20130226
Γιώργος Πούλιος, Δικηγόρος
Πάριο χρονικό
Σήμερα, Παρασκευή, 22.2.2013, στην εφημερίδα Καθημερινή (σελ. 8) διαβάζω, ότι ο απόγονος του ληστή Έλγιν, Πρωθυπουργός της Αγγλίας, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιστραφούν, στην Ελλάδα τα κλεμμένα γλυπτά του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ.
Άθελα μου θυμήθηκα, ότι στην Οξφόρδη της Αγγλίας υπάρχει το μισό ΠΑΡΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟ. Ευτυχώς το άλλο μισό υπάρχει, στο Μουσείο της Πάρου.
Το πρώτο κομμάτι πέρασε πολλές περιπέτειες και κατάληξε, στην Οξφόρδη. Το δεύτερο κομμάτι βρέθηκε, στην Παροικιά της Πάρου, στη θέση «Καινούριο Πηγάδι», το έτος 1897. Σημαδιακή χρονιά, ή καλύτερα αποφράδα χρονιά (ο ατυχέστατος Ελληνοτουρκικός Πόλεμος). Το καινούριο πηγάδι, από τηλεφώνου, με πληροφόρησε, ο ανθρωπιστής γιατρός, ο γιατρός των Παριανών κ. Γεώργιος ΞΕΝΟΣ, είναι ποιο πέρα, από τον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής.
Τι είναι αυτό το «Πάριο Χρονικό». Απαντώ ευθέως. Είναι μια σπουδαία πηγή ιστορικών γεγονότων, Μεγάλης αξίας. Ο άγνωστος συγγραφέας με το χρονικό του καλύπτει γεγονότα 1318 ετών. Αρχίζει από το μυθικό Βασιλιά των Αθηνών, τον Κέκροπα, το 1580 π.Χ, και σταματάει το 262 π.Χ., που άρχοντας των Αθηνών είναι ο Διόγνητος.
Οι ερευνητές καταλήξανε, ότι το Πάριο Χρονικό, πρέπει να το έγραφε Παριανός και αυτή η μαρμάρινη πλάκα πρέπει να ήταν στημένη, στην Πάρο. Το χρονικό μας δίνει πολλές πληροφορίες, χωρίς να έχει και παραλήψεις. Αναφέρει εορταστικές εκδηλώσεις, Παναθήναια, Ελευσίνια, Ίσθμια, Νέμεα, Πύθια κλπ. Πληρωμές φόρων, στον Μίνωα, από τους Αθηναίους, τον Τρωικό Πόλεμο, δεν αναφέρει όμως την Αργοναυτική εκστρατεία.
Ο συγγραφέας του Παρίου Χρονικού δεν διακρίνεται, ότι είχε πολλές ικανότητες ενός Θουκυδίδη ή Ξενοφώντα. Δίνει όμως απλές και κατανοητές πληροφορίες, όπως για τη Ναυμαχία στη Σαλαμίνα, τη Μάχη των Πλαταιών κλπ.
Λεπτομέρειες θα βρεις φίλε αναγνώστη, στην έκδοση του Φέλιξ Γιακόμπυ, του 1904, στο Βερολίνο. Που θα τη βρεις δεν ξέρω. Μπορείς όμως πολύ εύκολα και εσύ να διαβάσεις τη ΔΟΜΗ, τόμ. 12ος σελ. 399 και ΗΛΙΟΣ, τόμ. ΙΗ, σελ.17.
Με πολύ αγάπη