Το πανηγύρι

FtS56

Μεσοβδόμαδα καθώς έπεσε το 15Αύγουστο φέτος προκλήθηκαν αρκετοί πονοκέφαλοι στους διοργανωτές να ρυθμίσουν τις αλλεπάλληλες εκδηλώσεις. Το Σάββατο βράδυ 12.08.2000, ώρα 21:00 επελέγη σαν η σχετικά καλύτερη ημερομηνία για το καθιερωμένο πανηγύρι του Σκαμνού. Αρκετοί επισκέπτες που δεν είχαν ευχέρεια σε ημέρες άδειας έπρεπε να επιλέξουν ή το Σάββατο, το πανηγύρι, ή την Τρίτη, τη θεία Λειτουργία στο Εκκλησάκι της Παναγίας.

Παρ΄ όλα αυτά η επιτυχία όλων των εκδηλώσεων ήταν μεγάλη. Στο πανηγύρι πολλοί Σκαμνιώτες περιορίσθηκαν σε σαλάτα λόγω νηστείας, αλλά και η κατανάλωση λοιπών εδεσμάτων και ποτών δεν υστέρησε. Πλήθος κόσμου στην κορυφαία γιορτή του Σκαμνού που τίμησαν με την παρουσία τους κορυφαίοι παράγοντες της περιοχής μας, όπως ο κ. Νίκος Τσίτσας, από τον Μπράλλο, ο Διευθυντής του Υπουργείου Πρόνοιας, ο Κώστας Τσίτσας, ο Γεωπόνος, ο Γιώργος Τσίτσας, ο Ναύαρχος, ο δασολόγος κ. Βουλογκίτσας, όλοι μετά των συζύγων των, το ζεύγος Κουτσούκου, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Φθιώτιδος κ. Νίκος και η κυρία Κασσιού, ο κ. Αγοριανίτης και πολλοί άλλοι. Ιδιαιτέρως τιμητική ήταν και η εκπροσώπηση των καλών φίλων της Οίτης, όπως η κα Τασία Ρόπα, ο κ. Βασίλης Σταϊκούρας μετά της κυρίας, ο κ. Νίκος Καναβέτας, η κα Βιολέτα Κακλαμάνου, η κα Παναγιωτουνάκου και άλλοι.

***

Της Παναγίας

Στη μεγάλη Γιορτή της Χριστιανοσύνης λαμπρός ήταν ο εσπερινός και ανήμερα η Θεία Λειτουργία στο Εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου. Τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί σωστό και πετυχημένο, αν δεν λαμπρυνθεί και καθαγιασθεί από τις εκδηλώσεις της Μεγαλόχαρης που ευτυχήσαμε να τιμούμε στο χωριό μας. Στον εσπερινό χοροστάτησε ο ίδιος ο Πατήρ Ιγνάτιος, ενώ ανήμερα της Παναγίας και σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας μας τη Θεία Λειτουργία τέλεσε στο Σκαμνό ο Πατήρ Μάξιμος για πρώτη φορά αφ΄ ότου έγινε ιερεύς. Ο Πατήρ Ιγνάτιος έχοντας τελέσει τη Θεία λειτουργία από νωρίς τη νύχτα στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Στυλίδος έψαλε στο αναλόγιο μαζί με τον Πατέρα Δαμασκηνό.

Για μία ακόμη φορά ο χαρισματικός ιερωμένος με την ακολουθία του, τους Πατέρες Μάξιμο και Δαμασκηνό, συγκίνησε με τα λόγια του που απηύθυνε στους πιστούς που προσέρχονται όχι μόνον από το Σκαμνό, αλλά και ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Φυσικά δεν έληψαν τα πλούσια εδέσματα μετά τη θεία Λειτουργία, προσφορά στους πιστούς του ζεύγους Κώστα & Ροδοθέας Τζιβάρα. Μαθήματα Χριστιανοσύνης, σεμνότητας, ταπεινοφροσύνης και ήθους παίρνουμε κάθε φορά στον ιερό αυτό χώρο, όχι μόνον από τους Άγιους Πατέρες, αλλά και τους πιστούς που «διακονούν» κατά την μοναστηριακή έκφραση και καταφέρνουν με απίστευτη επιδεξιότητα και ταχύτητα να βοηθούν όλους τους πιστούς, να τους σερβίρουν, να τους εξυπηρετούν. Και η ευχάριστη έκπληξη έρχεται διπλή σαν μάθεις ότι πρόκειται για επιστήμονες, πετυχημένους επαγγελματίες, επιχειρηματίες κλπ.

Η έκδηλη αγάπη των Πατέρων φάνηκε και με τη σύντομη επίσκεψη την παραμονή στο χώρο της νέας μας ταβέρνας, πεζή μετά τον Εσπερινό, όπου τους προσφέρθηκε αναψυκτικό και έδωσαν την ευλογία τους στους Σκαμνιώτες που έτρεξαν να τους χαιρετίσουν δείχνοντας το βαθύ σεβασμό και την αγάπη των. Το πρόγραμμα των Μοναχών είναι ωστόσο δύσκολο, μιας και έπρεπε να αναχωρήσουν προκειμένου να ακολουθήσει στην Ιερά Μονή Ολονυχτία και μεις να αντιληφθούμε, ότι «είναι βαριά η καλογερική!». Η μεγάλη κούραση δεν καταβάλλει τον Πατέρα Ιγνάτιο και αυτό αποτελεί γενική διαπίστωση. Προσωπικότητα με σπάνια χαρίσματα μοιράζει απλόχερα όπου βρεθεί κατά τρόπο εκπληκτικό τη χαρά, την άνεση επικοινωνίας, τη δυνατότητα να μιλήσεις μαζί του, να πεις δύο ανθρώπινα λόγια. Δύσκολη η συνταγή που κρύβει προφανώς πίσω της μία μεγάλη γνώση όχι μόνον θεολογική αλλά και επικοινωνιακή. Όταν βλέπει ότι πρέπει να «σπάσει ο πάγος» σε κάποιο ακροατήριο δεν αργεί να πεί κάτι κατάλληλο. Συγκρατήσαμε ένα ανέκδοτο: Ο κάπως απλοϊκός ιερέας ενός χωριού αναφέρεται στο θαύμα με τους άρτους και τους ιχθείς, αλλά εκ παραδρομής αντιστρέφει τους αριθμούς και λέγει ότι 5.000 ιχθείς έφαγαν 5 άνθρωποι! Όταν κάποιος τον πλησίασε ιδιαίτερα στη συνέχεια για να επισύρει την προσοχή του στο λάθος, ο ιερέας επέμενε αφοπλιστικά: «Βεβαίως αγαπητέ μου! Φαντάσου, 5.000 ψάρια έφαγαν μόλις 5 άνθρωποι! Εδώ είναι το θαύμα!»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *