Για όλα φταίνε οι γύφτοι!;

FtS61

Με αυτό τον τίτλο ο αγαπητός μας Νίκος Τσίτσας που επιμελείται την έκδοση της εφημερίδας του Μπράλου προσεγγίζει με όμορφο τρόπο, λεπτή ειρωνεία και πικρόχολα αισθήματα στο πρόσφατα φύλλο μία κατάσταση που είναι πανομοιότυπη και στο Σκαμνό αλλά και -πολύ φοβούμαστε- σε ολόκληρη την ελληνική ύπαιθρο.

Αντιγράφουμε:

«Πολλοί πιστεύουν ότι τους γύφτους τους έχει καταραστεί ο Θεός επειδή τάχα αυτοί έφτιαξαν τα καρφιά με τα οποία σταυρώθηκε ο Χριστός.

Σήμερα όποιον ρωτήσεις στα χωριά τι έγιναν οι παλιές εικόνες των σπιτιών, που πήγαν τα μπακίρια, γιατί εξαφανίστηκαν τα παραδοσιακά γεωργικά εργαλεία, πως χάθηκαν οι καραμελωτές και τα κεντήματα με τη ριζοβελονιά, θα σου απαντήσει ότι τα μάζεψαν οι γύφτοι.

Αυτοί κατέστρεψαν τον νεοελληνικό πολιτισμό αφού ξεγέλασαν την κυρά Μαρία με μια τσίγκινη γυαλιστερή εικόνα και της πήραν τη βυζαντινή.

Αυτοί φταίνε που πρότειναν στη γριά-Βασίλω ν΄ αλλάξει το χάλκινο τέτζερη με μια πλαστική λεκάνη. Αυτοί φταίνε γιατί μάζεψαν το ησιόδιο ξυλάλετρο που ήταν πεταμένο στην αυλή του χωριατόσπιτου λίγο πριν χρησιμοποιηθεί για να καεί ο φούρνος.

Αυτοί φταίνε που παρέσυραν τη νύφη της θείας Ασήμως να δώσει την μπαστή βελέντζα και να πάρει τη συνθετική κουβέρτα.

Αυτοί οι άτιμοι μας ξεγέλασαν εμάς τους αγνούς, τους απονήρευτους και τους αθώους και μας πήραν οι αχρόνιαγοι όλα τα οικογενειακά μας κειμήλια. Όλο το κρίμα πάνω σ΄ αυτούς τους κακορίζικους, που μας πήραν όλα τα ωραία πράγματα και τα μοσχοπούλησαν στο Μοναστηράκι της Αθήνας, όπου τριγυρνούν κάποιοι που τους λένε παλαιοπώλες οι οποίοι έχουν λεφτά οι αφιλότιμοι και τα αγοράζουν όσο-όσο».

Για να συνεχίσει ο διαπρεπής συντοπίτης εισηγούμενος τη σύσταση ενός «Λαογραφικού Μουσείου». Ποιος μπορεί να διαφωνήσει;

ΦτΣ Νο 61 Μάιος – Ιούνιος 2001

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *