FtS 116 Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Λάμπρος Νιάφας
Στις 04.06.2011 απεβίωσε ο Λάμπρος Νιάφας μετά από σύντομη, πλην μοιραία ασθένεια. Ο Λάμπρος είναι σύζυγος της Μαρίας Τζιβάρα – Νιάφα, Γεννήθηκε στις 13.04.1947. Με τη Μαρία απέκτησε δύο παιδιά: Την Αγγελική και τον Τάσο. Ευτύχισε να δει και μία εγγονούλα. Υπήρξε τυπογράφος στο επάγγελμα.
Η κηδεία έγινε στις 05.06.2011 στο Σκαμνό. Στην αγαπημένη μας σύζυγο του Λάμπρου, τη Μαρία, και τα παιδιά του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Μνήμη Μαρίας Ρωμέση – Αποστολοπούλου
Την Κυριακή 19.06.2011, τρία χρόνια χωρίς τη Μαρία (μας άφησε στις 20.06.2008), Ο Παπα-Στάθης, παρουσία της οικογένειας της Μαρίας και φίλων της από το Σκαμνό τέλεσε τρισάγιο στο Κοιμητήριο.
Η δική μας Μαρία ζει πάντα στην καρδιά μας και τη θυμόμαστε με το ζεστό της χαμόγελο και την ευγενική παρουσία της. Ας είναι καλά εκεί που είναι.

Εθελοντική εργασία
Ο Θύμιος Δ. Τζιβάρας και ο Γιώργος Αποστολόπουλος έκοψαν χόρτα και καθάρισαν το δρόμο προς Οίτη – Παύλιανη, ενώ φρόντισαν τα δένδρα. Ο Θύμιος φύτεψε στις παρυφές του κεντρικού αυτού δρόμου ελατάκια και πεύκα.
Ο Κώστας Ντάος έκανε μία φιλότιμη προσπάθεια με μηχάνημα οδοποiίας grader να καθαρίσει τα ρείθρα στο δρόμο αυτό. Επειδή, όμως, το έδαφος είναι πετρώδες το αποτέλεσμα είναι πενιχρό. Για τον κεντρικό αυτό δρόμο από τον οποίο διέρχεται μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων που οδεύουν προς τα χωριά της Οίτης και της Γκιώνας, δυστυχώς η προσπάθεια καθαριότητος μοιάζει με σισύφειο άλγος, αφού οι διερχόμενοι συν-Έλληνες έχουν το κακό ελάττωμα να πετούν ανενδοιάστως κάθε σκουπίδι στο δρόμο.
Ο Θύμιος Δ. Τζιβάρας μαζί με το Δημήτρη Πολυζωίδη και την Ελένη Καρακάντζα καθάρισαν το πάρκο στον κόμβο που έκανε ο Σύλλογός μας στην είσοδο του χωριού, ενώ έκοψαν και τα χόρτα. Οι ίδιοι συγχωριανοί επιδιόρθωσαν τα ξύλινα κιγκλιδώματα που φτιάξαμε πέρυσι και σε ένα σημείο τα κατέστρεψε κάποιο φορτηγό. Στο παρκάκι δίπλα από τον Άγιο Αθανάσιο., έκοψε τα χόρτα ο Θανάσης Ακρίβος και πιο πέρα ο Γιώργος Ασπρουλάκης.
Τον κεντρικό δρόμο του χωριού στο συγκρότημα Σχολείο – Εκκλησία και γύρω από το Ιατρείο φροντίζει η Γεωργία Αστρακά.
Ο Χάρης Κυρλής απολύμανε τους γειτονικούς του κάδους απορριμμάτων.
Τα παραπάνω διαπιστώσαμε οι ίδιοι. Υπάρχουν προφανώς και άλλοι συγχωριανοί που φροντίζουν για το χωριό και δεν το γνωρίζουμε. Δεν παραλείπουμε σκοπίμως την οφειλόμενη αναφορά και το ευχαριστώ όλων μας.
Το χωριό για να είναι καθαρό και όμορφο χρειάζεται την προσπάθεια όλων μας.
Εκδηλώσεις 15Αύγουστου
Στις 14.08.2011, παραμονή της Παναγίας, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Σκαμνό εψάλη Εσπερινός από τον Πανοσιολογιότατο Πατέρα Ιγνάτιο. Δύο μοναχές λάμπρυναν την ακολουθία ψάλλοντας τους σχετικούς ύμνους. Εν συνεχεία έγινε τελετή αρτοκλασίας στη διάρκεια της οποίας ο Πατήρ Ιγνάτιος ανέπεμψε δέηση υπέρ του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού, μέσα σε κλίμα κατάνυξης, καθώς τα μέλη του Συλλόγου υποστηρίζουν σθεναρά ότι περυσινή αντίστοιχη δέηση, οδήγησε σε επίλυση του προβλήματος στέγης του Συλλόγου μας.
Ανήμερα της Παναγίας ετελέσθη Θεία Λειτουργία από τον Αρχιμανδρίτη Πατέρα Δαμασκηνό, παρουσία και του πατρός Ιγνατίου που ήταν στο ψαλτήρι.
Πολύς ο κόσμος, μεγάλη η ευλάβεια των πιστών τόσο από το Σκαμνό, όσον και από την ευρύτερη περιοχή.

Εις μνήμην Κωνσταντίνου Γκόλφη
Μία έκπληξη επιφυλάσσεται στον επισκέπτη του Κοιμητηρίου μας στο Σκαμνό. Ακριβώς στην είσοδο και αριστερά μία καλαίσθητη βρύση από πελεκημένη πέτρα με μεγάλη μαστοριά κοσμεί το χώρο. Το ίδιο καλαίσθητη μικρή μαρμάρινη πλάκα που μαρτυρεί ότι το έργο έγινε εις μνήμην Κωνσταντίνου Γκόλφη, του αείμνηστου Προέδρου του Συλλόγου μας. Ένα μπράβο στην Μαρία και τα παιδιά της για την πρωτοβουλία τους. Για μία ακόμη φορά η οικογένεια Γκόλφη αποδεικνύει το αδιάλειπτο ενδιαφέρον της για προσφορά στο χωριό. Ένα μπράβο στην οικογένεια. Ας είναι αιωνία η μνήμη του Κώστα.
Με την ίδια αφορμή σκέψεις περνούν από το μυαλό μας.
Ο σεβασμός σ’ αυτούς που δεν είναι στη ζωή και ιδίως σ’ αυτούς που αξιοπρεπώς διέδραμαν το βίο τους, αποτελεί πάγια αξία από αρχαιοτάτων χρόνων. Το Κοιμητήριό μας βρίσκεται σε μία μαγευτική θέση. Έχουμε το πλεονέκτημα της ευπρεπούς μεταχείρισης των προσφιλών μας ανθρώπων που δεν βρίσκονται πια μαζί μας. Δεν έχουμε αυτά που βλέπουμε να διαδραματίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα με την εσπευσμένη εκταφή για να πάρει σειρά κάποιος άλλος συνάνθρωπος ή ακόμη τα σοβαρά ποσά που καταβάλλονται για την απόκτηση τάφου και άλλα θλιβερά παρόμοια. Το κοιμητήριό μας χρειάζεται μία καλαίσθητη περίφραξη από λιθοδομή και μία ευπρεπή είσοδο. Ενδεχομένως και ανάλογα με τις δυνατότητές μας, να χρειαστεί και ένας ναΐσκος, καθώς και χώρος ευπρεπούς απόθεσης των λειψάνων. Μία συνεννόηση με τον Παπα-Στάθη, χωρίς τις αγκυλώσεις και τα εμπόδια που ορθώθηκαν με τους δύο Συλλόγους και τις ανόητες αντιπαλότητες που τίποτα δεν προάγουν στην μικρή μας κοινωνία, θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση. Οφείλουμε να το δούμε και να το αντιμετωπίσουμε, άλλως δεν θα είμαστε άξιοι των προγόνων και των προσφιλών μας προσώπων που κείτονται εκεί.
Και ενώ η οικογένεια Γκόλφη έκανε αυτό το όμορφο έργο, βλέπει κανείς απέξω από το Κοιμητήριο ένα τεράστιο κάδο απορριμμάτων, ξεχειλισμένο και παραδίπλα μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών που σκορπίσθηκαν τριγύρω, διαμορφώνοντας μία πολύ άσχημη εικόνα. Τον κάδο αυτό μπορεί να τον παραλάβει και να τον αδειάσει μόνον ειδικό για την περίπτωση φορτηγό. Θα πρέπει να το δούμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *