Να βρούμε τα ανάκτορα του ομηρικού Αχιλλέα!

 

FtS116 20121212

Να και κάτι αισιόδοξο και υγιές μέσα στην ζοφερή εικόνα της χειμαζόμενης από την πολύπλευρη κρίση πατρίδας μας.
Μας το φέρνει από τις ΗΠΑ, ο φίλος ελληνολάτρης –τρίτης γενεάς Ελληνοαμερικανός- καθηγητής Δημήτρης Μπριάνας, που έβαλε σκοπό της ζωής του να βρεθούν τα ανάκτορα του αξεπέραστου μακρινού προγόνου μας Αχιλλέα, Βασιλιά της Φθίας.

Ήταν μεγάλη η χαρά για όλους όσους είχαμε την τιμή να υποδεχθούμε αυτό το καλοκαίρι τον διαπρεπή επιστήμονα στην πατρίδα μας, να φωτισθούμε από τις σκέψεις, τις ιδέες, τη γνώση και τα αγνά του οράματα που αποκαθιστούν και ανεβάζουν ψηλά το καταρρακωμένο γόητρο του Ελληνισμού.

Πάνε πολλά χρόνια τώρα που ο Δημήτρης Μπριάνας καταπιάνεται με το θέμα αυτό. Δεν είναι λίγες και οι επισκέψεις του στα χώματα που έζησε και έδρασε ο Αχιλλεύς και οι συγγενείς του. Στα Φάρσαλα, τη Μελιταία, τον Άγιο Γεώργιο Σπερχειάδας, το Αχίλλειο Πελασγίας, τη Λαμία, αλλά και στην Αίγινα, τη Σκύρο και την Τροία. Είναι κάτι σαν προσκύνημα που του δίνει όλο και μεγαλύτερη ζέση και ενδιαφέρον κάποτε να βρεθούν τα ανάκτορα του Αχιλλέα, όπως συνέβη με τις ανασκαφικές δραστηριότητες του Schliemann, εδώ και δύο αιώνες στην Τροία, στις Μυκήνες, στην Πύλο, στον Ορχομενό. Όπως επίσης, και πολύ πρόσφατα, συνέβη στην Ιθάκη με την αποκάλυψη των ανακτόρων του ομηρικού Οδυσσέα.

Να δει τα μέλη του Συμβουλίου για τον Αχιλλέα, να επισκεφθεί φορείς και αρχές. Να καταθέσει ιδέες και προτάσεις, να αναζητήσει συμμάχους και συμπαραστάτες σε έναν υψηλόφρονα στόχο, που δεν αποτελεί και μεγάλη θα λέγαμε προτεραιότητα για πολλούς από μας τους Νεοέλληνες.

Πολλά έγιναν από τον καθηγητή Μπριάνα, αλλά πολύ περισσότερα είναι αυτά που δεν έγιναν και μένουν προς υλοποίηση.
Κατάφερε να συγκροτήσει στις ΗΠΑ μία ομάδα επιστημόνων με το ίδιο ενδιαφέρον. Εξασφάλισε τη στήριξη του πανίσχυρου Ελληνο-Αμερικανικού Συνδέσμου ΑΧΕΠΑ. Το ίδιο και για το Πανεπιστήμιο της Florida. Δημιούργησε το Achilles Foundation, στην Αμερική, έναν οργανισμό – ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εστιάζεται στη μελέτη και την έρευνα του υπόψη αντικειμένου. Προχωρεί με πολύ καλά αποτελέσματα στη συσπείρωση όλων των διαπρεπών Ελλήνων και άλλων ξένων ερευνητών, επιστημόνων και ενδιαφερομένων γι’ αυτό το ύψιστης σημασίας αντικείμενο: Να βρούμε τα ανάκτορα του Αχιλλέα στην περιοχή της Φθίας. Όλοι αυτοί οι υπέροχοι Έλληνες συμπράττουν ήδη και συνλειτουργούν με τον κοινό στόχο και σκοπό, κάτω από την στέγη του υπό σύσταση Συμβουλίου για τον Αχιλλέα.

Και τελικά που βρίσκεται η προσπάθεια; Μόλις στα πρώτα στάδια και τίποτα το ουσιαστικό δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έγινε εφ’ όσον δεν έχει ακόμη ξεκινήσει δράση η αρχαιολογική σκαπάνη στην Φθία. Δικαιολογημένη η προσοχή και η επιφυλακτικότητα των αρχαιολόγων του δημοσίου της περιοχής που συστήνουν υπομονή και αργά βήματα. «Δεν προχωρούμε με μπουλντόζες, αλλά με σκουπάκι», δηλώνουν χαρακτηριστικά και τούτο αναμφιβόλως είναι σεβαστό και κατανοητό. «Δεν υπάρχουν πόροι», συμπληρώνουν για να πάρουν την απάντηση, ότι αυτό θα καλυφθεί από τον Ελληνισμό της Αμερικής που πάλλεται από συγκίνηση για το μεγάλο αυτό σκοπό. «Και από που θα πρωτοξεκινήσουμε την ανασκαφική έρευνα?» ρωτούν συμπατριώτες μας από τις διάφορες πιθανές για έρευνα περιοχές, θέλοντας και επιχειρηματολογώντας ο καθένας τα ανάκτορα να βρεθούν κοντά στο δικό τόπο και παίρνουν την απάντηση: Όλες οι περιοχές θα ερευνηθούν! Και φυσικά ούτε με μπουλντόζες, ούτε με σκουπάκια, αλλά με την σύγχρονη τεχνολογία μέσω δορυφόρου που σκανάρει το έδαφος μέχρι και ένα σεβαστό βάθος αρκετών δεκάδων μέτρων κάτι σαν φωτογραφία. Κι έτσι όλα απλουστεύονται.

Φυσικά, δεν μπορεί τίποτα να γίνει με υπηρεσιακούς παράγοντες που εκ προοιμίου είναι αρνητικοί, όπως η κυρία στη Λάρισα –μάθαμε ότι έχει αλλάξει-, που κάγχαζε για το εγχείρημα, λέγοντας ότι δεν υπήρξε Αχιλλέας, αλλά μυθολογία. Είναι λυπηρό το φαινόμενο. Ουδείς αμφισβητεί ότι τα ομηρικά έπη διαμορφώθηκαν κάπου τρεις αιώνες μετά τα γεγονότα. Δεν αμφισβητείται ότι ο Όμηρος με τα έργα του Ιλιάδα και Οδύσσεια, που είναι τα πλέον διαβασμένα κείμενα παγκοσμίως μετά την Καινή Διαθήκη, σαν λυρικός ποιητής, διατρανώνει τα αισθήματα και τις εντυπώσεις των ανθρώπων που ήθελαν τους θεούς να μάχονται μαζί με τους ανθρώπους και να παίρνουν το μέρος της μίας ή της άλλης πλευράς των αντιμαχομένων κ.ο.κ.. Η μυθολογία, όμως, περιέχει ψήγματα ιστορικής αλήθειας και μετά τις ανακαλύψεις του Schliemann και των Ελλήνων καθηγητών προσφάτως στην Ιθάκη, είναι ανεπίτρεπτο να προβάλλονται τέτοιοι ισχυρισμοί που περισσότερο παραπέμπουν σε δημοσιοϋπαλληλική ανεπάρκεια και αναβλητικότητα.

Και τι γίνεται στο μεσοδιάστημα;

Δημιουργία κέντρου πληροφόρησης και τεκμηρίωσης στην περιοχή για σπουδαστές από όλο τον κόσμο και άλλους ενδιαφερόμενους, προτείνει ο καθηγητής Μπριάνας. Από το Δήμο Φαρσάλων, φαίνεται ότι προχωρούν σε παραχώρηση κατάλληλου κτηρίου. Στο Δήμο Λαμιέων, εξετάζεται θετικά μία αντίστοιχη κίνηση.

Να αναγερθεί σε περίοπτη θέση κάτω από το Κάστρο της Λαμίας ένα λαμπρό μνημείο του Αχιλλέα, κάτι σαν ένα ισχυρό και εμβληματικό σημείο αναφοράς, προτείνει ο Δημήτρης Μπριάνας, σε συνάντησή του με τον Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Νίκο Μπέτσιο και τον Αντιδήμαρχο για τα πολιτιστικά του Δήμου Λαμιέων κ. Κώστα Μουστάκα.

Ευχαριστούμε θερμά από βάθους καρδιάς και συγχαίρουμε τον καθηγητή Δημήτρη Μπριάνα για την αγάπη και το πάθος του να αναδείξει τις υπέρτερες αξίες του Ελληνισμού και να μας ανασύρει από τον ζόφο και την τρέχουσα μετριοκρατία και την παρακμή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *