FtS116- Η τοπική μας αυτοδιοίκηση

Άλλο ύφος από το Θανάση Παναγή

01.06.2011, Σκαμνός
Με ευχάριστη έκπληξη οι Σκαμνιώτες συγχωριανοί βλέπουν τον νέο Πρόεδρο της Κοινότητας Σκαμού – Οίτης κ. Θανάση Παναγή με συνεργείο να περιέρχεται στους δρόμους του χωριού κόβοντας τα χόρτα και καθαρίζοντας τους δρόμους. Μία εικόνα απίστευτη και όμως αληθινή, αφού αυτές τις πρωτοβουλίες είχε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του μόνον ο Πολιτιστικός Σύλλογος.

Τι να πούμε εμείς: Απλά ένα μπράβο στον Πρόεδρο και να μην τον ματιάσουμε. Μέσα σε μία εξαιρετικά ζοφερή κατάσταση που θέτει υπό ευρεία αμφισβήτηση το σύνολο των αιρετών αρχόντων από τους μεγαλύτερους μέχρι τους μικρότερους, τέτοια φαινόμενα εξαιρετικού ήθους με προσήλωση στο καθήκον, θα πρέπει να υπογραμμίζονται με έμφαση.

Και δεν είναι μόνον αυτό. Εξ όσων μαθαίνουμε, ο νέος Πρόεδρος σκοπεύει να τοποθετήσει δημοτικό φωτισμό εκεί που ο προκάτοχός του παρέλειψε με πείσμα. Για παράδειγμα στο σπίτι του Κώστα Γέμελου, που ο ίδιος και με δικές του δαπάνες τοποθέτησε στύλους της ΔΕΗ με υποδοχή για δημοτικό φωτισμό, αλλά η προηγούμενη Αρχή του ΟΤΑ δεν έστερξε να τοποθετήσει δύο λαμπτήρες, στο σπίτι ενός κορυφαίου ευεργέτη του Σκαμνού. Που και αυτό αν δεν υπήρχε, και πάλι την ίδια φροντίδα θα έπρεπε να επιδείξει για τον οποιοδήποτε συγχωριανό ευεργέτη ή έναν οποιοδήποτε απλό οικιστή. Το ίδιο για το σπίτι του Γιώργου Αποστολόπουλου και Θύμιου Τζιβάρα, και μάλιστα στον κεντρικό δρόμο Αγίου Αθανασίου – Γούπατο που μένει στα σκοτάδια σαν εύκολη λεία στους κάθε λογής κλέφτες εδώ και 30 χρόνια!

Το δίκιο στον τόπο του

Με απόφασή που πάρθηκε στις 20.07.2011 από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων ορίζεται:

Η δωρεάν παραχώρηση χρήσης του Πολιτιστικού Κέντρου Σκαμνού και του περιβάλλοντος χώρου, και στους δύο Συλλόγους (εννοεί τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Σκαμνός» και τον νεόκοπο Σύλλογο «Αγιος Γεώργιος» στον οποίο επίσης απευθύνεται το σχετικό έγγραφο.

Διαχειριστής των εγκαταστάσεων ορίζεται ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Οίτης κ. Αθανάσιος Παναγής.
Θερμοπύλες

O Δήμαρχος Λαμιέων Γιώργος Κοτρωνιάς, απέστειλε σήμερα [11.05.2011] προς την π. Βουλευτή Επικρατείας κα Φεβρωνία Πατριανάκου την παρακάτω επιστολή:

Κυρία Βουλευτή, Αγαπητή Φαίη,
Με αφορμή την επιστολή σας προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχο Περγαντά την οποία κοινοποιείτε και στη Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας –Στερεάς Ελλάδας κ. Καλλιόπη Γερακούδη σχετικά με το Μνημείο του Λεωνίδα που βρίσκεται στην Τοπική Κοινότητα Θερμοπυλών του Δήμου Λαμιέων , θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα παρακάτω.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα χαρακτηριστικά της περιοχής των Θερμοπυλών, ο Δήμος Λαμιέων έχει στόχο την ανάδειξη της περιοχής όχι μόνο ιστορικά αλλά , ιαματικά και πολιτιστικά. Ήδη κατασκεύασε καινοτομικό Μουσείο στην περιοχή στο οποίο γίνεται ιστορική ενημέρωση με σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία.

Πιο συγκεκριμένα, στόχος μας είναι, οι Θερμοπύλες να αποτελέσουν τουριστικό προορισμό ιστορικού , πολιτιστικού και ιαματικού ενδιαφέροντος στον οποίο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν ιστορικά- πολιτιστικά μνημεία όπως το μνημείο με το Άγαλμα του Λεωνίδα, αρχαιολογικούς χώρους όπως η στοά των Αμφικτυόνων , το τείχος των Φωκαίων και το λόφο του Κολωνού, καθώς και να πληροφορηθούν με καινοτόμα μέσα από το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών το οποίο πρόσφατα κατασκεύασε ο Δήμος Λαμιέων.

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό ,επιδιώκουμε το Μνημείο του Λεωνίδα να αποτελεί έναν από τους λόγους επίσκεψης της περιοχής των Θερμοπυλών και όχι απλώς ένα μνημείο για διερχόμενους ταξιδιώτες. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι δεν είναι ούτε απαραίτητη ούτε κατά κάποιο τρόπο χρήσιμη η μετακίνηση του από το σημείο όπου ήδη βρίσκεται και αυτή τη θέση μας στηρίζει και η ΙΔ΄ εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

Αντιθέτως θεωρούμε ότι μία τέτοια μετακίνηση αφενός απαξιώνει το ίδιο το μνημείο, μιάς και κατά την άποψη μας δεν χρειάζεται τη «βοήθεια» μας για να γίνει ορατό ή περισσότερο γνωστό , τοποθετώντας το σε ένα πιο εμφανές και προσβάσιμο σημείο και αφετέρου αφαιρεί από την Περιοχή των Θερμοπυλών «στοιχεία» που μπορεί να προσελκύσουν επισκέπτες.
Πάντως σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας και σας ενημερώνω ότι με πρόσφατη απόφαση του το Δ.Σ. Λαμίας αποφάσισε τη σήμανση της περιοχής των Θερμοπυλών με 2 «κατασκευές» που θα αναγγέλλουν στον κινούμενο επί της εθνικής οδού, ότι πλησιάζει στην ιστορική περιοχή των Θερμοπυλών και θα τον καλεί να την επισκεφθεί.

Ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897

Ο Δήμος Λαμιέων και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Φθιώτιδας διοργανώνουν εκδήλωση για την λήξη του Ατυχούς Πολέμου του έτους 1897, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής (Ταράτσα Λαμίας) την Κυριακή 15 Μαΐου 2011.

Για τους φίλους αναγνώστες της ΦτΣ υπενθυμίζουμε΅:

Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897 ή, διαφορετικά, ο πόλεμος των τριάντα ημερών ή και Μαύρο ’97 ήταν πόλεμος μεταξύ του Βασιλείου της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά το έτος 1897, ως απόρροια της τότε έκβασης του Κρητικού προβλήματος. Ο πόλεμος κατέληξε σε ταπεινωτική ήττα της Ελλάδας και επιβολή διεθνούς οικονομικού ελέγχου.
Ο πόλεμος άρχισε στις 6 Απριλίου 1897 και έληξε με την παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων στις 7 Μαΐου, αφού οι Τούρκοι είχαν καταλάβει τη Θεσσαλία. Η ειρήνη υπογράφηκε στις 6 Σεπτεμβρίου, σε προσωρινή συνθήκη μετά από πεντάμηνες διαπραγματεύσεις των Μεγάλων Δυνάμεων με το Οθωμανικό κράτος (την Υψηλή Πύλη). Η τελική συνθήκη υπογράφηκε στις 22 Νοεμβρίου 1897[1].
Σημειώνεται ότι ο πόλεμος αυτός του 1897 απετέλεσε την πρώτη πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας, κατά την οποία και δοκιμάσθηκε σε εκστρατεία τόσο ο τότε πολεμικός μηχανισμός της όσο και πολεμικό δυναμικό της, 67 χρόνια μετά από την απόκτηση της ανεξαρτησίας της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *