Ο Νόμος της Ιουλίδας

FtS49

υπό Γεωργίου Πούλιου
Δικηγόρου Αθηνών

Η Κέα (Τζιά), είναι όπως γνωρίζουμε νησί των Κυκλάδων.

Κατά τους ιστορικούς χρόνους αναφέρονται τέσσερις πόλεις στην Κέα: Ιουλίς, Καρθαία, Κορρησία και Ποιήσεσσα (τετράπολις). Σπουδαιοτέρα πόλις μάλλον ήταν η Ιουλίς.

Την Ιουλίδα επεσκέφθει ο μεγάλος Ελλην φιλόσοφος, ιστορικός και γεωγράφος Στράβων (63 π.Χ. έως 25 μ.Χ.). Ο Στράβων στα «Γεωγραφικά» του, βιβλίο 10ο «Κυκλαδικά-Σποράδες», γράφει:

«προσέτατε γαρ, ως έοικε, ο νόμος
τους υπέρ εξήκοντα έτη γεγονότας κωνειάζεσθαι»

Δηλαδή ο Στράβων μας λέει, ότι στην πόλιν Ιουλίδα είχε ψηφισθεί νόμος ο οποίος υποχρέωνε, όσοι περνούσαν το εξηκοστό έτος της ηλικίας των να πέρνουν δηλητήριο προκειμένου να αδειάζουν τη γωνιά. Τον νόμο αυτόν μου τον θύμησαν τα καμόματα και κατορθώματα μερικών συγχρόνων μας.

Σύνταξη: Και πως να μη συμφωνήσει κανείς με το συσχετισμό που κάνει ο φίλος Γιώργος! Δια μέσου των αιώνων προέκυψε ως δείγμα πολιτιστικής αιχμής η φροντίδα και ο σεβασμός προς τις ευαίσθητες ηλικίες, είτε πρόκειται περί των νέων, είτε περί της λεγόμενης τρίτης ηλικίας. Αυτές οι διαχρονικές αξίες σφυρηλατήθηκαν από τους Ελληνες σχεδόν αδιάκοπα, πλην εξαιρέσεων όπως αυτή στην οποία αναφέρεται το σχόλιο. Μήπως στ΄αλήθεια διανύουμε και στις μέρες μας μία φοβερή περίοδο παρακμής, μία περίοδο εξαιρούμενη από τη σωστή γραμμή πλεύσης;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *