FtS49 – Αλληλογραφία

Στρατηγός Γεώργιος Ελαφρός

Στρατηγέ μου,
ευχαριστούμε θερμά για το μήνυμά σας και το ποσό δρχ 10.000 που στέλνετε στη ΦτΣ. Προωθούμε το ποσό στο ταμείο του Συλλόγου για να αξιοποιηθεί στα πλαίσια των κοινωνικών μας δραστηριοτήτων. Ευχαρίστως εντάσσουμε στη λίστα των παραληπτών της ΦτΣ τους διακεκριμένους συντοπίτες μας που μας ζητήσατε. Θεωρούμε τιμή μας το ενδιαφέρον και την αγάπη τους που εκδηλώνουν για το έντυπό μας και το Σύλλογο Σκαμνού.

Σχολικός Σύμβουλος, Ιωάννης Μακρής

Ευχαριστούμε τον κ. Μακρή για τα καλά του λόγια για τη ΦτΣ και το Σύλλογό μας. Τέτοια σχόλια προερχόμενα μάλιστα από συντοπίτες μας με σημαντική θέση και ρόλο στην κοινωνία μας, αποκτούν από μόνα τους ιδιαίτερη βαρύτητα. Θεωρούμε καλοδεχούμενη και την ουσιαστικώτερη συμετοχή του κ. Μακρή με τις θέσεις και απόψεις του, για τον τόπο μας, για τον άνθρωπο και τα προβλήματά του, για τον ευαίσθητο χώρο της Παιδίας που με σύνεση υπηρετεί.

Βουλευτής, Δημήτριος Αλαμπάνος

Χαιρόμαστε για τα θετικά σχόλια του Βουλευτή μας Φθιώτιδος που εξέφρασε για τη ΦτΣ και το συνολικό έργο που επιτελείται από τον πολιτιστικό μας Σύλλογο. Δεν πρόκειται περί ανταπόδοσης της φιλοφρόνησης, αλλά επιβάλλεται να σημειώσουμε ότι η εντύπωση που αποκόμισε κάθε αντικειμενικός θεατής σε πρόσφατη εμφάνιση του βουλευτή στην τηλεόραση είναι πολύ θετική. Είδαμε ένα νέο στυλ πολιτικού, με τον αέρα του απλού, ευπροσίγορου, οξυδερκούς και σύγχρονου ανθρώπου που εκφέρει λόγο μεστό και καλοζυγισμένο. Μακριά από αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε από τον ευρύτερο χώρο των πολιτικών. Ασφαλώς τιμά και εισφέρει αποφασιστικά στην παράταξη που ανήκει.

Η Φωνή της Μενδενίτσας

Λάβαμε από τους καλούς μας φίλους συντοπίτες της Μενδενίτσας τα δύο τελευταία φύλλα της αξιόλογης 12σέλιδης διμηνιαίας έκδοσής των και τους ευχαριστούμε πολύ. Ο Καλλίδρομος μας συνδέει με το πανέμορφο χωριό της Μενδενίτσας που βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του όρους. Το χωριό έχει υπαχθεί με τις πρόσφατες ρυθμίσεις στον γειτονικό Δήμο Μώλου. Και ποιος από τους παλαιώτερους Σκαμνιώτες δεν θυμάται το ραντεβού της ευρύτερης περιοχής στο Πανηγύρι της Παναγίας της Παλιοδρακοσπηλιάς κοντά στην κορυφή του πανέμορφου Καλλιδρόμου κάθε χρόνο το 15-Αύγουστο;

Η Μενδενίτσα, ένα μεγάλο και πανέμορφο χωριό, ευτύχησε να έχει έναν δραστήριο πολιτιστικό Σύλλογο που έχει να παρουσιάσει έργο ιδιαιτέρως σημαντικό στο εξωραϊστικό κεφάλαιο και τις πολιτιστικές δραστηριότητες. Το κάστρο της Μενδενίτσας δεσπόζει πάνω από χωριό και αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο που οι συντοπίτες μας προστατεύουν και διατηρούν. Καλαίσθητοι Μενδενιτσαίοι δεν διστάζουν να δαπανήσουν σημαντικά ποσά να καλοδιατηρήσουν τα σπίτια τους πάντα με το δικό μας σωστό ρουμελιώτικο αρχιτεκτονικό στυλ. Την πέτρα, το κεραμίδι και το ξύλο. Το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου αποτελεί ένα από τα πολλά σημεία αναφοράς, αν θέλουμε να δώσουμε ένα στίγμα ποιοτικής εξέλιξης της κοινωνίας του κοντινού χωριού μας.

Μέσ΄από την καρδιά μας λέμε ένα μεγάλο μπράβο στους κοντοχωριανούς μας και δίνουμε τις ευχές μας για παραπέρα πρόοδο στο ωραίο έργο που επιτελείται.

Δήμος Γοργοποτάμου στη θέση του Δήμου Ηρακλειωτών

Ο κ. Γεώργιος Τσίτσας μας γράφει:

Αγαπητέ εξάδελφε, πέρασε πολύς καιρός από τη δημιουργία του εκλογικού Νόμου «Καποδιστριας» και τα αποτελέσματα των Δημοτικών εκλογών και την προσωπική σας συμμετοχή στις εκλογές στο Δήμο Γοργοποτάμου που έχει δημιουργηθεί στη θέση του τέως Δήμου «Ηρακλειωτών» με το Βασιλικό Διάταγμα της 16ης Νοεμβρίου 1874.

Για χάρη των αναγνωστών σας, σας στέλνω τη σύσταση του Δήμου Ηρακλειωτών με τους 24 οικισμούς που αποτελούσαν τον τότε Δήμο

α) Με την απόσταση που εκφράζονταν σε ώρες (πεζοπορίας) από την έδρα του Δήμου που ήταν το χειμώνα τα Αλπόσπιτα.
β) την απόσταση από το Μοσχοχώρι που ήταν η καλοκαιρινή έδρα του Δήμου
γ) την απόσταση από την έδρα της Επαρχίας και του Νομού Φθιώτιδος, τη Λαμία
δ) τον αριθμό των κατοίκων σε κάθε χωριό, καθώς και άλλες λεπτομέρειες της εποχής.

Ακόμη σου στέλνω ένα ιστορικό των κυριοτέρων χωριών του Δήμου Ηρακλειωτών.

Ολα αυτά από το βιβλίο του Ιωάννη Ε. Νουχάκη «Ελληνική Χωρογραφία» (Γεωγραφία, Ιστορία, Στατιστική Πληθυσμού), Τόμος Α, Αθήνα 1901.

Αυτά για την Ιστορία και καλή υπομονή, αντοχή στα έργα σου στο νέο Δήμο Γοργοποτάμου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *