Η Ιερή ψήφος 1998

FtS44

Οι προσεχείς Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές θα γίνουν στις 10.10.1998.

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και δημοτικοί Σύμβουλοι θα φθάσουν, όπως πάντα μέσα στα σπίτια μας και θα ζητήσουν την ψήφο μας. Συγχρόνως θα μας υποσχεθούν, ότι θα αγωνισθούν με συνέπεια και με σύνεση, για την πρόοδο του τόπου μας, επιλύοντας όλα τα προβλήματά του, για το καλό όλων μας.

Μεγάλη, μεγίστη ημέρα για τη Δημοκρατία η ημέρα των εκλογών. Η ημέρα των εκλογών είναι υπερτάτη ημέρα ευθύνης, για τον κάθε πολίτη.

Με τη δύση του ηλίου της 10ης Οκτωβρίου 1998 και το άνοιγμα της κάπλης δεν θα αναδειχθούν μόνον οι πρώτοι πολίτες κάθε Δήμου και Κοινότητας, αλλά θα αποκαλυφθεί και η δικιά μας προσωπικότητα. Γιατί τόσο στη δημόσια, όσο και στην ιδιωτική ζωή, οι επιλογές μας είναι αυτές που περισσότερο από οτιδήποτε άλλο περιγράφουν την αληθινή φυσιογνωμία και το χαρακτήρα μας. Αλλωστε είναι μία από τις σπάνιες, τις ελάχιστες στιγμές που ξέρουμε ότι εμείς είμαστε τα αφεντικά. Πως εμείς ρυθμίζουμε την τύχη μας. Εμείς καταξιώνουμε, εμείς αμοίβουμε, για ό, τι έχει γίνει και τιμωρούμε, γι αυτά που έχουν παραληφθεί.

Η ιερότητα του δικαιώματός μας να εκφέρουμε γνώμη με την ψήφο μας και να εκλέξουμε ελεύθερα αυτούς που πιστεύουμε, ότι θα μας εκπροσωπίσουν τίμια, αποτελεσματικά και συνετά, δεν πρέπει να εμφορείται, από υπερβολικό ενθουσιασμό, πολύ περισσότερο από φανατισμό. Κάποιος σκεπτικισμός (δυσπιστία – καχυποψία) θα ωφελούσε τους παρορμητικούς (εκδηλωτικούς και αυθόρμητους) Ελληνες, που τα τελευταία χρόνια έδειξαν, ότι παρασύρονται ανεπίτρεπτα, εύκολα από τη συνθηματολογία και ολισθαίνουν ηδονικά, προς το λαϊκισμό (κολακεία).

Η ομορφιά της ψήφου είναι ότι όλοι είμαστε ίσοι μπροστά στην κάλπη. Είτε είμαστε Πρόεδροι, είτε ανώνυμοι πολίτες. Πηγαίνουμε στο εκλογικό τμήμα με το εκλογικό βιβλιάριο και την ταυτότητα ανά χείρας για να ψηφίσουμε. Μπροστά στην κάλπη συντελείται το πιο ουσιαστικό. Είναι μια ιερή ανθρώπινη στιγμή.

Κάθε πολίτης πρέπει να σταθεί μπροστά στην κάπλη με συγκίνηση, όμοια με κείνη που δοκιμάζει ο καλός Χριστιανός, όταν πρόκειται να κοινωνήσει των Αχράντων Μυστηρίων.

Κάθε πολίτης που θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, το υπέρτατο αυτό δικαίωμα, πρέπει να ψηφίσει εκπροσώπους χρηστούς, ηθικούς, που διακρίνονται για την ευθύτητα του χαρακτήρα των, την ειλικρίνεια της γλώσσας των και την άκαμπτη εντιμότητά των.

Κάθε πολίτης πρέπει να ψηφίσει εκπροσώπους που το αξίωμά τους θα το βλέπουν, ως Ιερό της Πολιτείας Λειτούργημα.

Κάθε πολίτης πρέπει να ψηφίζει εκπροσώπους ικανούς, που αντέχουν στον τραχύ και σκληρό αγώνα της αναδημιουργίας του τόπου μας. Εκπροσώπους ελεύθερους, ακομμάτιστους και χωρίς αφεντικά. Εκπροσώπους που τολμούν να θέσουν το τοπικό συμφέρον πάνω από το κομματικό, γιατί πιστεύουν και θέλουν την πρόοδο αυτού του τόπου. Που θα λειτουργούν και θα αποφασίζουν με τις υποδείξεις της συνείδησής τους και προς το συμφέρον του τόπου. Εκπροσώπους που πόθος τους και βαθιά επιθυμία τους θα είναι με όλη τους την ψυχή να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του Δήμου, τα συμφέροντα του Λαού, τα συμφέροντα τα δικά μας. Εκπροσώπους που δεν θα χρησιμοποιήσουν το αξίωμά τους σαν ένα σκαλοπάτι, επαγγελματικής, κομματικής ή κοινωνικής ανελίξεως.

Τους Αξιους, Εργατικούς, Χρηστούς, Τίμους, Ευθείς στο χαρακτήρα, Αδέκαστους, Πατριώτες, Ευσυνείδητους, Ειλικρινείς, Ικανούς, Σόφρωνες, Θαρραλέους εκπροσώπους μας δεν θα τους επιλέξουμε, την ώρα που θα ψηφίζουμε μέσα στο “ΠΑΡΑΒΑΝ”, αλλά θα αρχίσουμε το “κοσκίνισμα”, το “ξεδιάλεγμα” από σήμερα!

08.07.1998
Γεώργιος Πούλιος
Δικηγόρος Αθηνών

Σύνταξη:
Ευχαριστίες και συγχαρητήρια στο υπέροχο φίλο του Σκαμνού και του Φαραγγιού του Ασωπού, φυσιολάτρη / ορειβάτη και διακεκριμένο επιστήμονα της νομικής για το κείμενό του με το οποίο τόσο εύστοχα προσεγγίζει το θέμα των επικείμενων εκλογών 1ου και 2ου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης. Με ευχαρίστηση φιλοξενούμε αυτό το κείμενο που έχει τα στοιχεία της απόστασης από τα τοπικιστικά μας ζητήματα και σε συνδυασμό με την “τεχνοκρατική” ιδιότητα του αθρογράφου μας, αποκτά τα στοιχεία της αντικειμενικότητας. Είμαστε σίγουροι ότι τόσο οι Σκαμνιώτες ψηφοφόροι, όσοι και οι λοιποί συνδημότες μας, πολλοί από τους οποίους είναι τακτικοί αναγνώτες της ΦτΣ και φίλοι μας, στους 17 οικισμούς που συγκροτούν τον νεοσύστατο Δήμο Γοργοποτάμου, θα προσέξουν ιδιαίτερα τις εύστοχες παρατηρήσεις του αγαπητού μας Γιώργου που μας τιμά με τη φιλία του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *