FtS56 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Γενική Συνέλευση και εκλογές

Κορυφαίο γεγονός για τη Σκαμνιώτικη κοινωνία η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του Πολιτιστικού της Συλλόγου που φέτος απέκτησε πρόσθετο ενδιαφέρον μιας και επί πλέον πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτών για την επόμενη τετραετία.

Η σημασία που αποδίδουν οι Σκαμνιώτες στην εκδήλωση αυτή υπογραμμίζεται από την αθρόα προσέλευση των μελών του Σκαμνιώτικου Συλλόγου και η ενεργός συμμετοχή στις εργασίες της Συνέλευσης που έλαβε χώρα σύμφωνα με τη σχετική προαναγγελία την Κυριακή 13.08.2000 και ώρα 11:00 για να διαρκέσει τρεις ολόκληρες ώρες. Η πραγματοποίηση της εκλογικής διαδικασίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας από τις 18:00 μέχρι τις 20:00 για να παραταθεί για μισή ώρα ακόμη μετά από σχετική απόφαση της εφορευτικής επιτροπής που διαπίστωνε συνεχή προσέλευση ψηφοφόρων που ανήλθαν στο αριθμό των 143 έναντι 102 την προηγούμενη τετραετία.

Έχοντας παράδοση ο Σκαμνιώτικος Σύλλογος πραγματοποίησε για μία ακόμη φορά τη συνέλευσή του κατά τρόπο άψογο με πλήρη σεβασμό στους κανόνες του καταστατικού, του Νόμου και της Δημοκρατίας. Στη διάρκεια των ζεστών μεσημεριανών ωρών η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά κάτω από τα σκιερά έλατα υπό την απολύτως πετυχημένη προεδρία της κας Στέλλας Ντάου- Ακρίβου και τη συνδρομή του Γραμματέα της Συνέλευσης κ. Ηλία Γιαννακόπουλου.

Τα βασικά στάδια της διαδικασίας ήταν:

• Ομιλία του Προέδρου του ΔΣ κ. Κώστα Γέμελου
• Οικονομικός απολογισμός
• Ομιλία του Διευθυντή σύνταξης της ΦτΣ για το έντυπο του Συλλόγου
• Έκθεση Ελεγκτών
• Ερωτήσεις, παρεμβάσεις, διευκρινήσεις
• Απόφαση για έγκριση του απολογισμού και απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών από κάθε ευθύνη για την υπόλογο περίοδο

Στη συνέχεια ρυθμίστηκαν διαδικαστικά ζητήματα για τη διενέργεια των εκλογών με την άμεση εκλογή από τη συνέλευση της εφορευτικής επιτροπής που συγκροτήθηκε από τις Κυρίες Έφη Γιαννακοπούλου, Νότα Μαγνήσαλη και Μαρία Τζιβάρα – Τσεμπερλή, οι οποίες, εξ όσων φάνηκε μέχρι τό τέλος της ψηφοφορίας και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, μπόρεσαν να αποδείξουν υψηλού επιπέδου εφαρμογή όλων των τύπων που διασφαλίζουν την αντικειμενική έκφραση του σώματος των ψηφοφόρων και απέσπασαν δικαιολογημένα τα θερμά συγχαρητήρια των Σκαμνιωτών.

Αν εξαιρέσει κανείς 1-2 σημεία σχετικής έντασης κατά τη συνεδρίαση, θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι πρυτάνευσε σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας το καλό και εποικοδομητικό κλίμα μέσα στο οποίο καταγράφηκε με στοιχεία το πολύτιμο έργο του Διοικητικού Συμβουλίου, όχι μόνον στο δωδεκάμηνο που παρήλθε, αλλά και στην τελευταία τετραετία στη διάρκεια της οποίας είχε την ευθύνη διοίκησης του Συλλόγου.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Κώστας Γέμελος δεν στάθηκε μόνον στα έργα του Συλλόγου που είναι ορατά από τον οποιοδήποτε στο εξωραϊστικό και εκπολιτιστικό κεφάλαιο που είναι έργα ορατά και χειροπιαστά. Στάθηκε σε θετικές συμπεριφορές και στην εντυπωσιακή συστράτευση όλων των συγχωριανών στην πρόταση του Συλλόγου να βελτιωθεί η εικόνα του οικισμού με κτιριοδομικές παρεμβάσεις ευθυγραμμισμένες προς τις οδηγίες των αρχιτεκτόνων του Συλλόγου. Πέτρα, ξύλο, κεραμίδι, συνθέτουν τα βασικά υλικά και η τεχνοτροπία παραδοσιακή. Αλλά ο Πρόεδρος προχώρησε και με αιχμές για την ανεπαρκή συνεργασία και κατανόηση με την λεγόμενη εκκλησιαστική επιτροπή του χωριού που δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για συνεργασία με το σύλλογο και στην ανάπτυξη περισσότερης ομοψυχίας στο μικρό οικισμό. Εκτενή αποσπάσματα και από τους άλλους ομιλητές επί του απολογισμού, δίνονται στη συνέχεια.

Όπως σε κάθε δημοκρατική κοινωνία, έτσι κι εδώ, δεν έλλειψε η κριτική και ο αντίλογος που σε καμία περίπτωση δεν περιόρισε την βαθιά εκτίμηση και αναγνώριση του έργου που προσφέρθηκε στο χωριό από το μοναδικό και αυθεντικό Σκαμνιώτικο συλλογικό όργανο, τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Αποδέκτες των θετικών σχολίων, αλλά και της κριτικής ήταν το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, αλλά και -ίσως περισσότερο- η ΦτΣ, γεγονός που μαρτυρά την μεγάλη απήχηση που έχει το έντυπό μας και πόσο σοβαρά λαβαίνονται υπόψη τα δημοσιευόμενα κείμενα.

Πρώτος στον κύκλο των παρεμβάσεων ο Καθηγητής κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος που τα σχόλιά του, η αυθεντικότητα, η ευστοχία των παρατηρήσεων του που διαπνέονταν από εποικοδομητικό πνεύμα, προκάλεσε τα ιδιαιτέρως ζωηρά χειροκροτήματα της συνέλευσης. Παραθέτουμε παρακάτω σχετικά αποσπάσματα αυτής της ομιλίας.

Ο κ. Δημήτρης Τζιβάρας ανέλαβε το έργο της «αντιπολίτευσης» και μακρηγόρησε σε διάρκεια περίπου μιας ώρας. Ο κ. Κώστας Βασιλόπουλος ακολούθησε την κριτική του κ. Δημήτρη Τζιβάρα σε βάρος της ΦτΣ, με σύντομη παρέμβασή του, όπως ακριβώς είχε πράξει και πριν τέσσερα χρόνια, κατά την ίδια διαδικασία, αξιώνοντας από την Διεύθυνση σύνταξης να αποφεύγει θέματα τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, όπως –χαρακτηριστικά ανέφερε- το πρόσφατο σχόλιο της εφημερίδας πάνω στο ζήτημα «θρήσκευμα και ταυτότητες» επί του οποίου ναι μεν η εφημερίδα δεν παρέλειψε να στραφεί και προς την εκκλησία επισημαίνοντας την ανάγκη αντιμετώπισης καίριων ζητημάτων «του οίκου της» ή να επικρίνει τη στάση των πολιτικών κομμάτων, όλων ανεξαιρέτως, η κρίση της, ωστόσο, -πάντα κατά τον κ. Κ. Βασιλόπουλο-, ήταν ιδιαίτερα αυστηρή για το κυβερνόν κόμμα.

Στις επικρίσεις δόθηκε απάντηση από τους κκ Δημήτρη Ευστράτογλου, Ευθύμιο Τζιβάρα, Γιώργο Αποστολόπουλο, Ιωάννη Ζαλαώρα, Τρύφωνα Φετφατζή και τον Πρόεδρο κ. Κώστα Γέμελο.

Στη τακτική και τη φιλοσοφία της ΦτΣ υποστηρίχθηκε σθεναρά η γραμμή της ελευθερίας της έκφρασης και διακίνησης των ιδεών πάνω σε κάθε ζήτημα που απασχολεί ή ευαισθητοποιεί την κοινωνία μας χωρίς περιορισμούς. Η ύπαρξη διαφορετικών θέσεων και απόψεων είναι δείγμα υγιούς δημοκρατίας και θα πρέπει να διασφαλίζεται. Ο κ. Γιάννης Ζαλαώρας προσεπικαλούμενος στην παρέμβασή του την ιδιότητά του, αυτή του επαγγελματία δημοσιογράφου της τηλεόρασης, εγκωμίασε το έργο που γίνεται στη ΦτΣ και εξήγησε το πόσο λεπτή και δυσχερής είναι αυτή η εργασία, για να απευθύνει έκκληση προς τους όποιους επικριτές να είναι προσεκτικοί στις κρίσεις τους.

Το θεματολόγιο αυτό, των επικρίσεων, εστιάζεται ειδικότερα στα εξής:

• Με το τελευταίο σχόλιό της η ΦτΣ σχετικά με την «προεκλογική κίνηση», στην ουσία αποθάρρυνε («τρομοκράτησε» κατά την έκφραση του κ. ΔΤ) συγκεκριμένους συγχωριανούς να διεκδικήσουν τη Διοίκηση του Συλλόγου.

• Επικρίνεται η θέση να ψηφίζουν αλλοδαποί που διαμένουν στο χωριό. Αντίθετη γνώμη υποστήριξε ο κ. ΓΑ που δέχεται ως κριτήριο την συνεχή διαμονή στο χωριό και τη συμμετοχή στις δραστηριότητες του Συλλόγου. Όπως συμβαίνει με ομογενείς Έλληνες που ζουν σε διάφορες χώρες, ΗΠΑ, Γερμανία, Σουηδία κλπ μάλιστα και βουλευτές ή κατέχουν κορυφαία αξιώματα.

• Επικρίνεται η παράληψη αναφοράς της ΦτΣ σε ανεπάρκειες του απολογισμού της περασμένης τετραετίας, από την προπερασμένη διοίκηση. Η σύνταξη, ωστόσο, επιφυλάσσει στο εαυτό της το δικαίωμα να προβάλλει περισσότερο θετικά γεγονότα και δεν αισθάνεται αναγκασμένη να αντιγράφει το σύνολο των πρακτικών των συνεδριάσεων των οργάνων του Συλλόγου. Βλέπει το έντυπο αυτό με «ηθικοπλαστική» αποστολή / ρόλο και με λύπη της αναφέρεται που και που σε αρνητικές στάσεις και συμπεριφορές.

• Επικρίνεται η παράληψη της ΦτΣ προ τετραετίας να αναφερθεί διεξοδικά στις κρίσεις και επικρίσεις του κ. ΔΤ και αντ΄ αυτού επελέγη η αναφορά «επανέλαβε τις γνωστές απόψεις του».

• Αποδοκιμάσθηκε η προ τετραετίας αναφορά της ΦτΣ στη συνθήκη του Μάαστριχτ, μιας και έστω μία πολύ μικρή μερίδα του Ελληνικού λαού δεν υιοθετεί την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

• Επικρίνεται ο μονομερής εγκωμιασμός του πολυποίκιλου πνευματικού και κοινωνικού έργου που πραγματοποιείται από την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Στυλίδος και ιδιαιτέρως μέσα από το Μετόχι της Ιεράς Μονής στο Σκαμνό, την Κοίμηση της Θεοτόκου, ενώ παραλείπεται αντίστοιχο θρησκευτικό και πολιτιστικό έργο από τον Ιερέα του Χωριού. (Σημείωση σύνταξης: Θερμή παράκληση να ενημερωνόμαστε, δεν το πράξαμε επίτηδες, ούτε μάθαμε μέχρι τώρα κάτι αξιοσημείωτο με θετικές κοινωνικές επιπτώσεις).

• Επικρίνεται ο Σύλλογος για το ότι δεν έκανε όλες τις απαραίτητες προσπάθειες, ώστε και μερικοί ακόμη συγχωριανοί που συγκροτούν τη λεγόμενη εκκλησιαστική επιτροπή, να γίνουν δεκτοί στις τάξεις του Συλλόγου και συμβάλλουν κι αυτοί κατά δύνμιν στο κοινωνικό έργο που συντελείται. Υπήρξαν, όμως εδώ, και λεπτομερείς αναφορές ότι αυτές οι ενέργειες έγιναν και με το παραπάνω. Ο Σύλλογος έχει εξαντλήσει τις θεμιτές και σκόπιμες καλοπροαίρετες ενέργειές του, ενώ ακούσθηκαν και επισημάνσεις για άρνηση συνεργασίας με το Σύλλογο για την βέλτιστη αξιοποίηση πόρων.

• Αμφισβητήθηκε η συμβολή του ζεύγους Σαντοριναίου για την καλλιέργεια μέντας στον Άγιο Αθανάσιο. Υπήρξαν άμεσες αντιρρήσεις και επιδοκιμάσθηκε η συγκινητική εργασία και προσφορά του ζεύγους των υποδειγματικών ηλικιωμένων συγχωριανών στον ευπρεπισμό της περιοχής τους.

• Διατυπώθηκε κατηγορία κατά του ΔΣ του Συλλόγου, ότι κάλυψε δαπάνη εκπόνησης μελέτης από τους πόρους του Συλλόγου. Η αλήθεια είναι ότι το ποσό αυτό καλύφθηκε στην προηγούμενη τετραετία από συγκεκριμένους συγχωριανούς που είχαν την πρωτοβουλία με ειδικές εισφορές που κάλυψαν στο ακέραιο το υπόψη ποσό. Έγινε έκκληση να ζητούνται διευκρινήσεις εγκαίρως από τα αρμόδια όργανα του Συλλόγου για παρόμοια ζητήματα και να αποφεύγεται η δημιουργία δυσμενών και άδικων εντυπώσεων σε βάρος προσώπων ή του Συλλόγου.

• Επικρίθηκε η απόφαση μετά τις εκλογές της περασμένης τετραετίας να θεωρηθούν επίτιμοι και όλοι οι μη επιτυχόντες πέραν των πέντε σύμβουλοι και να κληθούν να προσφέρουν στο χωριό και το Σύλλογο. Υποστηρίχθηκε, από την άλλη πλευρά, η αντίθετη άποψη που υπεραμύνεται της θέσης του ΔΣ με το επιχείρημα ότι έγινε σεβαστό το γράμμα του Καταστατικού και του Νόμου, αλλά «προχωρήσαμε περαιτέρω και σε θεμιτά μέτρα ουσίας διευρύνοντας το δυναμικό των ανθρώπων που θέλουν και μπορούν να φανούν χρήσιμοι στο χωριό και το Σύλλογο».

Η Διεύθυνση σύνταξης για τη ΦτΣ

Φίλες και φίλοι,
τον περασμένο μήνα κυκλοφόρησε το φύλλο Νο 56 της διμηνιαίας εφημερίδας μας της «Φωνής των Σκαμνιωτών» και το πρώτο πράγμα που έρχεται στο νου μας στη λήξη της τετραετούς θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου που μας ανέθεσε αυτό το έργο, είναι το Νο 32 από το οποίο ξεκινήσαμε παίρνοντας τη σκυτάλη αυτής εδώ της προσπάθειας από άλλους άξιους συγχωριανούς.

24 φύλλα μιας οκτασέλιδης –κατ΄ελάχιστον- εφημερίδας που δείχνει με ακρίβεια την περίοδο των τεσσάρων ετών που πέρασαν.

Όταν μας δόθηκε αυτή η εντολή από το εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, δεν κρύψαμε την αμηχανία και το δισταγμό μας, να καταπιαστούμε με ένα εντελώς άγνωστο σ΄ εμάς αντικείμενο. Από την άλλη μεριά όλα τα στελέχη του Συλλόγου μας συμφωνούσαν και επέμεναν ότι η εφημερίδα αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων του πολιτιστικού μας Συλλόγου. Φαίνεται ότι είχαν δίκαιο και αυτό ήταν το στοιχείο που μας ώθησε στην ανάληψη της μεγάλης αυτής ευθύνης.

Έργο εξαιρετικά λεπτό και δύσκολο για τον υποφαινόμενο που προσπάθησα να το αντιμετωπίσω, μιας και μου ανατέθηκε και η ευθύνη του γενικότερου συντονισμού και διεύθυνσης της σύνταξης, με βάση τις όποιες κλίσεις διαθέτει ένας επαγγελματίας της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το ζητούμενο για έναν καλό manager, όπως λέγεται, είναι να δημιουργήσει κάτι καλό, ουσιαστικό και χρήσιμο, ακόμη κι΄ εκεί που δεν υπάρχει τίποτα. Κάπως έτσι το είδαμε το πράγμα. Να συμβάλλουμε στο να δημιουργηθεί κάτι. Όχι, απλά να γεμίζουμε μερικές σειρές και φύλλα χαρτιού.

Ευτυχήσαμε με αυτό το γνώμονα να κερδίσουμε την εκτίμηση διακεκριμένων προσωπικοτήτων που σαν αρθρογράφοι κόσμησαν το έντυπό μας με τις γόνιμες σκέψεις και θέσεις που παρουσίασαν μέσα από τις στήλες μας. Είναι αυτό ακριβώς το στοιχείο που καταξίωσε την εφημερίδα μας σαν ένα αξιόλογο βήμα τόσο για τους συγχωριανούς, όσο και για πολλούς παράγοντες της ευρύτερης περιοχής, των αρχών, των ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού.

Στους 400 παραλήπτες της Εφημερίδας μας περιλαμβάνονται ενεργά μέλη της σκαμνιώτικης κοινωνίας που ζουν στο μικρό χωριό μας, σε διάφορες πόλεις της πατρίδας μας, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, στη Γερμανία, στην Αγγλία, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία. Θέλοντας να διατηρήσουμε τη γνωστή ποιότητα του εντύπου μας προχωρήσαμε σε εκκαθάριση του αρχείου των παραληπτών μας κάμποσες φορές, ώστε να μειώσουμε κάπως το κόστος, αλλά οι νέες αιτήσεις υπερκαλύπτουν κατά πολύ τις όποιες διαγραφές. Έτσι λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι το τιράζ αυτό των 400 φύλλων απευθύνεται σε συνειδητοποιημένους και πολλαπλά χρήσιμους παραλήπτες.

Το θεματολόγιό μας φαίνεται να αγγίζει και επηρεάζει ένα ετερόκλητο κοινό μιας και όλοι τους βρίσκουν στις στήλες της ΦτΣ κάτι που τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που, όπως μας διαβεβαιώνον, “ρουφούν” τα κείμενά μας από την αρχή μέχρι το τέλος. Η αποδοχή της ΦτΣ είναι υψηλή στο χωριό και αποτελεί καύχημα για τους συγχωριανούς μας, ακόμη και αν σε μερικά θέματα διατυπώνουν κάπως διαφορετικές προσεγγίσεις.

Μείναμε συνεπείς στις αρχές της απόλυτης ελευθερίας έκφρασης και της δημοκρατίας που υιοθετήσαμε εξ αρχής και δεν διστάσαμε να γίνουμε και επικριτικοί για καταστάσεις, στάσεις και συμπεριφορές της τοπικής ή ευρύτερης κοινωνίας που κατά την εκτίμησή μας δεν προάγουν τον πολιτισμό μας και δεν συμβιβάζονται με τις βαριές παρακαταθήκες του υπέροχου ελληνικού μεγαλείου. Αισθανόμαστε και λειτουργούμε σαν ζωντανοί και ενεργοί πολίτες. Μπορεί να είναι ακριβώς αυτό το στοιχείο που μας ξεχώρισε από άλλα έντυπα του είδους που αναλώνονται σε ανούσιες ισορροπίες και γλυκανάλατα θεματολόγια.

Στο εντυπωσιακό έργο που επιτελεί ο Πολιτιστικός μας Σύλλογος στο Σκαμνό, που κάνει το χωριό μας να φαντάζει σαν παράδειγμα προς μίμηση, έχει αναμφίβολα και η ΦτΣ το δικό της μερίδιο συμβολής.

Οι σημερινές αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, μας αφορούν άμεσα όλους μας. Και τη ΦτΣ, και βεβαίως την παραπέρα πορεία της.

Δεσμευόμαστε από αυτή τη στιγμή, ότι δεν θα παραλείψουμε να σταθούμε αρωγοί, εφ΄ όσον αυτό μας ζητηθεί, στην παραπέρα συνέχιση έκδοσης της ΦτΣ, έναντι αυτών που θα λάβουν τη σχετική εντολή από το νέο ΔΣ.

Κλείνοντας θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας προς τους έξοχους συνεργάτες μας σε όλο το φάσμα της διαδικασίας έκδοσης, εκτύπωσης και κυκλοφορίας της εφημερίδας μας. Πρώτα και κύρια στους συντάκτες αρθρογράφους μας των οποίων τα κείμενα αποτελούν στο σύνολό τους κατάθεση ψυχής και διακρίνονται για την πνευματικότητα, την επιστημοσύνη, το υψηλό επίπεδο κατάρτισης και κάλυψης γνωστικών αντικειμένων, με αίσθηση κοινωνικής ευθύνης.

Ιδιαιτέρως όμως οφείλουμε ευχαριστίες στους παράγοντες της τεχνικής υποστήριξης Απόστολο και Κική Σαντοριναίο για την ηλεκτρονική σελιδοποίηση και διόρθωση των κειμένων και πάνω απ όλους στο Δημήτρη Ευστράτογλου και Γιάννη Ξυνό, το συνεταίρο του, που συνεπικουρούμενοι από το Γιάννη και Βασίλη Ευστράτογλου πετυχαίνουν μία υψηλού επιπέδου εκτύπωση και όλα αυτά χωρίς καμία αμοιβή, δείχνοντας μεγάλο ψυχικό μεγαλείο και ανυπέρβλητη αγάπη για το Σκαμνό.

Έκθεση ελεγκτών

Η έκθεση που παρουσίασε στη Συνέλευση η εκ των ελεγκτών κα Γιούλη Δοσούλα, έχει ως εξής:

Στο Σκαμνό σήμερα 10.08.2000 οι εκλεγμένοι ελεγκτές του Πολιτιστικού Συλλόγου (=ΠΣ) Γιούλη Δοσούλα, Γεώργιος Στεφανή Τζιβάρας και Γεώργιος Αποστολόπουλος προέβημεν στον έλεγχο του βιβλίου ταμείου και του συνόλου των παραστατικών εισπράξεων, πληρωμών και λοιπών συναλλαγών του ΠΣ της δωδεκάμηνης διαχειριστικής περιόδου από την 10.08.1999 μέχρι την 10.08.2000 που πρόθυμα τέθηκαν στη διάθεσή μας από τον ταμία του ΠΣ κ. Γεώργιο Αστρακά.

Παραπέρα πληροφορίες, επεξηγήσεις και λεπτομέρειες μας δόθηκαν από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου (=ΔΣ) του ΠΣ κ. Κωνσταντίνο Γέμελο και τον Ταμία κ. Γεώργιο Μιχ. Αστρακά.

Στα πλαίσια των ελεγκτικών μας διαδικασιών προέβημεν στην αντιπαραβολή των παραστατικών εισπράξεων και πληρωμών προς τις αντίστοιχες εγγραφές στο βιβλίο ταμείου και διαπιστώσαμε πλήρη συμφωνία. Στο σκέλος των πληρωμών πιστοποιήσαμε την ύπαρξη παραστατικών εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις στις οποίες, και από τη φύση τους, δεν είναι πρόσφορη η λήψη παραστατικού π.χ. εργατικά σε Αλβανούς.

Για την καλύτερη αξιολόγηση του έργου του ΠΣ προέβημεν σε ανάλυση των εσόδων και εξόδων σε επί μέρους αντικείμενα. Περαιτέρω καταλογίσαμε, ως έγγιστα, την αξία σημαντικών δωρεών σε αγαθά και υπηρεσίες μελών του ΠΣ. Πλήρη ανάλυση δίνει ο οικονομικός απολογισμός που επίσης ελέγξαμε.

Αξιοσημείωτη θεωρούμε την εντυπωσιακή αύξηση, χρόνο με το χρόνο, των εσόδων που τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται ως εξής:

περίοδος
έσοδα μεταβολή %
1996/97 1.998.330 0%
1997/98 3.206.124 +60%
1998/99 5.584.500 +74%
1999/00 6.929.904 +24%

Εκτιμούμε ότι στην ικανοποιητική αυτή εξέλιξη αντικατοπτρίζεται η αυξανόμενη εμπιστοσύνη της σκαμνιώτικης κοινωνίας προς τον ΠΣ.

Ως μέλη της ίδιας σκαμνιώτικης κοινωνίας επιθυμούμε και από τη θέση αυτή να συγχαρούμε τους μεγάλους χορηγούς και ευεργέτες και οπωσδήποτε τα άξια στελέχη του ΔΣ που πρόσφεραν στο Σκαμνό πολύπλευρο και πολύτιμο έργο, ευχαριστώντας τους εγκαρδίως.

Οι ελεγκτές
(έπονται υπογραφές: Γιούλη Δοσούλα, Γεώργιος Στεφ. Τζιβάρας, Γεώργιος Αποστολόπουλος)

Δημήτρης Γιαννακόπουλος
στη Συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού

Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι στην περίοδο που πέρασε έγιναν έργα σημαντικά και σπουδαία, τα οποία, πέρα από τη λειτουργική τους σημασία, βελτίωσαν σε μεγάλο βαθμό το αισθητικό αποτέλεσμα και έδωσαν στο χωριό την όψη συγκροτημένης κοινωνίας.
Κανένας δεν επιτρέπεται να μη χειροκροτήσει την κορυφή του Συλλόγου για τις προσπάθειες που κατέβαλε ώστε τα πολιτιστικά μας πράγματα να πάνε σημαντικά βήματα μπροστά.
Κανένας δεν πρέπει να αμφισβητεί ότι και στον τομέα της ψυχαγωγίας σημειώθηκε, τουλάχιστον, ικανοποιητική πρόοδος.
Οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος και αντικειμενικός παρατηρητής, που σέβεται τον εαυτό του και δε διακατέχεται από απαισιοδοξία και πνεύμα αρνητισμού, δε θα δυσκολευτεί να αποδώσει το συντελεσθέν έργο σε δύο βασικούς άξονες:
Πρώτον στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου του οποίου, τύχη αγαθή, ηγείται ένας άξιος και δραστήριος Πρόεδρος, που με ειλικρίνεια και θέληση, προσπάθησε να βάλει έναν έναν “ενώπιον ενωπίω” και όλους μαζί μπροστά στο ωραίο χρέος της ομαδικής προσφοράς, που είχε αρχίσει τριάντα και πλέον χρόνια πριν ο αείμνηστος πρόεδρος Γιάννης Ζαλαώρας.
Δεύτερον στην εφημερίδα, την ψυχή του Συλλόγου, που καλύπτει κριτικά ολάκερο το φάσμα των γεγονότων που πραγματώνονται στον κοινωνικό περίγυρο του τόπου, αναλύει χαρακτήρες, ελέγχει λάθη, συμπυκνώνει νοήματα, διδάσκει, γαλουχεί. Και αν κανείς εξαιρέσει ένιες ατυχείς περιπτώσεις και κάποιες υπερβολές, που, προφανώς, οφείλονται σε υπερβάλλοντα ζήλο των συντακτών της, μπορεί να τη βαθμολογήσει με άριστα.
Και αν, ακόμη σημειώθηκαν κάποια λάθη από τη μεριά της ηγεσίας του Συλλόγου, ας θεωρηθούν ανθρώπινα και μπορούν, ωστόσο, να χαρακτηρισθούν αμελητέα μπροστά στο μέγεθος του επιτελεσθέντος έργου. Γι΄ αυτό δεν είναι φρόνιμο να εισβάλουμε στο χώρο αυτό κορδωμένοι κριτές, ανερυθρίαστοι επικριτές και θρασείς ελλανοδίκες.
Το φιλοκατήγορο, το κουτσομπόλικο και γκρινιάρικο πνεύμα, δυστυχώς, δεσπόζει στη μικρή κοινωνία του χωριού μας. Όλοι κατηγορούν όλους και για όλα και ο καθένας χωριστά τους άλλους.
Ας γίνουμε σοβαρότεροι στο χαρακτήρα μας. Ας γίνουμε τιμιότεροι στις εκτιμήσεις μας. Ας γίνουμε θεληματικοί στην αναζήτηση της αλήθειας. Η γνώση της αλήθειας κάνει τον άνθρωπο αξιόλογο συζητητή. Αλλιώς θα είναι απλά ένας οχληρός κακολόγος.
Δεν έχουν θέση στο χώρο αυτό εκρηκτικότητες και σπασμωδικές συναισθηματικότητες που εμφανίζονται κάθε τέσσερα χρόνια τη μέρα αυτή και εξατμίζονται σε ελάχιστο χρόνο. Τέτοια πυροτεχνήματα αφαιρούν κάθε αξιοπιστία και βλάπτουν το κοινό συμφέρον.
Ας διαφυλάξουμε, σαν κόρη οφθαλμού, το συλλογικό μας όργανο και το έντυπό του. Η σύμπνοια και η ενότητα είναι ο πρώτος και απαράβατος όρος για τη συλλογική μας ύπαρξη και βαρύτητα.
Ας παραμερίσουμε τις προσωπικές φιλοδοξίες, το ατομικό ή όποιο άλλο συμφέρον. Όποιος δεν αντέχει ας αφήσει ήσυχους όλους τους άλλους και ας αποσυρθεί στην καραντίνα της λήθης.
Σε λίγο θα κληθούμε να εκλέξουμε τους ικανότερους, τους αξιότερους, τους τιμιότερους να ηγηθούν του πολιτιστικού μας Συλλόγου για την επόμενη τετραετία. Ας γίνουν οι εκλογές αυτές με αυτοσεβασμό και με πολιτισμένη καλή θέληση. Ας δώσουμε αυτές τις εξετάσεις πολιτισμού και ας φροντίσουμε με συνείδηση της ατομικής και ομαδικής ευθύνης να αριστεύσουμε.
Κάθε άλλη πρόθεση και κάθε αντίθετη συμπεριφορά θα είναι ανεπίτρεπτη, αντικαταστατική και απαράδεκτη.

Οικονομικός απολογισμός

Από την εκτενή και εμπεριστατωμένη έκθεση που συνέταξε και διένειμε ο Ταμίας κ. Γεώργιος Μιχ. Αστρακάς, δίνουμε αμέσως παρακάτω μερικά ουσιώδη αποσπάσματα για να ενημερωθούν όσα μέλη δεν μπόρεσαν να λάβουν μέρος στη συνέλευση:

Ανάλυση πόρων / εσόδων
του Συλλόγου περιόδου 10.08.1999 –10.08.2000
(ποσά σε δρχ)

1. Υπόλοιπο ταμείου κατά την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου 33.551
2. οικονομικές ενισχύσεις & συνδρομές μελών & φίλων του Συλλόγου 2.092.108
3. Ενίσχυση Υπουργείου Πρόνοιας 1.000.000
4. Ενίσχυση Νομαρχίας Φθιώτιδος 100.000
5. Λαχειοφόρος αγορά 15Αύγουστου 1999 200.000
6. Έσοδα καντίνας 15Αύγουστου 1999 485.660
7. Έσοδα καντίνας Ασωπός 1999 100.000
8. Συνδρομή ΕΟΣ Λαμίας, Ασωπός 1999 47.000
9. Τόκοι καταθέσεων 11.585
10. Χορηγίες & μεγάλες δωρεές 2.310.000
11. πραγματοποιηθέν έργο οφειλόμενο 550.000
Γενικό Σύνολο Πόρων 6.929.904

Ανάλυση δαπανών / δέσμευσης πόρων
περιόδου 10.08.1999 – 10.08.2000

Α. Εξωραϊστικός Τομέας

12. Έργα μακράς πνοής, λιθοδομή / τοιχοποιία Δρόσω / Γούπατο 1.095.294
13. Νέος εξοπλισμός σε πάγια, κουζίνα ταβέρνας & πολιτιστικό κέντρο 1.635.815
14. Φυτεύσεις & παρτέρια 87.900
15. Καθαριότητα δημοσίων χώρων οικισμού 83.000
16. Συντηρήσεις & επισκευές χώρων πολιτιστικού κέντρου & εξοπλισμού 34.250

Β. Πολιτιστικός Τομέας

17. Πανηγύρι Σκαμνού 1999 330.472
18. Ασωπός 1999 50.410
19. Χριστούγεννα 1999 (γιορτή, κονσέρτο) 199.523
20. Γιορτή νέου έτους 2000 126.172
21. Ημερολόγιο – Organizer 2000 80.225
22. Απόκριες – καθαρά Δευτέρα 2000 77.742
23. Γιορτή Αγάπης Πάσχα 2000 20.552
24. Εκδρομή / προσκύνημα στον Άγιο Γεώργιο Στυλίδος 86.291
25. Εφημερίδα ΦτΣ (ποσό δρχ 850.000 αναφέρεται σε δαπάνη προηγουμένων περιόδων) 1.536.064
26. Ενισχύσεις, συνδρομές προς τρίτους 205.000

Γ. Διοικητικά έξοδα

27. Δαπάνες χώρων (πετρέλαιο θέρμανσης, καυσόξυλα, φωτισμός) 91.200
28. Γραφική ύλη 12.099

Δ. Εξόφληση δανείου προηγουμένης περιόδου Διοικητικά έξοδα 861.743

Γενικό σύνολο εκροών , δέσμευσης πόρων 6.613.752

Υπόλοιπο ταμείου την 10.08.2000 (για την επόμενη περίοδο
Εισροές περιόδου (ως άνω) 6.929.904
εκροές περιόδου (ως άνω) -6.613.752
υπόλοιπο ταμείου 316.752

οφειλές για εργατικά και υλικά εκτελεσθέντων έργων 550.000

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *