Ο Στρατός μας πράγματι είναι αντιπαραγωγικός;

FtS113

Γεωργίου Πούλιου

Και οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Θεοδώρου Πάγκαλου, όχι μόνον δεν μου άρεσαν, αλλά ένοιωσα μεγάλη μείωση και προσβολή. Μίλησε μειωτικά και απαξιωτικά, για το Στρατό μας, τους Αξιωματικούς μας, το έργο τους και για τα Σώματα Ασφαλείας.

Εγώ κ. Πάγκαλε, υπηρέτησα 38 μήνες στην Πολεμική Αεροπορία, ως Οικονομικός Αξιωματικός (Ανθυποσμηναγός) σε διάφορες Πολεμικές Πτέρυγες της πατρίδας μας και μου δόθηκε η ευκαιρία όχι μόνο να τους γνωρίσω, αλλά και να τους συναναστραφώ. Γνώρισα τον σκληρό τρόπο ζωής τους. Τις στερήσεις τους. Τους κινδύνους τους. Την υψήστη τους προσφορά προς την Πατρίδα. ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ τι λέτε. Μη αποδυναμώνετε το φρόνημα των Ελλήνων Αξιωματικών. Αντίθετα μια και ο καλόπιστος Ελληνικός Λαός σας έδωσε την ευκαιρία να κατέχετε αυτό το ύψιστο αξίωμα, αναγνωρίσατε την προσφορά τους. Να είστε βέβαιος, οι αξιωματικοί μας γνωρίζουν την αποστολή τους. Να είστε βέβαιος, οι Αξιωματικοί μας, το πρώτο που ζητάνε, είναι η αναγνώριση της προσφοράς των. Το γνωρίζετε πολύ καλά, στρατοί που διακατέχονται από υψηλό Εθνικό Φρόνημα, ουδέποτε ηττηθήκανε.

Θα επικαλεσθώ το παράδειγμα του Τυρταίου. Οι Σπαρτιάτες, γνήσιοι Έλληνες, χρόνια τρωγόντουσαν με τους γείτονές τους Μεσσήνιους (640 π.Χ.). Δεν μπορούσαν να τους νικήσουν. Οι Σπαρτιάτες ζήτησαν τη βοήθεια των Αθηναίων. Οι Αθηναίοι στους Σπαρτιάτες έστειλαν τον Τυρταίο. Ο Τυρταίος είχε τη σφραγίδα της δωρεάς, ό0ως έλεγε ο Γέρος της Δημοκρατίας, αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου, να συνθέτει πολεμικά άσματα και ενθουσιώδη εμβατήρια, που ξυπνούσαν (αφύπνιζαν) το πολεμικό μένος των Σπαρτιατών. Οι Σπαρτιάτες τα πολεμικά αυτά άσματα αποφάσισαν να ψάλλονται από τους Σπαρτιάτες στρατιώτες, όχι μόνο την παραμονή της μάχης, τον δε Τυρταίο ορίσανε Στρατηγό του Σπαρτιατικού Στρατού.

Στρατηγός ο Τυρταίος και «ντοπαρισμένοι» οι στρατιώτες των Σπαρτιατών κατά τον Β’ Μεσσηνιακό πόλεμο νίκησαν τους Μεσσήνιους και έκλεισε το κεφάλαιο αυτό. Υπάρχει βιβλίο με τα ποιήματα του Τυρταίου, δεν το έχω. Θυμάμαι όμως δύο γραμμές ενός ποιήματός του.

Τι τιμή στο παλικάρι, όταν πρώτο στη φωτιά,
σκοτωθεί για την Πατρίδα με τη σπάθα δεξιά.

κ. Πάγκαλε, σας κάνω το ερώτημα:

-Πώς θα αντιδράσετε αν μία Ένωση Ανωτάτων Αξιωματικών δηλώσει κάτι ανάλογο, για τους σημερινούς Πολιτικούς;

Καλλιθέα, 03.11.2010

Σύνταξη:

Δεν έχουμε την πρόθεση να υπερασπισθούμε τον Αντιπρόεδρο Θόδωρο Πάγκαλο που συχνά απασχολεί την επικαιρότητα με αμετροέπειες. Ποιος ξεχνάει την αποστροφή του ότι .. «όλοι μαζί τα φάγαμε». Μία δήλωση που μας εξομοιώνει όλους ανεξαιρέτως- με τα παντοειδή τρωκτικά που οδήγησαν τον τόπο στη σημερινή συμφορά.

Η απόλυτη ισοπέδωση -που στην περίπτωση του Γιώργου ξεκινάει από καλή προαίρεση και τον γνωστό του υγιή ρομαντισμό και προσήλωση στις δόξες της φυλής μας-, στο υπό εξέταση θέμα του στρατού και η μονομερής θεώρηση προς το ένα ή στο άλλο άκρο, πιθανόν και να μην είναι ο καλύτερος δρόμος για να σταθμίσουμε τη θέση μας και να καταλήξουμε σε χρήσιμα συμπεράσματα.

Να θυμίσουμε απλά και μόνο ότι στη διάρκεια της καταραμένης απριλιανής στρατιωτικής δικτατορίας στην πατρίδα μας που έβαλε στο γύψο όλο τον Ελληνικό Λαό με τους επίορκους, ιδιότροπους, αμαθείς, ανεύθυνους και ασυνάρτητους δικτάτορες, που τόσα δεινά σώρευσαν, έμελλε να σφαγιασθεί η Κύπρος και να εξευτελιστεί πλήρως το στράτευμα. Ένας τομέας στον οποίο είχαμε την ψευδαίσθηση ότι θα τα πήγαιναν καλά. Δεν είχαμε μεν τον Τυρταίο στη διάρκεια της Χούντας, αλλά από θούρια και στρατιωτικά εμβατήρια, είχαμε χορτάσει.

Τα σημάδια παρακμής, δυστυχώς, δεν εξέλειπαν και από το χώρο αυτό όταν το ρουσφέτι με τις ευνοϊκές κατατάξεις, μετατάξεις, μεταθέσεις κττ πάει σύννεφο. Αυτό το έζησα και πρόσφατα με τη στράτευση του πρώτου γιου μου. Του συνέστησα υπομονή, μέχρι να τελειώσει η θητεία του γιατί στην οικογένειά μας δεν συνηθίζουμε να φιλάμε κατουρημένες ποδιές και έχουμε κάπως διαφορετικές απόψεις για τη σωστή συγκρότηση της κοινωνίας. Πολλοί από μας ίσως και να θυμόμαστε μία κυρία πολιτικό που περίπου διαφήμιζε –την είχα ακούσει ο ίδιος στην τηλεόραση- ότι ο σύζυγός της ανώτερος αξιωματικός στο πεντάγωνο, σε στενή συνεργασία μαζί της «εξυπηρετούσε» τους πολίτες. «Γι’ αυτό είμαστε εδώ!», έλεγε χωρίς ντροπή. Δεν αξίζει ευμενής μεταχείριση και σεβασμός σε τέτοια υποκείμενα, αλλά σκληρή αποδοκιμασία, αν πράγματι θέλουμε αυτός ο τόπος να ορθοποδήσει. Από κει να ξεκινήσουμε!

Η αγαπητός Γιώργος ασφαλώς θα γνωρίζει ότι πλήθος στρατοπέδων στην ενδοχώρα τίποτα απολύτως δεν προσφέρουν στην Εθνική μας Άμυνα, αλλά αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση ημετέρων, ενώ επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, που τώρα πια όλοι ξέρουμε σε τι χάλια βρίσκεται.

Πως μας φαίνεται αυτό που τον τελευταίο καιρό ήρθε στο φως της δημοσιότητας, ότι στις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις υπάρχουν πάμπολλοι στρατηγοί και διάφοροι ανώτατοι αξιωματικοί περίπου στον ίδιο αριθμό με αυτούς των ΗΠΑ;

Αυτό το διάστημα ένας έντιμος παράγοντας με τσίπα του χώρου αυτού στο Πεντάγωνο,-σ’ αυτούς αξίζει να δώσουμε το μπράβο μας- αποχώρισε αηδιασμένος από πόστο προμηθειών και εξοπλισμού έχοντας απογοητευθεί και μίλησε για αλητήριους και λαμόγια. Τέτοια φαινόμενα, δυστυχώς, δεν φαίνεται ότι αποτελούν μικρές εξαιρέσεις. Το ίδιο θα πούμε για τα σώματα ασφαλείας και είναι όντως θλιβερό να βλέπει κανείς ότι σε μία σειρά από εγκλήματα, πρωτοστατούν ένστολοι της αστυνομίας, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα (όρα προσφάτως στη Χαλκιδική) και βαθμοφόροι αξιωματικοί!

Αγαπητέ μου Γιώργο, εδώ που έφτασε η πατρίδα μας, δεν μας μένει παρά να πούμε όλη την αλήθεια, προς όλες τις κατευθύνσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *