FtS44
Τα προαναγγελθέντα εγκαίνια του κεντρικού Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Σκαμνού που είχαν προγραμματισθεί για τις 05.07.1998 τελέσθηκαν με μία εβδομάδα καθυστέρηση, στις 12.07.1998. Η αναβολή οφείλεται σε κώλυμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Νικολάου στις 05.07.98, ημέρα επίσκεψης του Πρωθυπουργού της χώρας στη Φθιώτιδα.
Κορυφαίες στιγμές βίωσαν όλοι οι Σκαμνιώτες και πολλές εκατοντάδες πιστοί από την ευρύτερη περιοχή που αξιωθήκαμε να παρακαλουθήσουμε τόσο το Σάββατο 11.07.98, εσπερινό με την υποδοχή των αγίων λειψάνων, όσο και κατά την μακρά ακολουθία της Κυριακής που διήρκησε από τις 06 το πρωϊ μέχρι και πέραν της 11ης πμ. Μεγαλειώδεις στιγμές που για τα δεδομένα του μικρού οικισμού μας, παρόμοιες εμπειρίες δεν μπορεί παρά κάθε μερικούς αιώνες να επαναλαμβάνονται.
Εχοντας ήδη τελέσει τα εγκαίνια του περικαλούς Ναϊσκου της Κοίμησης της Θεοτόκου το Σεπτέμβρη του 1993, θα πρέπει να ανατρέξουμε πολύ πίσω για παρόμοιες εμπειρίες στον περασμένο αιώνα για να αντλήσουμε στοιχεία και πληροφορίες για τα εγκαίνια του Αγίου Γεωργίου που ήταν παλαιώτερα ο κεντρικός Ναός του χωριού μας. Και οι πλέον ηλικιωμένοι συγχωριανοί αναφέονται μόνον σε αφηγήσεις των γονέων των σχετικά με το γεγονός αυτό. Στοιχείο που μας κάνει να το τοποθετούμε στα χρόνια που ακολούθησαν μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους.
Οπως κι αν έχει το πράγμα, η τελετή των εγκαινίων είχε κατα γενική ομολογία το στοιχείο του μεγαλείου, ακόμη και αν συγκριθεί με σημερινά μέτρα, αντίστοιχων τελετών. Σ αυτό αναμφίβολα συνετέλεσε η παρουσία κορυφαίων ιεραρχών σε αντιδιαστολή προς το μικρό και ταπεινό χωριό μας. Δικαίως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Φθιώτιδος κ. Νικόλαος ανέφερε ότι θα έχουμε για πολλές δεκαετίες να αφηγούμαστε για το μεγάλο αυτό γεγονός στα παιδιά και τα εγγόνια μας.
Τον Μητροπολίτη μας πλαισίωσαν ο Απεσταλμένος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, Μητροπολίτης Κολωνίας, συνοδικός της Ιεράς ενδημούσης Συνόδου κ. Γαβριήλ, ο Πρωτοπρεσβύτερος Πατήρ Χρυσόστομος Πατάτσος, Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Λευκωσίας, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος Πατήρ κ. Χριστόφορος Κολοκυθάς, ο Αρχιμανδρίτης Αγίου Παντελεήμονος Καμμένων Βούρλων Πατήρ κ. Σεραφείμ Μαργαρίτης και ο Ιεροκύρηξ της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Πατήρ κ. Χρυσόστομος Τσουκαλαδέλης.
Διευκρινίζεται ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κολωνίας κ. Γαβριήλ είναι ένας από τους οκτώ συνοδικούς Μητροπολίτες που πλαισιώνουν τον Οικομενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ως σύμβουλος. Το συλλογικό αυτό όργανο του Οικομενικού Πατριαρχείου, είναι κατά κάποιο τρόπο η Κυβέρνηση του Πατριαρχείου.
Για τον Πρωτοπρεσβύτερο Πατέρα Χρυσόστομο Πατάτσο, που μας έκανε επίσης στο χωριό μας την μεγίστη τιμή και μας ήρθε από τη Λευκωσία της μαρτυρικής Κύπρου, διευκρινίζεται ότι είναι ο Θείος του Ιάκωβου Πατάτσου, αγωνιστή της ΕΟΚΑ Β, που απαγχωνίσθηκε από τους Αγγλους μαζί με τον ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου και άλλους ακόμη ένδεκα αγωνιστές (εν συνόλω 13). Και οι δεκατρείς ήρωες ετάφησαν μέσα στα κελιά τους, όπου ο μαρτυρικός αυτός χώρος θεωρείται πλέον στην Κύπρο ιερός και η μνήμη των ηρώων τιμάται και εορτάζεται κάθε χρόνο.
Παρόντες στη μεγάλη ημέρα του Σκαμνού εκπρόσωποι των Αρχών, η Κα Ζαλαώρα, Νομαρχιακή Σύμβουλος, ανώτερος Αξιωματικός εκπρόσωπος της Στραιωτικής Διοίκησης Κεντρικής Ελλάδος, ενώ με ιδιαίτερα θετικό μάτι και βαθύ σεβασμό είδαν επίσης παρούσα οι Σκαμνιώτες την Ηγουμένη της Ιεράς μονής Δαμάστας συνοδευόμενη από Μοναχές. Πάρα πολλοί επώνυμοι και διακεκριμένες προσωπικότητες της ευρύτερης περιοχής, έδωσαν το παρόν ενώ το σύνολο των πιστών εκτιμάται ότι ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες, αφού σε κάποια στιγμή δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο όχι μόνο μέσα στην Εκκλησία, αλλά και σε ολόκληρο το περιβάλλοντα τον Ναό χώρο. Ενα άλλο ενδεικτικό στοιχείο της κοσμοσυρροής είναι ο αριθμός των αυτοκινήτων που ήταν σταθμευμένα σε δύο σειρές σε όλο το μήκος της κεντρικής οδού του χωριού από το Γούπατο μέχρι και του Ταξιάρχη.
Ο Μητροπολίτης διέκποτε κατά διαστήματα την Ιερά Ακολουθία και εξηγούσε στους πιστούς το νόημα του επί μέρους τελετουργικού, ενώ τα λόγια του Ιεράρχη προκάλεσαν ιδιαίτερη ψυχική ανάταση ερμηνεύοντας τη σημασία των εγκαινίων του Ιερού Ναού, καλώντας τους πιστούς συγχωριανούς και τους πολυάριθμους κοντοχωριανούς μας να εγκαινιάσουν ταυτόχρονα νέα περίοδο καθαρότητας και εξαγνισμού στη ψυχή τους.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κολωνίας κ. Γαβριήλ, έδειξε γοητευμένος από το χωριό μας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι επισκέπτεται συχνά την Ελβετία και σημείωσε ότι ο Σκαμνός έφερε στο νου του παρόμοια τοπία και ασφαλώς διαθέτει μία εκπληκτική φυσική ομορφιά.
Συνεργεία των τοπικών δικτύων τηλεοράσεως κατέγραψαν αρκετά στιγμειότυπα και ενημέρωσαν τους τηλεθεατές της ευρύτερης περιοχής για το μεγάλο Σκαμνιώτικο γεγονός.
Μεγάλο μέρος επισκεπτών είχε την ευκαιρία να γευματήσει αμέσως μετά το πέρας της Ακολουθίας στο χώρο του προαυλίου του Ναού και του Σχολείου κάτω από τα πανέμορφα έλατα, όπου οι φιλόξενοι Σκαμνιώτες είχαν προετοιμάσει μεγάλο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων και πλούσια εδέσματα, που πάντως ακούσαμε δεν ήταν αρκετά για τον πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών που δεχθήκαμε.
Για τη μεγάλη τελετή μόχθησαν ιδιαίτερα ο Παπα-Στάθης και ο Πολύκαρπος Αστρακάς που σήκωσαν το μεγάλο βάρος, αλλά ουσιαστική ήταν και η συνδρομή από την Σοφία, σύζυγο Πολ. Αστρακά, την πάντα πρώτη Χαρίκλεια Παπαναγιώτου/Αστρακά, τον ιεροψάλτη μας Κώστα Τζιβάρα, τη Χρυσαυγή Τσαπάρα και βεβαίως την Παπαδιά μας.
ΓΝΑ
ΥΓ: Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον κ. Τάκη Τζιβάρα για πολλά στοιχεία και πληροφορίες που μας έδωσε γι αυτό εδώ το κείμενο.