FtS50
Μία ιδιαιτέρως σημαντική προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνιωτών ολοκληρώθηκε στα μέσα Αυγούστου 1999. Με δαπάνες εκατομμυρίων δραχμών και πάρα πολύ προσωπική εργασία συγχωριανών ανακαινίσθηκε σε βάθος το κτίριο του αδρανούς εδώ και δεκαετίες σχολείου, ελλείψει παιδιών, για να εξυπηρετήσει ο χώρος ακόμη καλύτερα τις ανάγκες του Σκαμνού. Πρόκειται για τη δεύτερη σωτήρια επέμβαση που γίνεται στο ωραίο ακίνητο μετά από μία αντίστοιχη, πλην μικρότερης κλίμακας, που είχε επιχειρηθεί εδώ και περίπου 15 χρόνια, όταν ήταν ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης της σκεπής.
Η οροφή, εδώ και καιρό παρουσίαζε και πάλι προβλήματα. Τα νερά της βροχής εισέρχονταν στο εσωτερικό του κτιρίου που άρχισε να καταστρέφεται σε επικίνδυνο βαθμό, ενώ ήταν εμφανής η χαμηλή ποιοτική στάθμη του ακινήτου που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι αντιπροσώπευσε σωστά τους καλαίσθητους Σκαμνιώτες. Από την άλλη πλευρά ο Σύλλογος, όπως και κάθε συγχωριανός, διαπίστωνε ότι δεν υπήρχε ούτε ένας μοναδικός χώρος συνάντησης των Σκαμνιωτών κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες.
Αλλή λύση δεν υπήρχε και ο Σύλλογος, σε Συνέλευση των μελών του, αποφάσισε να προχωρήσει στην γενναία αυτή πρωτοβουλία με το διπλό στόχο: Να περισώσει το ωραίο ακίνητο από τη μία πλευρά και από την άλλη να δημιουργήσει ένα σωστό και λειτουργικό χώρο συνάθροισης των Σκαμνιωτών. Των Σκαμνιωτών που χάρις κυρίως στην καλή δουλειά του πολιτιστικού μας Συλλόγου κατέστησε το όμορφο χωριό ελκυστικό για πολλούς συγχωριανούς που εδώ και κάμποσα χρόνια παλλινοστούν, χτίζουν ωραία σπίτια, ασχολούνται με τις αγαπημένες τους δραστηριότητες στους κήπους και τα οικόσιτα ζώα, ξεκαλοκαιριάζουν με τα παιδιά τους, ενώ πολλοί είναι οι Σκαμνιώτες που επιλέγουν το χωριό για μονιμότερη ή και πρόσκαιρη παραμονή τη χειμερινή περίοδο.
Ενα πολύ καλό σημάδι είναι η έκδηλη αγάπη της νέας γενιάς για το Σκαμνό στον οποίο έχουν δώσει ένα κομμάτι από την καρδιά τους. Τα παιδιά, τα Σκαμνιωτόπουλα, έχουν συσφίξει τις φιλικές των σχέσεις και δίνουν ραντεβού στο Σκαμνό προερχόμενα από την Αθήνα, τη Λαμία, άλλες πόλεις της χώρας ή και το εξωτερικό. Μη έχοντας όμως χώρο κατάλληλο ή έστω κάποιο χώρο, περνούν τις ώρες τους στο δρόμο, στο Γούπατο, στον Πλάτανο του Ζαλαώρα, στη γωνιά του Ταξιάρχη. Πολύ σοβαρό πρόβλημα αντιμετώπιζαν οι Σκαμνιώτες και με τα διάφορα θρησκευτικά μυστήρια και παρόμοιες εκδηλώσεις της Εκκλησίας μας, αφού αυτές σχετίζονται με σημαντική προσέλευση ανθρώπων που δεν μπορούσαν να βρεθούν υπό αξιοπρεπείς συνθήκες κάτω από ένα σωστό χώρο, όπως για παράδειγμα η τέλεση ενός θρησκευτικού μνημόσυνου, με τη δυνατότητα να προσφερθεί ένας καφές στους συγγενείς.
Οι επεμβάσεις που έγιναν στο ακίνητο είναι σημαντικές, όσο και απαραίτητες. Πρόκειται για επισκευές στην οροφή με αντικατάσταση κεραμιδιών, την απομάκρυνση της αισθητικά απαράδεκτης εσωτερικής οροφής από πλαστικό, αφού πρώτα έγιναν επισκευές στο σύστημα στήριξης της οροφής (ψαλλίδια, δοκάρια) που στη συνέχεια ψεκάσθηκαν από ειδικό υλικό προστασίας από τη φθορά. Το ξύλο έχει κάνει πλέον έντονη την παρουσία του στο χώρο: Ξύλινη οροφή από σανίδι ραμποτέ, ξύλινο μεσοπάτωμα με εσωτερική σκάλα και γερά δοκάρια για την διεύρυση του εκμεταλλεύσιμου χώρου και το καλύτερο «δέσιμο» του συνόλου από την αισθητικη άποψη, ενώ ένα παραδοσιακό τζάκι για καυσόξυλα, εγκαταστάθηκε και δεσπόζει σε επίκαιρη θέση. Στο χώρο της μεγάλης αίθουσας αποκαλύφθηκαν οι σοβάδες και η πέτρα δίνει μία εκπληκτική εικόνα στον κάθε εισερχόμενο. Καλύτερα φωτιστικά σε στυλ ρουστίκ αντικατατέστησαν τα παλιά, ενώ μία πόρτα που διανοίχθηκε συνδέει την κυρίως αίθουσα απ ευθείας με το συμπληρωματικό κτίριο της κουζίνας, παρασκευαστηρίου. Πορτοπαράθυρα φρεσκοβαμμένα, θαυμάσιες κουρτίνες κεντημένες / παραδοσιακές ανεβάζουν ψηλά το επίπεδο της ομορφιάς, ενώ στον περίβολο του ακινήτου αναδείχθηκαν ξαφνικά όμορφοι βραχόκηποι και διακριτικοί προβολείς που φωτίζουν το βράδυ το χώρο στραμμένοι δεξιά και αριστερά λωξά πάνω στις πανέμορφες συστάδες με τα έλατα δημιουργώντας σκηνή μαγίας. Το ίδιο στυλ του ξύλου που βάφθηκε από ειδικό προστατευτικό βερνίκι και χρώμα «κάσσια» επεκτείνεται με ξακρυσμένους κορμούς από έλατο στα προστατευτικά κικλιδώματα του συγκροτήματος σχολείου / εκκλησίας, σε ξύλινους κάλαθους απορριμάτων σε διάφορα σημεία του οικισμού. Το ίδιο καλαίσθητες πινακίδες σήμανσης στα διάφορα επίκαιρα σημεία του χωριού.
Η πρωτοβουλία αυτή του Συλλόγου επικροτήθηκε και έτυχε της έγκρισης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γοργοποτάμου στον οποίο υπάγεται ο Σκαμνός. Ομοίως έλαβαν γνώση και οι ανώτερες αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης μέχρι και στο επίπεδο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Στα δυσάρεστα θα πρέπει να σημειωθεί η μεμψιμοιρία και οι επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν από τον κ. Ανδρέα Παπανδρέου, το κ. Σούλια (από την Οίτη) και δύο ακόμη δημοτικούς συμβούλους, προφανώς προσκείμενους στον τέως Πρόεδρο της Κοινότητάς μας. Δεδομένου ότι οι εν λόγω κύριοι δεν αποτελούσαν παρά μικρή μειοψηφία στο πολυπληθές δημοτικό συμβούλιο που με ενθουσιασμό υποστήριξε την πρωτοβουλία του Συλλόγου Σκαμνιωτών, η κίνηση αυτή δεν είχε κάποιο ουσιαστικώτερο αποτέλεσμα πέρα από την στιφή γεύση που προκαλείται στους Σκαμνιώτες από τη συγκεκριμένη συμπεριφορά των συντοπιτών μας, από τους οποίους σε τελευταία ανάλυση δεν ζητήθηκε να εισφέρουν ούτε μία δραχμή! Στην ίδια συχνότητα κινήθηκε και ο ιερέας του χωριού μας. Έτσι λοιπόν δεν είχαμε επανάληψη του φιάσκου με τον Ξενώνα Σκαμνού και το πρόγραμμα Leader II.
Εκφράζοντας και τη δική μας ταπεινή άποψη έχουμε να σημειώσουμε ότι αυτή εδώ η πρωτοβουλία του Συλλόγου, χωρίς να μειώνεται κάθε άλλη προηγούμενη ή παράλληλη, έχει τεράστια αξία και σημασία. Αυτή τη σημασία δεν την προσδιορίζει μόνον το ύψος του διατεθέντος ποσού από το υστέρημα των κοινωνικά ευαισθητοποιημένων συγχωριανών που ανέρχεται σε ύψος εκατομμυρίων και παίρνει άλλη διάσταση αν σχετικοποιηθεί το πράγμα λαβαίνοντας υπόψη ότι ο Σκαμνός δεν αριθμεί παρά μόνον ελάχιστες οικογένειες, είναι πολύ μικρός οικισμός. Το στοιχείο του μεγαλείου το παίρνει κανείς αν δεί την έκταση των αφιλοκερδώς εργασθέντων, την ένταση και τη μακρά διάρκεια του ανθρώπινου μόχθου που κάτω από ιεραποστολική, θα λέγαμε, προσήλωση στο στόχο του Συλλόγου πάλεψε για το σωστό αποτέλεσμα. Το βλέπει κανείς από τη στάση των γενναίων χορηγιών που ανέρχονται η καθε μία από αυτές σε ποσά εκατοντάδων χιλιάδων δραχμών. Πρόκειται ασφαλώς για σημεία ψυχικής ανάτασης μιας μικρής μα θετικά προβληματιζόμενης κοινωνίας που με σεμνότητα και αυτοσυγκράτηση αντιπαρέρχεται φαινόμενα παρακμής της τρέχουσας πραγματικότητας και που αξίζει σαν στάση ζωής και κοινωνικής συμπεριφοράς να αποτελέσει ερέθισμα και αφορμή για ανάλυση.
Και πράγματι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και κοινωνίας, στην εποχή που μιλάμε για νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων και νέες βάσεις αρχών και αξιών, στην εποχή που γίνεται λόγος για το τέλος της εργασίας εξ αιτίας της ραγδαίας προόδου της τεχνολογίας και ειδικώτερα της πληροφορικής, σοφοί του παγκόσμιου στερεώματος αποφαίνονται ότι οι άνθρωποι θα πρέπει πλέον να αναζητήσουν κοντά στην όποια επαγγελματική τους δραστηριότητα όχι στείρες δράσεις που φθείρουν την ψυχή και το σώμα, μα συμμετοχή σε κοινωνικές πρωτοβουλίες με μέτρο και άξονα τον συνάνθρωπο. Μήπως λοιπόν οι Σκαμνιώτες δείχνουν το σωστό δρόμο;
Ο Πανοσιολογιότατος Πατέρας Ιγνάτιος ευλογεί
Ιδιαίτερη λαμπρότητα έδωσε την παραμονή της Παναγίας στην τελετή των εγκαινίων του ανακαινισμένου πολιτιστικού κέντρου του Σκαμνού που έγινε με τη φροντίδα, το σκληρό και χωρίς κανένα αντάλλαγμα προσωπικό μόχθο άξιων τέκνων του Σκαμνού και σημαντική δαπάνη εκατομμυρίων δραχμών του Συλλόγου των Σκαμνιωτών, η παρουσία του Σεβαστού μας Πατρός Ιγνατίου, Καθηγουμένου της Μονής του Αγίου Γεωργίου Στυλίδος που συνδέεται με ακατάλυτους δεσμούς με τον οικισμό του Σκαμνού χάρις στον περικαλή Σκαμνιώτικο Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου που λογίζεται Μετόχι της Ιεράς Μονής. Της όλης τελετής προηγήθηκε αγιασμός με τη συμμετοχή του Ιερομονάχου Πατρός Δαμασκηνού και ευθύς μετά ο Πατήρ Ιγνάτιος μίλησε στους πολυπληθείς Σκαμνιώτες και λοιπούς συντοπίτες τονίζοντας την αξία και σημασία της πολιτιστικής δραστηριότητας του Συλλόγου για την τοπική και ευρύτερη κοινωνία.
Από το μπαλκόνι του κτιρίου του παλαιού σχολείου που ελλείψει μαθητών αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο, ο πνευματικός ηγέτης μίλησε δείχνοντας τον Ενοριακό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και στάθηκε στην θετική και εποικοδομητική αλληλεπίδραση, στη στενή σχέση που συνδέει την Εκκλησία και το Πολιτιστικό Κέντρο. Την πολιτιστική δράση του Συλλόγου που αρίεται διδάγματα και προσανατολισμούς μέσα από την ελληνοχριστιανική διδασκαλία. Μίλησε με λόγια που άγγιξαν τις καρδιές των συγχωριανών για την χριστιανική αγάπη, την ομοψυχία και τα ανώτερα ιδανικά που δίνουν νόημα και ουσία στην κοινωνική συμβίωση και συνδημιουργία. Εδωσε άφθονη πνευματική τροφή που γεύθηκαν με βαθύ σεβασμό τα ευλαβή μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου.
Με την ίδια αφορμή ο Πατήρ Ιγνάτιος πρόσφερε στο Σύλλογο και το Πολιτιστικό Κέντρο βαρύτιμη εικόνα της Μεγαλόχαρης, Βρεφοκρατούσας, σκορπόντας ρίγη συγκίνησης και μεγάλης ευγνωμοσύνης στους πιστούς.
Ο Δήμαρχος Γοργοποτάμου
Σκαμνός, 14.08.1999, 20:30: Ο Δήμαρχός μας, ο Δήμαρχος Γοργοποτάμου κ. Παναγιώτης Σπαθούλας, συνοδευόμενος από στελέχη της τοπικής μας αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων ο κ. Παντελής Πολύζος, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γοργοποτάμου, ο κ. Αχιλλέας Τζουβάρας μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Γοργοποτάμου, ο κ. Αθανάσιος Ντούλας, στέλεχος του Δημοτικού Συμβουλίου Γραβιάς, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ελευθεροχωρίου κ. Δημήτριος Ντάνος, οι κκ Μένιος Ευσταθίου και Οδυσσέας Κοτσιμπός μέλη του τοπικού Συμβουλίου Σκαμνού – Οίτης, εγκαινίασε το ανακαινισμένο από τον Σύλλογο Σκαμνού Πολιτιστικό κέντρο, αφού πρώτα απευθύνθηκε στους Σκαμνιώτες που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση σε μία εντυπωσιακή σε όγκο –τηρουμένων και των αναλογιών- και συγκινητική συγκέντρωση / παρουσία μαζί και με άλλους συντοπίτες που κατέκλησαν τον υπαίθριο χώρο ανάμεσα στα δύο κτίρια της εκκλησίας και του κτιρίου του πολιτιστικού κέντρου, μιας και η αρχικά προγραμματισμένη τελετή για το εσωτερικό του κτιρίου ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατον να χωρέσει τους παρευρισκόμενους. Με λόγια ιδιαίτερης ουσίας, εκφρασμένα από ένα νέο αναδυόμενο αστέρι στην τοπική αυτοδιοίκηση, έναν νέο άνθρωπο που δεν φαίνεται να έχει σε τίποτα να μοιάσει προς τους «επαγγελματίες» του είδους που ο κόσμος τους έχει βαρεθεί και τους αποστρέφεται, ο νέος Δήμαρχος που στις εκλογές δεν όρισε μεν εκπρόσωπό του στο Σκαμνό, αλλά έμελλε πολύ σύντομα αυτό το χωριό να το τιμήσει, να δείξει την αγάπη και εκτίμησή του με ειιλκρίνει και ευθύτητα και συνάμα ν’ αγαπηθεί ιδιαίτερα απ όλο τον οικισμό, χάρις στο κύρος και τη σύνεσή του. Από την ομιλία του τοπικού άρχοντα προφθάσαμε να κρατήσουμε μερικά αποσπάσματα για να τα δώσουμε στη δημοσιότητα αμέσως παρακάτω μέσω της ΦτΣ προς χάριν των αναγνωστών μας Σκαμνιωτών και φίλων του Σκαμνού που δεν είχαν την ευτυχία να παρευρεθούν και να ζήσουν από κοντά στιγμές μοναδικού μεγαλείου για τον μικρό πλην πανέμορφο οικισμό μας.
Ουσιαστικό στοιχείο του Πολιτισμού αλλά και πηγή άντλησης στοιχείων δύναμης, είναι αναμφισβήτητα η παράδοση.
Χρέος δικό μας και καθήκον απαράβατο, ιερό, θα μπορούσαμε να πούμε, είναι όχι μόνον να διατηρήσουμε, αλλά και να ανανεώσουμε την πολύτιμη κληρονομιά που παραλάβαμε απ’ τους προγόνους μας. Χρέος, επίσης ιερό, είναι να παραδώσουμε την πολύτιμη αυτή κληρονομιά στους απογόνους μας όχι σαν κάτι ανεπίκαιρο, ξεπερασμένο, ιστορικής σημασίας αγαθό, αλλά σαν κάτι ζωντανό που μπορεί να εκφράσει τους ανθρώπους του σήμερα και να αγαπηθεί από αυτούς. Να γίνει δηλαδή η παράδοση πηγή έμπνευσης, δημιουργίας και διαρκούς ανανέωσης.
Ολα αυτά όμως είναι εύκολο να τα λέμε, αλλά πολύ δύσκολο να τα πράττουμε. Δύσκολο γιατί ζούμε και αναπτύσσουμε τη δράση μας σ’ ένα κόσμο που κατακλύζεται απ’ την ομοιομορφία, σ’ ένα κόσμο που χαρακτηρίζει η έλλειψη της πολιμορφικότητας των δράσεων και εκδηλώσεων, στοιχεία που είναι απαραίτητα για να ορίσουν τον πολιτισμό μιας κοινωνίας.
Ο κίνδυνος της πολιτιστικής ισοπέδωσης είναι υπαρκτός. Παραμονεύει πρώτα στις τοπικές κοινωνίες που αποτελούν τα κύτταρα και στη συνέχεια μπορεί να επεκταθεί στον κυρίως οργανισμό απειλώντας έτσι την εθνική μας ταυτότητα, καθοριστικό παράγοντα για την επιβίωση του Εθνους μας.
Μπροστά σ αυτή την απειλή έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια ένας μαραθώνιος διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στον οποίο πρωταγωνιστές έχουν αναδειχθεί οι διάφοροι πολιτιστικοί σύλλογοι. Προσπάθειες που ενώ τις επωμίζονται λίγοι, προσφέρουν τόσα πολλά σε τόσους πολλούς.
Εχουν αναλάβει σημαντική δράση σε μία προσπάθεια να μην αφήσουν τις δάφνες της προγονικής δόξας να μαραθούν και να μην επιτρέψουν στην ξενομανία, στον στείρο μιμητισμό και στην εμπορευματοποίηση να επικρατήσουν. Σ’ αυτήν την τόσο αγωνιώδη πορεία ανανέωσης και ανύψωσης της πολιτιστικής μας στάθμης, ξεχωρίζει η αξιόλογη και πρωτοπόρα προσπάθεια του Συλλόγου σας, ενός Συλλόγου με ξεχωριστή δράση, με παραγωγή τεράστιου έργου και κυρίως ενός Συλλόγου με μεγάλα οράματα και υψηλούς στόχους.
Δεν έκανα καμία αναφορά στο εξωραϊστικό έργο του Συλλόγου σας. Δεν ήταν παράλειψη, τι θα μπορούσα άλλωστε να πω. Αρκεί να κοιτάξουμε γύρω μας: Μία εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις!
Ο νεοσύστατος Δήμος Γοργοποτάμου στηρίζοντας πάντα ανάλογες προσπάθειες, υπόσχεται ότι θα συνδράμει με όποιον τρόπο μπορεί το δύσκολο έργο σας. Η νέα Δημοτική Αρχή σας συγχαίρει για τη δρ’αση σας και την προσφορά σας στην υπόθεση της παράδοσης και του πολιτισμού, γιατί, όπως έλεγε ο Ιωνας Δραγούμης, «μαθαίνοντας πούθε έρχεσαι, ξέρεις και που είναο δρόμος να πας. Και σαν μάθεις αυτά, θα είσαι άνθρωπος».
Ο Πρόεδρος κ. Κώστας Γέμελος
Στο βήμα των εγκαινίων μετά τον Πατέρα Ιγνάτιο και τον Δήμαρχο κ. Σπαθούλα, έρχεται για να κλείσει τον κύκλο των ομιλιών ο Πρόεδρος κ. Κώστας Γέμελος που έκανε μία αναφορά στο ιστορικό του κτιρίου και την αναγκαιότητα της πρωτοβουλίας του Συλλόγου. Ο πρωτεργάτης σε κάθε προσπάθεια του οικισμού, αναφέρθηκε με εμφανή συγκίνηση σε έναν έναν τους άοκνους και φιλότιμους σκαμνιώτες, σκαμνιώτισσες και παιδιά που συνέδραμαν με πολύ σημαντική προσωπική εργασία χωρίς κανένα αντάλλαγμα και συνέβαλαν αποφασιστικά στην ολοκήρωση του έργου.
Μία από τις κορυφαίες στιγμές της εκδήλωσης είναι αυτή που ακολούθησε αμέσως μετά, οπόταν παιδιά του Σκαμνού πρόσφεραν ανθοδέσμη στο Δήματχο κ. Παναγιώτη Σπαθούλα με ευχές για την ονομαστική του γιορτή και στον Πρόεδρο κ. Κώστα Γέμελο, ενώ αμέσως στη συνέχεια και εξ ονόματος όλων των συγχωριανών η Κα Γιούλη Δοσούλα-Παπαναγιώτου πρόσφερε στον επί κεφαλής του Συλλόγου βαρύτιμη τιμητική πλακέτα στην οποία είχε χαραχθεί ή έκφραση της βαθειάς ευγνωμοσύνης των Σκαμνιωτών στο πρόσωπο του Κώστα Γέμελου, που το χωριό ευτύχησε να τον έχει στις τάξεις του. Εντελώς ανυποψίαστος ο τιμώμενος έδειξε εμφανώς να συγκινείται από την ύψιστη τιμή που εκδήλωσαν οι συγχωριανοί στο πρόσωπό του. Να σημειώσουμε ότι είναι η δεύτερη φορά, εξ όσων γνωρίζουμε, μετά από μία παρόμοια εκδήλωση που είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια, εν ζωή προς τον αείμνηστο Γιάννη Κανούτα που κι εκείνος είχε κλείσει το Σκαμνό βαθειά μεσ’ στην καρδιά του και έκανε, βεβαίως μετο δικό του τρόπο και μέσα, ό,τι μπορούσε.
Η Γιορτή
Μετά την κορδέλλα που έκοψε ο Δήμαρχος εισήλθαν μετά τους επίσημους πολυπληθείς επισκέπτες που θαύμασαν και εντυπωσιάσθηκαν από το έργο. Καλοστρωμένο τραπέζι στο κέντρο της αιθούσης ήταν κατάφορτο από ποτά –τοπικό τσίπουρο και αναψυκτικά-, μπακλαβάδες -αυθεντικούς σκαμνιώτικους με καρύδι και μέλι από το ίδιο το χωριό- φτειαγμένους από την ίδια την Κα Ροδοθέα Τζιβάρα, πίτα, ειδική παρασκευή για το μεγάλο γεγονός από την κα Χαρίκλεια Παπαναγιώτου, για να συνεχισθεί στη συνέχεια το μεγάλο πανηγύρι του χωριού που τράβηξε μέχρι αργά τις πρώτες πρωϊνές ώρες.
Πολύς ο κόσμος που δυσκόλεψε σε μερικές στιγμές την άψογη εξυπηρέτησή του παρά τις έντονες προσπάθειες των στελεχών του Συλλόγου. Αν και οι προμήθειες ήταν κατά πολύ αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη εκδήλωση της προηγούμενης χρονιάς, αποδείχθηκαν ανεπαρκείς. Το ίδιο τα τραπεζοκαθίσματα. Η ευλογία του πατρός Ιγνατίου είχε άμεσο αποτέλεσμα καθώς τα έσοδα από τις εισφορές των μελών και φίλων του συλλόγου ανήλθαν μόνον στη διάρκεια της εκδήλωσης στο ποσό των 915.000 δρχ. (αντίστοιχο περυσινό 427.000 δρχ) αρκετό για να υπερκαλυφθεί το προσωρινό δάνειο που διέθεσε εξ ιδίων ο Πρόεδρος κ. Κώστας Γέμελος για την αποπεράτωση των έργων.
Ιδιαιτέρως σημαντική θεωρείται η προσέλευση φίλων και συγγενών από τους γύρω οικισμούς. Μεταξύ των επισκεπτών έχουμε και διακεκριμένες προσωπικότητες που όσο κι αν προσπαθήσαμε, αδυνατούμε να σημειώσουμε στο σύνολό τους με όλους τους κινδύνους που κάτι τέτοιο συνεπάγεται μιας και όλοι οι επισκέπτες εκδηλώνουν έμπρακτα την εκτίμησή των και την αγάπη προς το Σκαμνό. Πέρα από τις διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο της Εκκλησίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που παραπάνω αναφέραμε, μπορέσαμε να χαιρετίσουμε τον κ. Νικόλαο Τσίτσα, συγγενή μας και φίλο του Σκαμνού από τον Μπράλο, Διευθυντή του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών που είδε με καλό μάτι τη δράση του Συλλόγου. Ο ευαίσθητος κρατικός λειτουργός που μας τιμά με την αγάπη και το ενδιαφέρον του, άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα μείνει απαρατήρητη εκ μέρους του η όλη δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου προς τον οποίο θα εκδηλωθεί μία χειρονομία υποστήριξης. Χαιρετήσαμε από την ίδια εξέχουσα οικογένεια του διπλανού μας οικισμού την Κυρία και τον Ναύαρχο κ. Γεώργιο Τσίτσα και τον εξάδελφό του «τον ψηλό» και βασικό συνεργάτη της ΦτΣ ιστοριοδείφη κ. Γεώργιο Τσίτσα. Από την Οίτη χαιρετήσαμε τον κ. Σταϊκούρα, τον κ. Γρούσπα, την Κα Ρόπα και τον κ. Ρόπα.
Το πολιτιστικό κέντρο παραδίδεται στη χρήση των Σκαμνιωτών
Την επομένη της Παναγίας τα στελέχη του Συλλόγου σενέρχονται σε συνερδρίαση και αποφασίζουν να δοθεί κλειδί του κτιρίου στο Δήμαρχο, στον Πρόεδρο του Συλλόγου και στην Χαρίκλεια που έχει διαρκή παρουσία στο χωριό. Καλούνται τα παιδιά και γίνεται μαζί τους μία ενδιαφέρουσα συζήτηση. Τονίζεται ότι στο μικρό χωριό μας δεν υπάρχει η πολυτέλεια των πολλών κτιρίων και των πολλαπλών χρήσεων. Ετσι λοιπόν τα παιδιά από τη μικρή σχολική ηλικία μέχρι και αυτήν των φοιτητών ή τη μετεφηβική ηλικία, καλούνται να κάνουν σωστή χρήση του χώρου και του εξοπλισμού με σεβασμό στη δαπάνη και το μόχθο των συγχωριανών. Η στενότητα του χώρου επιζητείται να αποτελέσει όχι πρόβλημα αλλά θαυμάσια ευκαιρία κοινωνικής ευθύνης στα πλαίσια της οποίας τα μεγάλα παιδιά θα δείξουν απέναντι στα μικρότερα συμπεριφορά υποστήριξης, σωστού παραδείγματος και αγωγής. Οπως ακριβώς τα μεγάλα αδέλφια μεριμνούν για τα μικρότερα.
Η ευθύνη για τη σωστή διαχείριση του χώρου και τη συμπεριφορά των παιδιών πέφτει φυσικά σε όλα μαζί μας και σε κάθε παιδί χωριστά. Μέχρι στιγμής δεν έγινε παρά μόνον η αρχή. Τα παιδιά καλούνται να δείξουν ότι τους αξίζει ακόμη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, ώστε η βιβλιοθήκη να γεμίσει από βιβλία, να εγκατασταθούν ηλεκτρονικοί υπολογιστές με προγράμματα αναψυχής και διαπαιδαγώγισης, πρόσβαση στο Internet. Να αναπτυχθούν εκ των ενόντων προγράμματα που θα εισάγουν τα παιδιά στις νέες τεχνολογίες και το περιβάλλον στο οποίο θα κληθούν να ζήσουν.
Είναι προς το συμφέρον των παιδιών να «αυτοοργανωθούν» και προστέψουν τους εαυτούς των, την περιουσία του Συλλόγου και το καλό όνομά του. Οι ώρες λειτουργίας θα συμφωνηθούν και ένα παιδί –για φέτος ορίσθηκε η Μαργαρίτα Δοσούλα- θα έχει την ευθύνη για το άνοιγμα και κλείδωμα των χώρων σε τακτές ώρες.
Οι χρήστες του χώρου θα φροντίζουν να αφήνουν το χώρο στην ίδια καλή κατάσταση που κάθε φορά τον βρίσκουν. Κάθε ανορθόδοξη φθορά πέραν του φυσιολογικού θα καταλογίζεται σε βάρος αυτού που την προκαλεί ή σε βάρος των γονέων αν πρόκειται για ευθύνη παιδιών.
Στα πλαίσια αυτά τα παιδιά συμφώνησαν ότι στο χώρο του πολιτιστικού κέντρου δεν θα γίνεται χρήση αλκοολικών ποτών ακόμη και από τα παιδιά πέραν των 18 ετών. Χαρήκαμε που ακούσαμε αυτή την ιδέα. Εμείς από τη θέση αυτή θα κάναμε μία ακόμη πρόταση για να συζητηθεί μεταξύ των παιδιών:
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι κάθε ενήλικας άνω των 18 ετών έχει ασφαλώς το δικαίωμα να καπνίζει. Το κάπνισμα ωστόσο, δεν χρειάζεται να το ανακοινώσουμε από τις στήλες της ΦτΣ αφού είναι πανγκοίνως γνωστό, ότι βλάπτει την υγεία των καπνιστών. Στην Ελλάδα έχουμε κι εδώ ένα θλιβερό ρεκόρ αφού η χώρα μας αναδεικνύεται πρώτη σε ποσοστό καπνιστών στην Ευρώπη! Μεγάλα ποσοστά πιστοποιούνται ακόμη στον γυναικείο πλυθησμό. Η εφηβική και μετεφηβική ηλικία είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στο να δοκιμάσει το κάπνισμα ή το αλκοόλ. Το κάπνισμα όμως μέσα σε έναν μικρό σχετικά χώρο δεν βλάπτει μόνον τους καπνιστές, αλλά και όλους τους παθητικούς καπνιστές. Με σεβασμό λοιπόν στα παιδιά και τους μη καπνιστές θα συμβουλεύαμε ακόμη και στο όνομα των πολιτιστικών μας ευθυνών, να αποφεύγεται το κάπνισμα μέσα στο χώρο του πολιτιστικού κέντρου ιδίως όταν εκεί ευρίσκονται περισσότεροι καπνιστές ή πολύ περισσότερο παθητικοί καπνιστές. Είναι ζήτημα βασικού κανόνα καλής συμπεριφοράς να μην καπνίζουμε σε κλειστό χώρο που υπάρχουν έστω και ελάχιστοι μη καπνιστές.
Με κάθε αίσθηση ευθύνης απέναντι στη νέα μας γενιά θα συμβουλεύαμε τα Σκαμνιωτόπουλα να πρωτοπορήσουν κι εδώ σαν το Σύλλογό τους και να μην παγιδευτούν σ αυτό το πρόβλημα και αν δεν μπόρεσαν να το αποφύγουν και έχουν ήδη εθιστεί, να μην παγιδεύσουν άλλα Σκαμνιωτόπουλα. Ολα τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι καπνιστές σε άλλες, ιδίως ευρωπαϊκές, χώρες και πολύ περισσότερο στις ΗΠΑ αντιμετωπίζονται δυσμενώς. Δεν επιτρέπεται, επί παραδείγματι, σ αυτούς να καπνίζουν σε χώρους δημοσίων υπηρεσιών ή σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Ακόμη και σε ξενοδοχεία, μπαρ, εστιατόρια υπάρχουν ειδικοί και συνήθως οι μειονεκτικώτεροι χώροι για τους καπνιστές. Πολλές επιχειρήσεις, ακόμη και στην Ελλάδα του σήμερα, από το χώρο των πολυεθνικών, δεν επιτρέπουν το κάπνισμα στο χώρο εργασίας ή και αποφεύγεται συγκεκαλυμμένα ή μη η πρόσληψη καπνιστών. Ας γίνει ένα καλό ξεκίνημα από το Σκαμνο!
Να σημειώσουμε ότι ο ισχυρός Σύλλογος Σκαμνού προγραμματίζει για το άμεσο μέλλον και άλλους χώρους καθαρά αναψυχής, κυρίως για ενήλικες, όπου οι καπνιστές θα μπορούν με την ησυχία τους να φθείρουν όσο θέλουν τη δική τους υγεία.
Πολύζος και ..Πολύζος
Ατυχέστατη παρεξήγηση σε βάρος του κ. Παντελή Πολύζου, Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γοργοποτάμου, διαπιστώθηκε με σχετική καθυστέρηση στη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων του πολιτιστικού κέντρου Σκαμνού, καθώς με το που έλεγε το όνομά του και χαιρετούσε τους Σκαμνιώτες, διέκρινε κάποια δόση δυσφορίας, ώσπου κάποια στιγμή από την αντίδραση του Προέδρου Κώστα Γέμελου, το διακεκριμένο στέλεχος του Δήμου, αντελήφθει την τραγική παρανόηση, με την συβιλλική φράση «εν πάσει περιπτώσει είστε καλοδεχούμενος στο χωριό μας». Τί είχε συμβεί; Εκτός από τον κ. Παντελή Πολύζο, εξέχον μέλος της τοπικής μας κοινωνίας από τη Δαμάστα, υπάρχει στο Δημοτικό Συμβούλιο και κάποιος άλλος κύριος Πολύζος που όταν συζητήθηκε το ζήτημα της ανακαίνισης του κτιρίου του πολιτιστικού μας κέντρου, εθυγραμμίσθηκε με τις «επιφυλλάξεις» και την ιδιόρρυθμη στάση του κ. Ανδρέα Παπανδρέου, προφανώς από λόγους πειθαρχίας σε δοσμένη «γραμμή».
Φυσικά και δεν γνωρίζουμε εμείς οι Σκαμνιώτες τον έτερο κ. Πολύζο και το πλέον φυσιολογικό είναι να μην μας γνωρίζει κι εκείνος. Μιας και το όνομά του μαθεύτηκε ωστόσο, έστω και μ’ αυτό τον τρόπο στο Σκαμνό, θα το εκτιμούσαμε αν με την πρώτη ευκαιρία μας εξηγούσε και σ εμάς τους συνδημότες του ο υπόψη συντοπίτης, με ποιο σκεπτικό ενήργησε κατά του Σκαμνού και του πολιτιστικού του Συλλόγου, ώστε, αν χρειάζεται, με τις υποδείξεις του να βελτιωθούμε.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το Σκαμνό
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τηλεόραση και ραδιόφωνο της περιοχής μας, ασχολούνται με το Σκαμνό κυρίως για να εξάρουν τις θετικές δραστηριότητες των Σκαμνιωτών.
Πρόσφατα είχαμε και πάλι το Σκαμνό στο προσκήνιο της ευρύτερης επικαιρότητας του τόπου μας, πλην όμως αυτή τη φορά με δυσμενή εικόνα για μας. Η πρωτοβουλία ανήκε στον ιερέα του χωριού μας που σε συνέντευξη ραδιοφωνική (μάλλον τηλεφωνική) δημοσιοποίησε θέσεις με τις οποίες, ούτε λίγο ούτε πολύ, επέκρινε την πρωτοβουλία του πολιτιστικού μας Συλλόγου για την ανακαίνιση του κτιρίου του αδρανούς από δεκαετίες σχολείου ενώ αμφισβητείται η επάρκεια των επιστημόνων πολιτικών μηχανικών του Συλλόγου Σκαμνού που με υποδειγματική άμοισθη εργασία απέσπασε τα συγχαρητήρια από εκατοντάδες επισκέπτες του κτιρίου. Η μαγνητοφωνημένη συνέντευξη του ιερέα που διακινείται από σπίτι σε σπίτι στο Σκαμνό, δείχνει μία άδικη και εμπαθή απόπειρα μείωσης και συσκότισης όχι μόνον του συγκεκριμένου εγχειρήματος αλλά και της συνολικής δράσης και εικόνας του Πολιτιστικού Συλλόγου με κίνητρα και ελατήρια που δεν κρίνουμε σκόπιμο να αναλύσουμε. Για καλή τύχη του Σκαμνού οι αιτιάσεις αυτές ανατράπηκαν από το Δήμαρχο Γοργοποτάμου κ. Σπαθούλα.
Η στάση του ιερέα που τοποθετήθηκε αποστασιούμενος, απέναντι και αντίθετα στην συντριπτική πλειοψηφία του σκαμνιώτικου ποιμνίου του, δηλ. σε πιστούς όχι λιγώτερο από ένα ποσοστό της τάξεως του 95%, προκάλεσε πικρία και απογοήτευση, καθώς οι συγχωριανοί τιμούν, αγαπούν και σέβονται τον ιερέα τους και είναι έτοιμοι να χειραγωγηθούν απ αυτόν, να δεχθούν τις όποιες οδηγίες του, όχι όμως με τη μορφή ενός ραδιοφωνικού κατηγορητηρίου που διαπομπεύει και αδικεί τον οικισμό στην ευρύτερη περιοχή.
Δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε και να ερμηνεύσουμε τη στάση του ιερέα μας, ούτε δίνουμε στην ταπεινότητά μας τέτοιο δικαίωμα. Ταυτόχρονα συστείνουμε σε όλους τους συγχωριανούς να παραβλέψουν τα όποια περιστατικά που τους πικραίνουν και να σταθούν κοντά και δίπλα, με αγάπη, σεβασμό και υποστήριξη στον πνευματικό ποιμένα μας, έστω και αν για κάποια στιγμή δεν αισθάνονται την δική του αγάπη και συνδρομή.
Εκπληκτοι από το γεγονός αρκούμαστε να παραπέμψουμε στις θέσεις που διατύπωσε ο παγκοσμίου φήμης, διάσημος Σέρβος Θεολόγος Αθανάσιος Μ. Γέφτιτς, μέσα από τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο «η εκκλησιολογία του Αποστόλου Παύλου» που έκρινε ευμενέστατα ο εξ αίματος συγγενής και συντοπίτης μας αείμνηστος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής, Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Ιωάννης Καρμίρης:
Ο Ορθόδοξος Ιερέας μία και μόνον εξουσία έχει και μόνον αυτή ασκεί και η εξουσία αυτή είναι η εξουσία της αγάπης εν Χριστώ και κατά Χριστόν.
Την ίδια αυτή άποψη υιοθετεί και υποστηρίζει και ο Ιωάννης Καρμίρης, ο μεγαλοφυής Πρύτανης των Ορθόδοξων Θεολόγων ανά τον κόσμο.