FtS49
«… και αχρείαστος νά’ μαι, για κάθε ενδεχόμενο, θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο του Αγίου Σάββα για κάθε συνάνθρωπο και ειδικά για κάθε Σκαμνιώτη ..»
δήλωνε, το πίστευε και το έκανε όταν έπρεπε, ένας σπουδαίος άνθρωπος, ένας λαμπρός επιστήμονας που ωστόσο από το απόγευμα της 03.06.1999 έπαψε να είναι κοντά μας! Και πράγματι τήρησε την υπόσχεσή του με ιδιαίτερη φροντίδα σε δικούς μας ανθρώπους, ο Καθηγητής, ο Διευθυντής του τομέα ακτινοθεραπείας στο μεγάλο μας ειδικό νοσηλευτικό ίδρυμα, όπως έκανε σε όλη του τη μεγάλη επιστημονική σταδιοδρομία για κάθε πάσχοντα συνάνθρωπό μας.
Ο λεβεντάνθρωπος αυτός, που το παρουσιαστικό του έδειχνε ότι έσφυζε από υγεία, ο αδελφός της Κούλας Γέμελου – Καρπασίτη, μιας οικογένειας που στο σύνολό της σαν πολύτιμη πέρλα στολίζει και τιμά το χωριό μας και είναι δικαιολογημένα μεσ’ στις καρδιές μας, έβαλε στόχο της ζωής του και έδωσε γενναία μάχη ενάντια στην επάρατη αρρώστια του καρκίνου προς όφελος της ανθρωπότητας, μα να που ο ίδιος –τί ειρωνεία- προδόθηκε πολύ πρόωρα, μόλις που έκλεισε τα 60 του, από την καρδιά του!
Το δυσάρεστο μαντάτο κυκλοφόρησε με τα τηλέφωνα και στην κηδεία του διακεκριμένου Ελληνα επιστήμονα μέσα σε ένα μεγάλο πλήθος από συντετριμένους συγγενείς, φίλους και συνεργάτες, αισθητή ήταν η παρουσία Σκαμνιωτών της Αθήνας. Οφειλόμενη τιμή στον εκλειπόντα και την οικογένεια. Η νεκρόσιμη ακολουθεία τελέσθηκε στον Αγιο Νικόλαο, μητροπολιτικό Ναό του Δήμου Νικαίας και η ταφή ακολούθησε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Βαρύ το πένθος, μεγάλο το σοκ και το δράμα της συζύγου Θεανούς, των γονιών, της Κούλας, των εγγονών. Γνωστή και έγκυρη οικογένεια με ακτινοβολία στην πόλη τους, είχαν τη συμπαράσταση από κορυφαίους παράγοντες της περιοχής τους με πρώτο το Μητροπολίτη που γνώριζε πολύ καλά και εκτιμούσε βαθιά τον εκλιπόντα και όλη την οικογένεια, όπως ανέφερε στη σχετική ομιλία του. Ο Δήμαρχος και παράγοντες της περιοχής Νικαίας. Ολοι εκεί. Εντονη ωστόσο η παρουσία κορυφαίων εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου που εξέφρασαν την οδύνη τους για την μεγάλη απώλεια. Εδωσαν τη σωστή διάσταση και σ εμάς τους λιγώτερο ενημερωμένους, αφού από σεμνότητα η οικογένεια δεν άφησε στο χωριό να φανεί ολόκληρο το βεληνεκές του ανθρώπου και επιστήμονα. Τεράστιο το κενό, δηλώνουν οι πανεπιστημιακοί εκπρόσωποι του ιατρικού κλάδου. Πάνω από 200 σημαντικές επιστημονικές μελέτες εισέφερε ο Νίκος στο μεγάλο παναθρώπινο αγώνα καταπολέμησης του καρκίνου. Πλούσιο το έργο και η προσφορά του ως Καθηγητή, ως διδασκάλου, τεράστια η δουλειά του ως κορυφαίου διεθυντικού στελέχους στο μεγάλο μας Νοσοκομείο, όπου αναπτύσσεται και συντονίζεται η ελληνική έρευνα καταπολέμησης της νόσου. Μεγάλη συγκίνηση προκαλούν όμως τα σχόλια για το ήθος του γιατρού που πρέπει να θεωρείται υπόδειγμα για όλο τον ιατρικό κόσμο. Το ήθος και η στάση του κυρίως απέναντι στο πάσχοντα και οικονομικά άπορο άνθρωπο, μα και απέναντι στους συναδέλφους και συνεργάτες του.
Θα υιοθετήσουμε την άποψη ενός από τους πολλούς ομιλητές: Τέτοιοι άνθρωποι δεν χάνονται με το θάνατό τους! Το μεγάλο έργο τους, η τεράστια προσφορά στην κοινωνία και η διδαχή τους, τους καθιστά αθάνατους, σημείο αναφοράς και φάρο για όσους διανύουν το υπόλοιπο της πρόσκαιρης διαδρομής του βίου μας και για τις νεώτερες ακόμη γενεές. Θα τον θυμούμαστε, θα τιμούμε τη μνήμη του και θα τον έχουμε σαν πρότυπο. Ετσι στεκόμαστε δίπλα στην πονεμένη σύζυγο, γονείς, αδέλφια, συγγενείς εκφράζοντας τη συμπόνοια μας.