FtS49 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Ετήσια εκδρομή του Σκαμνού

Ενα ωραίο πρόγραμμα εκδρομής επεξεργάζονται τα στελέχη του πολιτιστικού συλλόγου Σκαμνού για το τέλος Ιουλίου – αρχές Αυγούστου ’99 (ως η πλέον πιθανή ημερομηνία προσδιορίζεται η 7η Αυγούστου, ημέρα Σάββατο). Αποτελεί πλέον παράδοση για το Σκαμνό να πραγματοποιεί με επιτυχία εκδρομές στις οποίες σημειώνεται καθολική συμμετοχή σκαμνιωτών κάθε ηλικίας.

Αυτή τη φορά, μας πληροφορούν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, βασικό στόχο της εκδρομής θα αποτελέσει η Μονή Οσίου Λουκά μεταξύ Λειβαδιάς και Αράχωβας. Από την προκαταρκτική έρευνα και προετοιμασία του Συλλόγου δικαιολογείται πλήρως η επιλογή.

Το μοναστηριακό συγκρότημα, αγκιστρωμένο στις πλαγιές του Ελικώνα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε ελλαδικό επίπεδο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και ταυτόχρονα το πλέον καλοδιατηρημένο μοναστηριακό του 11ου αιώνα στην χώρα μας. Στο συγκρότημα περιλαμβάνονται και δύο λαμπροί ναοί. Ο Ναός της Παναγίας, σταυροειδής σύνθετος, τετρακιόνιος, κτισμένος στα μέσα του10ου αιώνα και ο Ναός του Οσίου Λουκά, οκταγωνικού ρυθμού, κτισμένος στις αρχές του 11ου αιώνα. Ο ναός οικοδομήθηκε στον τόπο όπου πέθανε ο Οσιος Λουκάς που τιμήθηκε από τους βυζαντινούς, αλλά και τους μετέπειτα για τη σημαντική του δράση.

Θρησκευόμενοι και μη θα απολαύσουν τη λαμπρότητα των κτισμάτων, μοναδικού κάλλους. Τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες που αιώνες μετά απαστράπτουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θεολόγος κ. Γεώργιος Λ. Αστρακάς ανταποκρινόμενος σε επιθυμία του Συλλλόγου θα καλύψει την πλευρά ξενάγησης στο χώρο της Μονής.

Πληροφορίες για κρατήσεις θέσεων και άλλα στοιχεία παρέχουν τα στελέχη του διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, καθώς επίσης στη Χαρίκλεια Παπαναγιώτου και Κούλα Γέμελου. Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι συγχωριανοί μετέχουν χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Επισκευές και συντηρήσεις στο κτίριο του Σχολείου / Πνευματικού Κέντρου Σκαμνού

Με ικανοποιητικό ρυθμό προχωρούν οι προγραμματισμένες εργασίες ανακαίνισης και επισκευής του κτιρίου του σχολείου. Ο Δήμαρχος Γοργοποτάμου κ. Παν. Σπαθούλας και τα μέλη του δημοτικού μας συμβουλίου ενημερώθηκαν και καλοχαιρέτησαν την πρωτοβουλία του Πολιτιστικού μας Συλλόγου. Ο εκ των δημοτικών Συμβούλων κ. Αχιλλέας Τζουβάρας, Μοσχοχωρίτης και Σκαμνιώτης ταυτόχρονα ο ίδιος, ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο και εξήρε το έργο του συλλόγου μας που δρα συμπληρωματικά προς αυτό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι δημοτικοί σύμβουλοι πρόσεξαν τη ζωντάνια και την διάθεση για έργο και προσφορά που διακρίνει τους Σκαμνιώτες όταν πρόκειται για έργα κοινωνικού χαρακτήρα.

Το πολιτιστικό «καφεοινομαγειρείο» θα λειτουργήσει αδιαλείπτως στο διάστημα από 20 Ιουλίου μέχρι 20 Αυγούστου.

Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Συλλόγου μας να εγκαινιάσει τον αναμορφωμένο και ανακαινισμένο χώρο του πνευματικού μας Κέντρου που κατά πάσα πιθανότητα τοποθετείται περί το 15Αύγουστο.

Βασίλης Χρ. Αποστολόπουλος

Από αναπνευστικά προβλήματα ταλαιπωρείται τελευταία ο Βασίλης. Οι γιατροί χρειάσθηκε να του συστείσουν χρήση οξυγόνου στο οποίο προσφεύγει ο Βασίλης κατά διαλείμματα. Οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας, εξηγεί η Δρόσω, και η σκόνη από λατομεία και μεταλλεία που ανέπνευσε για μεγάλα χρονικά διαστήματα ο τίμιος βιοπαλαιστής, επιβάρυναν την υγεία του. Τόσο ο ίδιος όσο και η Δρόσω, που δεν τη βοηθούν τα πόδια της, προβληματίζονται με την νέα κατάσταση που τους εμποδίζει να ασχολούνται όσο θα ήθελαν και με τα πανέμορφα φυτά στον κεντρικό δρόμο του χωριού μας.

Περαστικά απ’ όλους μας στο Βασίλη.

Εκδηλώσεις στο Σκαμνό

Δεν αποτελεί είδηση, αλλά επιβάλλεται από την τήρηση των τύπων να ανακοινώσουμε, ότι ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου καλούν τους Σκαμνιώτες και φίλους του Συλλόγου μας στο επόμενο διάστημα στη σειρά των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο ή άλλες που εισάγονται για πρώτη φορά με πολύ καλές προοπτικές επιτυχίας:

• Αγρυπνία το βράδυ 05/06.08.1999 Πέμπτη βράδυ, Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο εκκλησάκι της Παναγίας στο Σκαμνό. Στην ωραία αυτή πνευματική εκδήλωση που και για τους μη μυημένους αποτελεί μία σπουδαία εμπειρία αρχίζει στις 21:30 και τελειώνει περίπου στις 01:30 μετά τα μεσάνυχτα.

• Κατασκήνωση και διανυχτέρευση στο ύπαιθρο. Στη θέση του Σιδηροδρομικού Σταθμού του Ελευθεροχωρίου, κοντά στη Γέφυρα της Παπαδιάς, μέσα στον Αύγουστο σε μέρα που ορισθεί από το Σύλλογο. Η μετάβαση μπορεί να γίνει με τα πόδια η με αυτοκίνητα, για όσους δεν θέλουν να υποβληθούν στην άσκηση της πεζοπορίας. Η δραστηριότητα αυτή απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και θέλει να θυμήσει ή να διδάξει τις ωραίες εμπειρίες από τη διαβίωση έξω από τις ανέσεις του σπιτιού μας. Η κάποια σωματική κούραση αντισταθμίζεται από την ψυχική αναζωογόνηση και τις ευχάριστες εμπειρίες επαφής με το παρθένο φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη επικοινωνία με τους συγχωριανούς και φίλους. Να ασχοληθούμε με το στείσιμο των σκηνών, να προσπαθήσουμε να τα καταφέρουμε με προσκοπικές ασχολίες και νάρθουμε ακόμη πιο κοντά στη φύση της πλαγιάς της Οίτης, βλέποντας απέναντί μας σαν .. στο πιάτο το Σκαμνό, σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του Καλλιδρόμου. Σκηνές, τροφοεφόδια, υπνόσακκοι, αντικουνουπικά, φωτιστικά γκαζιού, είδη κατασκήνωσης στην ημερήσια διάταξη, μαζί με το απαραίτητο κέφι.

• Σκαμνιώτικη βραδυά υπό το σεληνόφως στην Τρανή Βρύση σε ημέρα που θα ορισθεί από το Σύλλογο. Η εκδήλωση είναι γνωστή και πραγματοποιείται κάθε χρόνο με επιτυχία. Στον δροσερό χώρο της Τρανή Βρύσης ψήνονται σουβλάκια, μεζέδες διάφοροι. Ολοι οι συγχωριανοί συμβάλλουν με τροφοεφόδια και ποτά. Παίζεται το παιχνίδι του κρυμένου Θησαυρού. Ακολουθεί γιορτή με μουσική και χορό.

• Εσπερινός με αρτοκλασία στο εκκλησάκι της Παναγίας το Σάββατο 14.08.1999, ώρα 19:00 μέχρι 20:45, παραμονή 15-Αύγουστου

• Την ετήσια συνέλευση των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου των Σκαμνιωτών, Κυριακή 15.08.1999 και ώρα 10:30 μετά τη θεία λειτουργία, όπου θα πραγματοποιηθεί απολογισμός για τη δωδεκάμηνη περίοδο που πέρασε με έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών και στη συνέχεια θα παρουσιασθεί το πλάνο δράσης για το επόμενο δωδεκάμηνο διάστημα.

• Προσκύνημα στη Μεγαλόχαρη, ανήμερα της Παναγίας, γιορτάζει το πανέμορφο εκκλησάκι Κοίμησης της Θεοτόκου. Στην θεία λειτουργία θα χοροστατήσει ανώτερος κληρικός εκπρόσωπος του Μητροπολίτη μας Φθιώτιδος, ενώ στο ψαλτήρι θα ευρίσκεται ο ίδιος ο Πατήρ Ιγνάτιος, ο Ηγούμενος της Μονής Αγίου Γεωργίου Στυλίδος, στην δικαιοδοσία της οποίας, ως γνωστόν, υπάγεται ο περικαλλής ναϊσκος.

• το μεγάλο πανηγύρι του Σκαμνού που έχει αποκτήσει εδώ και χρόνια υπερτοπικό χαρακτήρα Σάββατο βράδυ 14.08.1999 ώρα 21:00 μμ.

• Επίσκεψη / προσκήνυμα Σκαμνιωτών στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Στυλίδος, σε ημέρα που θα ορίσει ο Σύλλογος. Η μεταφορά και λοιπές λεπτομέρειες θα ορισθούν από το Σύλλογο. Ηδη ο Πρόεδρος κ. Κώστα Γέμελος έχει μιλήσει με τον Πατέρα Ιγνάτιο.

• Το προτελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου, όπως κάθε χρόνο, έχουμε την Πανελλήνιας κλίμακας συγκέντρωση ορειβατών / φυσιολατρών στο Σκαμνό για το πέρασμα του φαραγγιού του Ασωπού

Η αρωματική μέντα του Σκαμνού

Μιά ολόκληρη έκταση στην Ασπρόστρατα ευωδίαζε ανέκαθεν σ’ ολόκληρη την περιοχή, κατάφυτη από μέντα. Απερίσκεπτοι, διερχόμενοι από το χωριό, δεν αρκέσθηκαν στη συγκομιδή του αρωματικού φυτού, αλλά το ξερίζωναν για μεγάλα διαστήματα με συνέπεια να εκλείψει το θαυμάσιο αυτό δώρο της φύσης από την περιοχή αυτή!

Το ζήτημα προβλημάτισε τον αγαπητό μας ζευγάρι Γιαννούλη και Αθανασία Σαντοριναίου που αποδύθηκαν σε μία έντονη προσπάθεια να ξαναφέρουν τη μέντα στο Σκαμνό. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε με τα μάτια μας το αποτέλεσμα της προσπάθειας των συγχωριανών μας στο προαύλιο του Αι-Θανάση! Συστάδες από μέντα καλλιεργούνται με προσοχή από το ζεύγος των ηλικιωμένων που παίρνουν άριστα στην καλαισθησία και τα ψυχικά χαρίσματα. Το ίδιο για το κουράγιο τους να συντηρούν πλήθος φυτών στον ευρύτερο χώρο, που σηματοδοτεί το «έμπα» του χωριού.

Υπόθεση όλων μας λοιπόν να προσέξουμε -τα μάτια μας δεκατέσσερα- και να προστατέψουμε τις μέντες και λοιπά φυτά των Σαντοριναίων.

Σκαμνιώτικες δημιουργίες

Πέρα από τις δύο οικογένειες που αναπτύσουν συστηματική κτηνοτροφική δραστηριότητα, Τζιβάρα και Ζαλαώρα δεν είναι λίγοι οι Σκαμνιώτες που σημειώνουν επιτυχία διατηρώντας οικόσιτα ζώα ή καλλιεργώντας ωραίους κήπους με άνθη, φρούτα ή κηπευτικά. Αξιέπαινη η δουλειά οικόσιτων ζώων της Χαρίκλειας, της Βάσως, της Δρόσως, της Πρεσβυτέρας, της Μαρίας Τζιβάρα, αλλά και του Λάμπρου που αν και εργάζεται στη Λαμία με τη σύζυγό του έχει καθημερινή παρουσία στο Σκαμνό. Στους κήπους θα προτείναμε για βράβευση με κριτήριο την αισθητική τον Τρύφωνα, τον Δημήτρη Ευστράτογλου, το Γιώργο Στ. Τζιβάρα, τον Λάμπρο και τον Κώστα Γέμελο. Με κριτήριο τα κηπευτικά, προτείνουμε το ζεύγος Σαντοριναίου, τον Γ. Στ. Τζιβάρα, το ζεύγος Κώστα Γκόλφη, τη Χαρίκλεια, τον Κώστα Πολυζωϊδη.

Τα κατσίκια δίνουν νόστιμο κρέας αλλά είναι επικίνδυνα και καταστροφικά για τη βλάστηση. Ζημιές έχουν διαπιστωθεί σε αμυγδαλιές του Θύμιου Τζιβάρα, τις ελιές του Γ. Αποστολόπουλου και Θανάση Βασιλόπουλου και τα νέα φυτά του Συλλόγου στο πλάτωμα του Αι-Θανάση. Είναι γεγονός ότι οι γεωργικές δραστηριότητες δεν είναι το πρωτεύον στοιχείο στο Σκαμνό. Δεδομένου ωστόσο ότι υπάρχει ατέλειωτη έκταση για βοσκή, θα μπορούσε στο μέτρο του δυνατού να αποφεύγονται τα κοντινά στο χωριό σημεία.

Αποκομιδή απορριμάτων

Οι κάδοι που τοποθετήθηκαν κάτω από την εκκλησία και πάνω από το σπίτι της Αθηνάς, είναι από καιρό κατάφορτοι από ώζοντα απορρίματα που δεν απομακρύνονται γιατί το απορριματοφόρο που έρχεται περιορίζεται στην αποκομιδή μόνον των συσκευασμένων σκουπιδιών σε σακκούλες. Το όχημα αυτό δεν έχει υποδομή να δέχεται μεγάλους κάδους με αυτοματισμό εκκένωσης. Στο πλέον όμορφο σημείο που χωριού οι συνθήκες είναι απαράδεκτες, ενώ απελείται και η υγεία των κατοίκων. Φρονούμε ότι οι κάδοι αυτοί θα πρέπει να απομακρυνθούν, αφού δεν εκκενώνονται. Στη θέση τους να τοποθετηθούν οι μικροί κάδοι με τις σακκούλες.

Γιούλα Ευθ. Τζιβάρα

Οι Ευρωεκλογές έδωσαν την αφορμή σε αρκετούς απόδημους Σκαμνιώτες να επισκεφθούν τη γενέτειρα. Η Γιούλα απουσίαζε για δεκαετίες αφού ζει με την οικογένειά της στο νοτιότατο άκρο της Πελοποννήσου, στην περιοχή της Μάνης, κοντά στην Αρεόπολη και τους πανέμορφους πύργους. Εντυπωσιάζεται από τη νέα εικόνα του Σκαμνού. Τον βρίσκει ομορφότερο, με περισσότερο πράσινο. Το ίδιο τους ανθρώπους και τα ήθη, ήρεμους και φιλικούς, ομολογεί.

Κρίμα που δεν πήραμε την ταχυδρομική διεύθυνση από τη Γιούλα να της στέλνουμε τη ΦτΣ, αφού βλέπουμε στο ηλεκτρονικό μας αρχείο, ότι δεν έχουμε περιλάβει τη φίλη Σκαμνιώτισσα. Παρακαλούμε να μας τη δώσει όποιος τη γνωρίζει.

Η Οίτη προχωράει σε έκδοση εφημερίδας

Με μεγάλη χαρά πληροφορηθήκαμε την πρόθεση των κοντοχωριανών μας να προχωρήσουν στην έκδοση της δικής των εφημερίδας. Αν και μικρότερο χωριό, ο Σκαμνός, είναι γεγονός ότι έχει σημειώσει καλή πρόοδο σε διάφορους τομείς, χάρις στο πολύτιμο έργο του πολιτιστικού μας Συλλόγου.

Είμαστε πρόθυμοι σύμβουλοι και αρωγοί στους φίλους συντοπίτες να τους μεταφέρουμε τις ταπεινές μας γνώσεις και εμπειρία, ευχόμενοι ταυτόχρονα κάθε επιτυχία στη ωραία των προσπάθεια.

Πωλείται οικόπεδο

Η Γεωργία, χήρα του αείμνηστου Δημήτρη Αποστολόπουλου, διατηρεί ήδη ένα ωραίο σπίτι στο Σκαμνό και προσφέρει για πώληση ένα άλλο καλό οικόπεδο 830 τετραγωνικών μέτρων που διαθέτει σε επίκαιρη θέση του χωριού, έναντι ποσού 2 εκ δρχ. Το οικόπεδο, τμήμα μεγαλύτερου κτήματος της οικογένειας του αείμνηστου Παναγιώτη Αποστολόπουλου, είναι οριοθετημένο, παρα-δίπλα από το ακίνητο της οικογένειας Κατσικαδάκου με πρόσοψη περίπου 28 μέτρων στον κεντρικό συνδετικό δρόμο που συνδέει τη μεγάλη εθνική οδό με την παλαιά (μέχρι το Γούπατο), αλλά και –εν μέρει- στην οδό Βασιλόπουλου. Το οικόπεδο ευρίσκεται σε πολύ στέρεο έδαφος –ιδανικό για χτίσιμο- και σε πολύ πλεονεκτικό σημείο με φανταστική θέα. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να έρθουν σε άμεση τηλεφωνική επαφή με την κα Γεωργία Αποστολοπούλου στο τηλέφωνο (01)- 57 47 859.

Κωνσταντίνος Ταξ. Αστρακάς

Δεν χάνει την ευκαιρία ο Κώστας να επισκέπτεται το χωριό, ιδίως στις εκλογές. Κάνει ότι μπορεί να συντηρήσει το λιθόκτιστο σπίτι του αείμνηστου Ταξιάρχη και της Κωστάντως. Οπως συμβαίνει και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, πχ σπίτι του αείμνηστου Ευθυμίου Αποστολόπουλου, Ελένης Παπαγεωργίου, Ευσταθίου Τζιβάρα κλπ οι κληρονομικές εκκρεμότητες καταδικάζουν σε ερήμωση και τελικά σε πλήρη καταστροφή ακίνητα που κουβαλούν το καθένα πάνω του μία ολόκληρη ιστορία.

Είναι γεγονός ότι οι κληρονομικές εκκρεμότητες τροφοδοτούν αλυσιδωτές επιπλοκές μέχρι που να φανεί ότι τελικά δεν υπάρχει αντικείμενο προς διευθέτηση, αφού με την έλλειψη συντήρησης τα ακίνητα καταρρέουν. Ολα τα παιδιά του Σκαμνού είναι Παιδιά της ίδιας Σκαμνιώτικης οικογένειας και είναι καλοδεχούμενα στο Σκαμνό. Με λίγο ψυχικό μεγαλείο, κλείνοντας έστω το ένα μάτι απέναντι στα μικροσυμφέροντα, στρέφοντας για λίγο την προσοχή μας στη ματαιότητα των ψιλοοικονομικών διαφορών, θάπρεπε να δίνονται λύσεις σε τέτοιες εκκρεμότητες. Καλύτερα να βλέπουμε ζωντανό το σπίτι που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε εμείς ή οι πρόγονοί μας, έστω και αν δεν μας ανήκει, παρά να κείται κατά γης σε θλιβερά ερείπα. Να γίνουν τα πατρικά μας σπίτια οι τόποι που σμίγουν οι οικογένειες και επικοινωνούν οι νέες γενιές με τις ρίζες των, που τόσο το χρειάζεται η ψυχή τους. Γιατί να μη χτισθούν και μερικά ακόμη μικρά έστω σπίτια;

Ηρωες Σκαμνού

Μεγάλη η απήχηση από την πρωτοβουλία μας και η συγκίνηση που προκάλεσε στους Σκαμνιώτες η ιδέα να καταγραφούν και τιμηθούν οι πρόγονοί μας που έπεσαν για τη λευτεριά μας. Τα στελέχη του Συλλόγου εργάζονται πάνω στο ζήτημα πυρετωδώς και όπως πληροφορούμαστε, η κορυφαία αυτή εκδήλωση / σταθμός στην ιστορία του χωριού μας που θα συνοδευτεί από αντίστοιχες εορταστικές εκδηλώσεις και προσέλευση πλήθους επισκεπτών και –βεβαίως- πολλών επίσημων παραγόντων που δείχνουν την αγάπη και εκτίμησή των προς το όμορφο χωριό μας και τους ανθρώπους του. Η υποδοχή και η φιλοξενία θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτική και να αντικατοπτρίζει τη σημασία της εκδήλωσης, το κύρος των επισκεπτών, την αισθητική και τις αρχές φιλοξενίας των Σκαμνιωτών. Τα στελέχη του Συλλόγου προβληματίζονται ότι με αυτές τις προδιαγραφές δεν θα είναι εντελώς έτοιμοι οι χώροι υποδοχής και φιλοξενίας των επισκεπτών μέχρι το επόμενο 15-Αύγουστο, γι αυτό και συμφωνήθηκε να επανέλθουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις οι προϋποθέσεις που ορίζονται παραπάνω, πληρούνται ικανοποιητικά.

Με την ίδια ευκαιρία παρακαλούμε όλους τους Σκαμνιώτες να συνδράμουν το Σύλλογο στα έργα που εκτελεί.

Συνέβει κι’ αυτό!

Σταθερή επιθυμία μας είναι να μεταφέρουμε μέσα από τις στήλες της ΦτΣ μόνον ευχάριστα μηνύματα. Πρότυπα που προσφέρονται για μίμηση, που μας γεμίζουν από υπερηφάνεια. Μα να που ερχόμαστε κάμποσες φορές σε δύσκολη θέση. Το δίλημμα που αντιμετωπίζουμε είναι να στεκόμαστε στα θετικά παραδείγματα και να αποστρέφουμε το πρόσωπό μας ή να κλείνουμε με επιείκια τα μάτια μας στα δυσάρεστα. Από την άλλη καλούμαστε να πάρουμε θέση με υπευθυνότητα σε ό, τι συμβαίνει γύρω μας χωρίς προκαταλήψεις και να αποδοκιμάζουμε αρνητικές συμπεροφορές που απειλούν ό, τι με κόπο και θυσίες πολλών έχει δημιουργηθεί.

Πληροφορούμαστε λοιπόν ότι κάποιος συγχωριανός ενοχλήθηκε από τις εργασίες επισκευών και συντηρήσεων που πραγματοποιεί ο Σύλλογος στο κτίριο του Σχολείου που η χρήση του είναι πολύτιμη για το χωριό μας. Ο ίδιος, μας πληροφορούν, διερωτάται αν η αξιοποίηση των οικονομικών πόρων του Συλλόγου, είναι η βέλτιστη κι έτσι αποφάσισε να καλέσει … την άμεση δράση να επέμβει! Φυσικά και δεν διαπιστώθηκε κάποιο αδίκημα, αλλά η απορία παραμένει και καλούμε το συγχωριανό μας να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία και να πλησιάσει περισσότερο το Σύλλογο. Θα διασκεδάσει τις όποιες απορίες του. Θα του κάνει καλό! «Διαβόλοι δεν υπάρχουν», όπως είπε ο ποιητής, «εκτός κι αν τους κουβαλάμε μέσα μας».

Ως μέλη αυτής της μικρής πλην υπέροχης κοινωνίας του Σκαμνού, συστείνουμε στους συγχωριανούς και με αυτήν εδώ την αφορμή, να μην υπερτονίζουν και να μην επηρεάζονται από μία τέτοια στάση μεμονωμένη που δεν υιοθετείται ούτε καν από την οικογένεια του δυστροπούντος, που μάλλον κι ο ίδιος δεν έχει αποσαφηνίσει τί τον ενοχλεί.

Να θυμηθούμε και την περίπτωση μιας ανώνυμης ρηπαρής επιστολής, προ καιρού, που κάθε άλλο παρά περιποιεί τιμή στην εμπνευστή της ιδέας. Να σκεφθούμε με τέτοιες αφρομές το έργο που ακόμη έχει να επιτελέσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος και να προσεγγίσει με καλοσύνη και κατανόηση, όσες ελάχιστες περιπτώσεις συνανθρώπων μας το χρειάζονται. Να δείξουμε το δρόμο για συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες, να αγκαλιάσουν τα στελέχη του Συλλόγου με κάθε τρόπο και τον τελευταίο συγχωριανό που στο δικό του μυαλό υπάρχει συσκότιση και δισταγμός στο να μετέχει ενεργά στις κοινωνικές δραστηριότητες που τελικά φέρνει τη ψυχική ηρεμία, την αποδοχή. Να κοιτάζουμε ψηλά και μακρυά! Το οφείλουμε στα παιδιά μας, το χρειαζόμαστε για την υστεροφημία μας!

Το ίδιο συστείνουμε να εργάζονται οι συγχωριανοί μας χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς στο μέτωπο το κοινωνικό, όντας αρωγοί στον κάθε συνάνθρωπό μας, συγχωριανό, που το χρειάζεται. Ακόμη και σε κάποιον που δυστροπεί, όπως ακριβώς μας διδάσκει η χριστιανική μας διδασκαλία. Τα αισθήματα αλλτρουϊσμού, αλληλεγγύης, οι «μικρές» ανθρώπινες διευκολύνσεις, ιδίως προς τους ηλικιωμένους συγχωριανούς μας, όπως πχ φάρμακα από το φαρμακείο, ψώνια από την πόλη, μετακίνησή τους στο γιατρό, δύο λόγια συμπαράστασης, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το πραγματικό μεγαλείο για το οποίο μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι. Για όλα αυτά δεν περιμένουμε αντάλλαγμα. Απλά κρατούμε τη κάρτα συμμετοχής στην κοινωνία των ανθρώπων και όχι σ’ αυτήν της ζούγκλας.

Γάμοι και άλλα ευτυχή γεγονότα!

Οι οικογένειες των Αποστολοπουλαίων έχουν δύο ταυτόχρονους γάμους στις 25.09.1999, ώρα 20:00 στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Μεγάλο το δίλημμα στους συγγενείς που θα πρέπει να παρευρεθούν σε δύο ταυτόχρονα μυστήρια! Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

Η πανέμορφη Ευαγγελία Αποστολοπούλου, κόρη του αείμνηστου Δημήτρη Αποστολόπουλου, τελεί τους γάμους της με τον κ. Πέτρο Ρογκάκο στις 25.09.1999, ώρα 20:00 στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ηλιούπολη. Η Ευαγγελία σημειώνει μία επιτυχή επαγγελματική δραστηριότητα στον μεγάλο όμιλο «Κωτσόβουλος» και ο γαμπρός μας, κ. Ρογκάκος, γιος αυτοκινητιστή, έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και ξεκινά μία καλή σταδιοδρομία. Μεγάλη η χαρά και φυσικά η κινητοποίηση της χήρας του Δημήτρη, της αγαπημένης μας Γεωργίας, που οι σκληρές συνθήκες της μοίρας την κάλεσαν να αντιμετωπίσει μόνη της πλέον τα ζητήματα της οικογένειας. Της λέμε ένα μεγάλο μπράβο για την καρτερικότητα, τη σεμνότητα και τον διαμαντένιο χαρακτήρα της, την αγαπάμε και τη θεωρούμε άξια νύφη του Σκαμνού για τον οποίο και η ίδια έχει μεγάλη αγάπη που τη μεταλαμπαδεύει και στα παιδιά της. Μετέχουμε στη χαρά και στα ευχάριστα νέα της οικογένειας και εκφράζουμε τις εγκάρδιες ευχές μας στο νέο χαριτωμένο ζευγάρι.

Ο Νίκος Αποστολόπουλος, ο γιός του αείμνηστου Αριστείδη, νυμφεύεται τη γλυκειά Αγγελική Λαγκαδινού στις 25.09.1999, ώρα 20:00 στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος στο Κεφαλάρι Κηφισιάς. Η Κέλλυ έχει κάνει ήδη τις γνωριμίες της με το Σκαμνό που αγάπησε πολύ. Της άρεσε ο οικισμός, το τοπίο, οι άνθρωποι και οι πολύπλευρες δραστηριότητες του πολιτιστικού Συλλόγου, του οποίου ήδη αποτελεί μέλος. Ο Νίκος, με τον αδελφό του Κώστα που ήδη από πέρυσι παντρεύτηκε και περιμένει παιδί, διαδέχεται τον πατέρα του Αριστείδη που δεν ευτύχησε να δεί εν ζωή και τους δύο γιους του ώριμους πλέον και υπεύθυνους οικογενειάρχες. Ο Νίκος Αποστολόπουλος έχει από χρόνια εισέλθει στον επαγγελματικό στίβο και ήδη είναι υπεύθυνος διάθεσης νοτίου Ελλάδος δομικών υλικών γερμανικού οίκου. Η νύφη μας Κέλλυ έχει δημιουργήσει καριέρα στον τομέα παραγωγής του τηλεοπτικού δικτύου Mega Channel. Στο νέο Σκαμνιώτικο ζευγάρι στέλνουμε εγκάρδιες ευχές.

Η αισθητική βελτίωση του Σκαμνού

Είναι ευτυχής κανείς διαπιστώνοντας ότι αυτό το όμορφο χωριό βάλθηκε να γίνει πρότυπο παράδειγμα προς μίμηση. Μέσα από τον ειλικρινή και εγκάρδιο διάλογο, ζυμώνεται η αισθητική, ο πολιτισμός και οι αρχές του για την ψυχή και την οπτική εικόνα που δίνουμε σαν άνθρωποι και σαν οικισμός. Οι θέσεις που μέσα από τις στήλες της ΦτΣ αρθρώθηκαν και ανακοινώθηκαν για την αρχιτεκτονική βρήκαν καλοπροαίρετα και ανοιχτά αυτιά.

Να μερικά παραδείγματα που έρχονται να προστεθούν σε όσα ήδη έχουμε στο παρελθόν αναφέρει:

• Ο Γιάννης Τζανακάκης, φτιάχνει από πέτρα έναν ωραίο μανδρότοιχο στο όμορφο σπίτι του

• Η χήρα του αείμνηστου Προέδρου και ιδρυτή του Συλλόγου, Κα Μαρία Ζαλαώρα, χτίζει ομοίως έναν πέτρινο μανδρότοιχο στο δρόμο δίπλα από το σπίτι της

• Ο Θανάσης Ακρίβος και η Στέλλα Ντάου, πρόσθεσαν στο θαυμάσιο σπίτι τους πέτρινες κατασκευές σε υπαίθρια ανισόπεδα παρτέρια, ψησταριά, φούρνο.

• Ο Δημήτρης Ευστράτογλου έβαψε με άσπρο ασβέστη το μεγάλο τοιχείο από μπετόν

• Ο Σύλλογος φρόντισε και πάλι το κόψιμο των χόρτων καλύπτοντας τη σχετική δαπάνη, ενώ αποπεράτωσε το δάπεδο των εγκαταστάσεων υγιεινής του πνευματικού κέντρου με πέτρα / πλάκες πηλίου

• Το όμορφο μεγάλο σπίτι του Γιάννη Γκόλφη στην τελική του ευθεία αποπερατώνεται με ωραία εξωτερική βαφή και τη διευθέτηση των περιβάλλοντος χώρου.

Νέοι οικιστές

Ο Ηλίας, ένα νέο παιδί από την Αλβανία, εγκαταστάθηκε με τη χαριτωμένη σύζυγό του στο χωριό ενοικιάζοντας το σπίτι της Ελένης Παπαγεωργίου. Η εντύπωση για τους νέους συγχωριανούς μας είναι καλή. Αξίζει κάθε υποστήριξη από τους Σκαμνιώτες. Το ίδιο και ο Ηλίας, γνωρίζοντας την εύλογη ευαισθησία των Πανελλήνων από τις παρενέργειες της ανεξέλεγκτης εισόδου λαθρομεταναστών στη χώρα μας, καλείται να δείξει ότι του αξίζει αυτή η αγάπη και υποστήριξη. Του ευχόμαστε να σεβαστεί το τόπο που τον δέχθηκε και να αφομοιωθεί από το ελληνικό στοιχείο.

Πέτρινη κατασκευή στον κεντρικό δρόμο

Μία πέτρινη κατασκευή από το σπίτι του Βασίλη Χρ. Αποστολόπουλου μέχρι και αυτό της Αθηνάς Παπα-Γκόλφη κρίνεται απαραίτητη για λόγους ασφάλειας των βραδυνών περιπατητών και για αισθητικούς λόγους. Το έργο ευρίσκεται μέσα στα προγραμματισμένα αντικείμενα του Συλλόγου μας και υποστηρίζεται με μεγάλη προτεραιότητα. Τόσο ο Βασίλης, όσο και η Αθηνά με τους συγγενείς της, δηλώνουν πρόθυμοι να συμβάλουν με συνδρομές τους για την πραγματοποίηση αυτού του έργου. Είμαστε σίγουροι ότι και άλλοι συγχωριανοί θα συμβάλλουν. Συγχαρητήρια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *