμα να λάβουν μέρος μόνο Έλληνες στην καταγωγή, από όλες τις πόλεις της Ελλάδος και τις αποικίες τους που ήταν διεσπαρμένες σε χώρους της Μεσογείου, της Βορείου Αφρικής και των Ανατολικών παραλίων του Αιγαίου.
Δεν επιτρεπόταν η συμμετοχή σε κανέναν ξένο, γιατί θεωρούσαν πως «πας μη Έλλην βάρβαρος». Αργότερα επετράπει και η συμμετοχή των Ρωμαίων. Στους Ολυμπιακούς αγώνες δεν επιτρεπόταν η συμμετοχή των δούλων. Ομοίως οι Πολιτικοί Εγκληματίες, οι άτιμοι, οι ριψάσπιδες, οι ιερόσυλοι και άλλοι.
Είναι αδύνατον να προσδιορισθεί χρονολογικά πότε άρχισαν. Ο Παυσανίας μας λέγει ότι οι πρώτοι που πάλεψαν ήταν ο Ζευς και ο Κρόνος, διεκδικώντας το θρόνο των Θεών του Ολύμπου. Κατά τη μυθολογία οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν την αρχή τους στον μυθικό Βασιλιά της Πίσας, τον Πείσο. Κατ΄ άλλους στο Βασιλιά της ίδιας πόλης Οινόμαο. Αυτός όμως που ξεχωρίζει είναι ο Βασιλιάς της Ήλιδας Αέθλιος. Από το όνομα αυτού του Βασιλιά οι αγωνιζόμενοι νομάσθηκαν Αθλητές και τα βραβεία άθλα.
Οι Ολυμπιακοί αγώνες ετελούντο καλοκαίρι (Αύγουστο) και ο χρόνος ήταν δίσεκτος.