«Οχι» στην επιβολή νέων φόρων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες

FtS115

Με ένα βροντερό «όχι» στην επιβολή νέων φόρων σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και συνταξιούχους που καταβάλλουν κανονικά τους φόρους τους, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος δείχνει το δρόμο μέσα από τον οποίο, όπως σημειώνει, θα έρθει πιο σύντομα η ανάκαμψη της οικονομίας.
Ως «φάρμακο» για την αύξηση των εσόδων ο διοικητής της ΤτΕ υποστηρίζει πως θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος όσον αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Σημειώνει, επίσης, πως στις συνθήκες που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία, αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα δικαιοσύνης και να αυξηθεί ο βαθμός συναίνεσης στο Πρόγραμμα Προσαρμογής.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις του 2010 ο διοικητής της ΤτΕ διέγνωσε προβλήματα και καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος που είχε ως αποτέλεσμα να βαθύνει η ύφεση και να αυξηθεί η ανεργία, ενώ και ο στόχος για το έλλειμμα δεν επετεύχθη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αν διατηρηθεί η δυναμική της ανεργίας που υπήρχε το τελευταίο τρίμηνο του 2010 τότε αυτή μπορεί να φθάσει το 16,5% και να κορυφωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2011 φθάνοντας στο 18%.
Σύμφωνα με την ΤτΕ οι ακαθάριστες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων υποχώρησαν κατά 13,5% το 2010, ενώ η μείωση αυτή για το σύνολο της οικονομίας έφτασε το 9,3%. Ετσι η αγοραστική δύναμη των δημοσίων υπαλλήλων υποχώρησε στα επίπεδα του 2003, ενώ για το σύνολο της οικονομίας στα επίπεδα του 2006. Επίσης «βλέπει» τη φτώχεια να διευρύνεται και να μετατοπίζεται από τα αγροτικά στρώματα στα αστικά και από τους ανειδίκευτους εργάτες σε αυτούς με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο. Στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ο Γ. Προβόπουλος προτείνει μία σειρά από παρεμβάσεις ώστε να επισπευσθεί ο χρόνος επανόδου της ελληνικής οικονομίας στο δρόμο της ανάπτυξης:

Εξοικονόμηση δαπανών και εξάλειψη της σπατάλης, κατάργηση φορέων που δεν προσφέρουν έργο και συγχωνεύσεις άλλων.
Ανακατανομή των συνολικών δαπανών με βάση αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια και βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους.
Αξιοποίηση των κοινωνικών πόρων.
Να προωθηθεί άμεσα η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών μηδενικού κόστους και άμεσης απόδοσης, όπως είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.
Να εξαλειφθούν αγκυλώσεις στην αγορά εργασίας και προϊόντων.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αφού εκτός του ότι θα μειωθεί το δημόσιο χρέος, θα φέρει κεφάλαια στην χώρα μας μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον.

Ο Γ. Προβόπουλος στέκεται αλληλέγγυος απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης και την καλεί να προχωρήσει σε μία ισχυρή επανεκκίνηση της προσπάθειας για να δοθεί νέα ορμή στην μεταρρυθμιστική πολιτική. Σύμφωνα με το διοικητή της ΤτΕ αυτό μπορεί να συμβεί με τις εξής προϋποθέσεις:

Να φανεί στην πράξη η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει χωρίς αμφιθυμίες και δισταγμούς στο δύσκολο δρόμο που έχει χαράξει.
Να γνωρίζει η κοινωνία τις δυνατότητες της οικονομίας και να γνωρίζουν οι πολίτες τις συνέπειες αποτυχίας του προγράμματος.
Να γίνει γνωστό το όφελος των μεταρρυθμίσεων που έχουν και ισχυρή ηθική βάση καθώς καταργούνται προνόμια που εξασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες για όλους.
Να επιδιωχθεί κοινωνική και πολιτική συναίνεση.
«Φιλικές» προσεγγίσεις για τις τράπεζες

Ο Γ. Προβόπουλος υπεραμύνθηκε της αναδιάταξης του τραπεζικού συστήματος και σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν φιλικές προσεγγίσεις ανάμεσα στις τράπεζες που θα οδηγήσουν σε συγχωνεύσεις. Επίσης, υποστήριξε πως οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν μέσα από συγκεκριμένο σχέδιο στην απεξάρτησή τους από την Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατό στις αγορές.
Καρκινοβατούν οι μεταρρυθμίσεις τονίζει ο ΣΕΒ

Eυθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα να παραμένει απειλητικό το φάσμα της επίσημης εθνικής πτώχευσης ένα χρόνο μετά το Μνημόνιο αλλά και στην αντιπολίτευση και το πελατειακό σύστημα που σαμποτάρουν την υλοποίηση όσων ψηφίζονται επέρριψε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος στην ομιλία του κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδας.
«Η αναδιάρθρωση του χρέους τώρα όποια μορφή και αν πάρει αναπόφευκτα συνεπάγεται ακόμα πιο σκληρά μέτρα, βαρύτερες θυσίες, μεγαλύτερη υποβάθμιση του επιπέδου ζωής και μεγαλύτερη φτώχεια για τη συντριπτική πλειοψηφία του κοινωνικού συνόλου» δήλωσε ο κ. Δασκαλόπουλος. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε ότι ο στόχος των 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να είναι φιλόδοξος αλλά όχι ανέφικτος. Τόνισε την ανάγκη ριζικής αλλαγής και εκσυγχρονισμού της οικονομίας και είπε ότι ανάπτυξη θα υπάρξει όταν θα πάψει η πιστωτική ασφυξία και εξαλειφθεί η τεράστια αβεβαιότητα για τη χρεοκοπία.

Προτάσεις για την ανάπτυξη
Εξοικονόμηση δαπανών και εξάλειψη της σπατάλης, κατάργηση φορέων που δεν προσφέρουν έργο και συγχωνεύσεις άλλων.
Ανακατανομή των συνολικών δαπανών με βάση αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια και βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους.
Αξιοποίηση των κοινωνικών πόρων.
Να προωθηθεί άμεσα η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών μηδενικού κόστους και άμεσης απόδοσης, όπως είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.
Να εξαλειφθούν αγκυλώσεις στην αγορά εργασίας και προϊόντων.

Αποδοχές στο Δημόσιο
Οι ακαθάριστες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων υποχώρησαν κατά 13,5% το 2010.
Tα αγκάθια το 2010
1. H δυναμική του χρέους παραμένει δυσμενής.
2. Δεν βελτιώθηκε η «διαρθρωτική» ανταγωνιστικότητα.
3. Δεν υπήρξε βελτίωση στη δημόσια διοίκηση και στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
4. Oι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν προχώρησαν όσο βαθιά χρειαζόταν.
5. H ύφεση ήταν βαθύτερη.
6. Mεγάλη αύξηση της ανεργίας.
7. Tα μέτρα αντιμετωπίσθηκαν αρνητικά από μερίδα της κοινής γνώμης.
19/4/2011 Πηγή: www.imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *