20140615
Σχόλιο ΓΑ: Καλά τα λέει ο βουλευτής, αλλά δεν θα έπρεπε να στραφεί πρώτα στο δικό του περιβάλλον. Τόσο αργά το σκέφθηκε;
***
Την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον όσων από άγνοια, ή δόλο, ενέχονται στην προώθηση, στη Βουλή, διάταξης, που ουσιαστικά αθώωνε όσους καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα, ζητεί ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σε ερώτηση για το ποιους ευεργετούσε η συγκεκριμένη διάταξη, ο κ. Τζαβάρας τονίζει: «Μιλάμε για ανώνυμες εταιρείες, για ΔΕΗ, για ΟΤΕ, για ΔΕΠΑΝΟΜ, για ΟΣΚ, για ΜΚΟ. Είναι αυτά τα νομικά πρόσωπα που ήρθαν στο φως της νομικής πραγματικότητας επί εποχής εκσυγχρονισμού, κυρίως, δηλ. επί εποχής που ήταν πρωθυπουργός ο κ. Σημίτης, όταν στο όνομα της ευελιξίας ιδρύονταν σαν μανιτάρια ΝΠΙΔ, τα οποία διαχειρίζονταν χρήματα του Δημοσίου, αλλά όχι με βάση το δημόσιο λογιστικό και τη νομοθεσία που διέπει τα δημόσια νομικά πρόσωπα. Από τότε υπάρχουν πολύ σοβαρές εκκρεμότητες, υπάρχει η υπόθεση SIEMENS, η προμήθεια του ΟΤΕ από τη SIEMENS με βάση τις προγραμματικές συμβάσεις που είχαν γίνει το 1996-97 και δεν έχουν εκκαθαριστεί δικαστικά, ακόμη. Υπάρχουν περιπτώσεις με τα εξοπλιστικά, όπως είναι στα Ναυπηγεία ΑΕ, που υπάρχουν οι δωροδοκίες, μάλιστα υπάρχουν και άνθρωποι, αυτή τη στιγμή είναι προσωρινά κρατούμενοι. Για όλους αυτούς ασκεί ευεργετική επίδραση η κατάργηση της περιπτώσεως δ του άρθρου 263ατου Ποινικού Κώδικα».
Ο βουλευτής της ΝΔ σημειώνει πως «πρέπει να ερευνηθεί η παραδρομή, να δούμε μήπως αυτοί, οι οποίοι έχουν την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να αποτρέπουν τέτοιου είδους αποτελέσματα -θα πρέπει να διερευνηθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου- αν στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να εντοπιστούν και να τους αποδοθεί η ποινική ευθύνη, γιατί διά παραλείψεως εκτέλεσης του καθήκοντός τους έγιναν υπαίτιοι τού να διαπραχθεί αυτή η συγκεκριμένη κατάσταση, να εμφανιστεί στον νομικό κόσμο αυτή η κατάσταση. Όταν θα έχουμε την έρευνα, τότε έχει ο καθένας το δικαίωμα να μιλάει για ύποπτη νομοθετική διαδικασία, ή για εκ παραδρομής, που δυστυχώς και η παραδρομή στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει λιγότερες συνέπειες από ό,τι μια εκ δόλου νομοθέτηση»