Οι μύθοι του Πέλοπα

20140614

Γεώργιος Πούλιος, Δικηγόρος

«Πέλοψ ο Ταντάλου (Ταντάλειος), ες Πίσαν μολών Οινομάου γαμεί (παντρεύεται) κόρην.» Ευριπίδης-Ιφιγένεια η εν Ταύροις, σελ. 30, εκδοτικός οίκος Κάκτος).
Ο Πέλοψ κατείγετο από τη Φρυγία. Τον διώξανε και ήλθε στην Πίσα της Ηλείας, στην οποία βασίλευε ο Οινόμαος. Ο Οινόμαος είχε κόρη την Ιπποδάμεια, την οποία ερωτεύτηκε ο Πέλοψ.
Η Πελοπόννησος πήρε το όνομα από τον Πέλοπα.
Οι μύθοι που αναφέρονται γύρω από το όνομα του Πέλοπα είναι τρεις. Αξίζει να τους αναφέρουμε.

Πρώτος μύθος.
Ο Τάνταλος έσφαξε το γιο του Πέλοπα – και κάλεσε τους Θεούς σε δείπνο. Οι Θεοί σαν παντογνώστες, αντελήφθησαν τι έγινε και δεν φάγανε (τα πάντα ειδότες). Μόνο η Δήμητρα δεν πήρε χαμπάρι, λόγω της στενοχώριας της, για την κόρη της και έφαγε την ωμοπλάτη του Πέλοπα.
Οι Θεοί έδωσαν εντολή στον Ερμή να επανατοποθετήσει τα κομμάτια και να τον επαναφέρει, στη ζωή τον Πέλοπα. Στη συνέχεια η Κλωθώ, μια από τις τρεις μοίρες, πήρε τον Πέλοπα και του έφιαξε το φαγομένο τμήμα της πλάτης από ελεφαντοστούν.

pelops2

Δεύτερος μύθος.
Ο Οινόμαος, στον υποψήφιο, που θα ζητούσε για γυναίκα του την κόρη του Ιπποδάμεια έβαζε ένα όρο.
«Όποιος με κερδίσει σε αρματοδρομία αυτός θα πάρει την Ιπποδάμεια. Τον ηττηθέντα θα τον σκοτώνω.»
Ο όρος βαρύς. Αποφάσισε τη συμμετοχή του. Με δόλιο τρόπο κέρδισε την εύνοια του «αλογάρι» του Οινόμαου, Μυρτίλου. Ο Μύρτιλος, από τον ένα τροχό της άμαξας του Οινόμαου, έβγαλε μια σφήνα, η άμαξα ανετράπη και σκοτώθηκε ο Οινόμαος. Έτσι ο Πέλοπας έκανε γυναίκα του την Ιπποδάμεια.

Τρίτος μύθος.
Ο Πέλοψ έκανε πολλά παιδιά. O μικρότερος λεγόταν Χρύσιππος, τον οποίο αγαπούσε πάρα πολύ. Η αγάπη αυτή δημιούργησε μίσος στα άλλα αδέλφια. Ο Ατρεύς και ο Θυέστης, με τη σύμφωνη γνώμη και της Ιπποδάμειας σκοτώσανε τον Χρύσιππο και το κορμί του το πέταξαν μέσα σ’ ένα πηγάδι.
Ο Πέλοψ μάντευσε τους φονιάδες και τους έδιωξε από την Ηλεία. Η φόνισσα, Ιπποδάμεια, για να σωθεί πήγε, στην Αργολίδα. Μετά το θάνατό της ο Πέλοψ έφερε τα οστά της, στην Ολυμπία.

(Όποιος θέλει να διαβάσει περισσότερα μπορεί.
ΗΛΙΟΣ, τόμ. ΙΗ, σελ. 179, Πέλοψ και Πίσα, σελ. 393.
ΗΛΙΟΣ, τόμ. ΙΑ, σελ.5, Ιπποδάμεια.
ΗΛΙΟΣ, τόμ. ΙΣΤ, σελ. 576, Οινόμαος.
ΗΛΙΟΣ, τόμ. ΚΑ, σελ. 468, Τάνταλος.
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ, Ιφιγένεια η εν Ταύροις, σελ. 30 και σελ. 159.)

Υ.Γ.
Φίλε αναγνώστη η γνώση είναι το ισχυρότερο όπλο. Λίγο διάβασμα κάνει πολύ καλό.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 09.06.2014

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *