Μπαμπανέτσα

Όλο και λιγότερες Σκαμνιώτισσες νοικοκυρές εντάσσουν στο οικογενειακό διαιτολόγιο και παρασκευάζουν την αγαπημένη μας «μπαμπανέτσα». Οι νεότερες γενιές απομακρύνθηκαν, ως μη όφειλαν, από τα θαυμάσια παραδοσιακά εδέσματα του χωριού μας με άμεσο τον κίνδυνο να αποκοπούμε απ΄ ότι πιο όμορφο και γαστριμαργικό μας δίδαξαν οι μανάδες μας.

Διακατεχόμενοι από αυτή την αγωνία προσφύγαμε  στο βιβλίο «Παραδοσιακές συνταγές Ρούμελης» υπό Μαρίας Μ. Πολυμεροπούλου – Τούλας Πολυκανδριώτου – Ειρήνης Οικονόμου, Εκδόσεις Αρσενίδη υπό την εποπτεία του Λαογραφικού Μουσείου Φθιώτιδος, Λαμία 1994. Εδώ, προσεγγίζονται με ικανοποιητικό τρόπο οι δικές μας συνταγές μαγειρικής, μιας και ο Σκαμνός βρίσκεται στην καρδιά της Ρούμελης.

Ευχαρίστως, λοιπόν, και στηριζόμενοι στο ανωτέρω βοήθημα, απαντούμε στις νεαρές υποπληροφορημένες Σκαμνιώτισσες που μας ρωτούν για την Μπαμπανέτσα (την συγκεκριμένη εκδοχή μας δίνει η κα Φούλη Καραναστάση που ατυχώς δεν επιμένει στο φούρνο με τα ξύλα, αλλά περιορίζεται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις με ηλεκτρικό φούρνο):

9 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο
50 γρ. λάδι
Αλάτι
Νερό
Λίγα σπανάκια-σέσκουλα- λάπαθα
2-3 πράσα ή 1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα
½ κιλό φέτα
1 απλόχερο τραχανά ή σιμιγδάλι

Από κάτω σε βουτυρωμένο ταψί με το ? του λίπους βάζουμε ένα χυλό που φτιάξαμε με το καλαμποκάλευρο, τα 50 γρ. λάδι, αλάτι, νερό.

Στο μέσο βάζουμε τα χόρτα ψιλοκομμένα και ανακατεμένα με το τυρί και τον τραχανά.

Τα πασπαλίζουμε με αλεύρι και το ξαναπατάμε.

Βάζουμε σε μια λεκανίτσα λίγο αλεύρι με αλάτι και νερό και τη ραντίζουμε δύο- τρεις φορές.

Στο τέλος την πατάμε καλά και ρίχνουμε από πάνω 200 γρμ. λάδι.

Την ψήνουμε 1  ? ώρα σε ταψί Νο 40 στο 180?.

***

Οι συνταγές συνοδεύονται από ρήσεις και αποφθέγματα του τόπου μας, όπως επί παραδείγματι (-και επειδή στη συνταγή μας χρησιμοποιούμε άφθονο τυρί-):

«Πω πω πω πού πας μαρή
πάω στη στρούγκα για τυρί
για τυρί για τρίμματα
για γλυκοφιλήματα»

ΦτΣ Νο 81 Μάρτιος – Απρίλιος 2005

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *