Γιώργος Αποστολόπουλος 7/12/2020
Η καραντίνα που επιβλήθηκε σε όλους μας, περιόρισε την επικοινωνία σε τηλεφωνικές επαφές με φίλους και συγγενείς. Η οικονομία σε καθίζηση και τηλεργασία όπου αυτό είναι πρόσφορο.
Εντύπωση μου προκάλεσε το παραπάνω θέμα που είναι πολυσυζητημένο και το θεωρούσα εξαντλημένο. Πολύ περισσότερο όταν αυτό ανακινείται από την νεότερη γενιά. Το ζήτημα λίγο πολύ τίθεται αν ο ρόλος και η θέση της γυναίκας είναι μέσα στο σπίτι [παιδιά, νοικοκυριό] και ο ρόλος του άνδρα «κουβαλητής».
Θεωρώ τη θέση αυτή εντελώς ξεπερασμένη για τα σύγχρονα δεδομένα. Έκανα μία πρόχειρη έρευνα και διαπίστωσα με έκπληξη ότι αυτή η άποψη, σύμφωνα με μία συστηματική πανευρωπαϊκή έρευνα το 2018, δείχνει την Ελλάδα να την υιοθετεί σε μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας μας. Το ίδιο και χειρότερα στη Βουλγαρία και κάποιες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. Ακριβώς το αντίθετο παρατηρείται στην κεντρική, βόρεια και δυτική Ευρώπη.
Αντιλήψεις από το παρελθόν μίας ανδροκρατούμενης κοινωνίας που ήθελαν τη γυναίκα υποδεέστερη σε σχέση με τον άνδρα, καθιέρωσαν και κλισέ σε βάρος των γυναικών, όπως «γυναίκες, με μακριά μαλλιά και λίγη γνώση». Εμπόδισαν τη γυναίκα να έχει άνετη και ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση, ακόμα δε και στο δικαίωμα ψήφου. Μόλις το 1952 δόθηκε το δικαίωμα ψήφου στις Ελληνίδες!
Η σύγχρονη γυναίκα βάζει σαν προτεραιότητα όχι μόνον την οικογένεια, αλλά και την επαγγελματική της καταξίωση και την οικονομική της ανεξαρτησία. Αυτό, θα πρόσθετα, συνιστά και μέτρο πρόληψης δυσχερειών που μπορεί να προκύψουν στην πορεία του έγγαμου βίου. Ανταποκρίνεται σε πολλαπλούς ρόλους, της συζύγου, της μητέρας, της εργαζόμενης γυναίκας, της καλής νοικοκυράς. Καθοριστικός είναι ο ρόλος του συζύγου που πρέπει να την βοηθά και να την στηρίζει.
Η σύγχρονη γυναίκα γίνεται οικονομικά ανεξάρτητη και αποφασίζει σχετικά πιο εύκολα για το διαζύγιο σε σχέση με το παρελθόν. Δεν διστάζει να ρισκάρει παρά το κόστος για να αποφύγει νοσηρές καταστάσεις σε βάρος της ίδιας και των παιδιών της. Αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να συνεχίσει τη συναισθηματική και σεξουαλική της ζωή και να σταθεί και πάλι στα πόδια της.