Οστεοπόρωση

FtS113
BR-online, Bayerischer Rundfunk 24.11.2010
Μόνον αυτός που στα χρόνια της νεότητάς του κινείται αρκετά, μπορεί να δομήσει τη μέγιστη οστική μάζα. Για την δημιουργία και τη διατήρηση των οστών θα πρέπει μέσω της διατροφής μας να παίρνουμε 1500 mg Κάλλιο και περίπου 1000 μονάδες βιταμίνης D. Προσοχή, το κάλλιο καταστρέφεται από το κάπνισμα, την καφεΐνη, το αλκοόλ και την πολλή ζάχαρη που βλάπτουν τα οστά.
Κίνηση: Μέτρο προληπτικό κατά της οστεοπόρωσης
Prof. Bartl: Όσο ισχυρότερο είναι το μυϊκό σύστημα, τόσο ισχυρά είναι τα οστά. Κάθε είδος κίνησης που ισχυροποιεί το μυϊκό σύστημα, είναι επίσης καλό για τα οστά. Την εποχή του λίθου οι άνθρωποι ήταν κυνηγοί και συλλέκτες. Ένας άνδρας θα έπρεπε να τρέχει ημερησίως κάπου 40 χιλιόμετρα μέχρι να φέρει ένα αγριογούρουνο στο σπίτι για φαγητό. Σήμερα κινούμαστε κατά μέσο όρο ένα ή δύο χιλιόμετρα την ημέρα. Μιλώντας απλά: Στεκόμαστε στον καναπέ μπροστά από την τηλεόραση, πάμε στο ψυγείο και πάλι πίσω στον καναπέ. Αυτό είναι πολύ λίγο. Το μέγιστο της οστικής μάζας το επιτυγχάνουμε στην ηλικία των 25 ετών περίπου. Για να αυξήσουμε αυτό το «κεφάλαιο» κατά το δυνατόν θα πρέπει τα παιδιά και οι νεολαίοι να προσέξουν ώστε να έχουν πολύ κίνηση και διατροφή με κάλλιο. Και αργότερο είναι κρίσιμο να δούμε πως παρακάμπτουμε αυτό το «κεφάλαιο» δηλαδή αν με μη υγιεινό τρόπο ζωής το βλάπτουμε ή αν κατά το δυνατόν διατηρούμε το μέγιστο από αυτό. Ιδίως στα σχολεία θα πρέπει να γίνεται ιδιαίτερη παραπομπή στη διατροφή. Επίσης θα έπρεπε να αναπτυχθούν οι σχολικές αθλοπαιδιές, αντί να περιορίζονται για να μειωθούν τα έξοδα. Σε μας αναπτύσσεται συνεπεία πλημμελούς κίνησης μία γενεά χοντρών μηχανοκινούμενων. Αν αυτά τα παιδιά φτάσουν στα 50 ή 60 χρόνια, τότε αυτό θα είναι μία συμφορά.
Πώς είναι μία διατροφή που συνειδητοποιεί την κατάσταση των οστών;
Prof. Bartl: Για τη διατροφή που κάνει καλό στα οστά ισχύουν οι ίδιοι κανόνες όπως για μία συνολική σωστή διατροφή. Λίγα κρεατικά, λίγα λύπη. Πολλά λαχανικά, πολλά φρούτα και για την ενίσχυση των οστών πολλά γαλακτοκομικά. Ανάλογα προς την ηλικία θα πρέπει να προσλαμβάνουμε ημερησίως κάπου μεταξύ 500 και 1.500 γραμμαρίων κάλλιο. Τα παιδιά και οι νεολαίοι που βρίσκονται ακόμη στο στάδια ανάπτυξης του οστικού συστήματος χρειάζονται περισσότερο κάλλιο απ’ ό,τι οι ενήλικες. Επίσης οι γυναίκες, όταν βρίσκονται στο στάδιο της εγκυμοσύνης θα πρέπει να παίρνουν πιο πολύ κάλλιο μέχρι 2.000 γραμμάρια ημερησίως. Δεν θα πρέπει να πίνει κανείς δύο λίτρα γάλα την ημέρα ώστε να φθάσει αυτόν το στόχο, αλλά μπορεί να φάει επίσης γιαουρτάκι ή τυρί. Χρήσιμα είναι επίσης σκευάσματα καλλίου από το φαρμακείο.
Τι θεωρείται καταστροφέας του καλλίου;
Prof. Bartl: Ο χειρότερος τρομοκράτης του καλλίου είναι το κάπνισμα, επειδή οι χημικές ουσίες στον ταμπάκο οδηγούν σε μεγάλη αποικοδόμηση των οστών. Οι ακριβείς μηχανισμοί δεν είναι ακόμη γνωστοί, αλλά είναι ήδη γνωστό ότι οι καπνιστές έχουν έναν διπλάσιο κίνδυνο προσβολής από οστεοπόρωση. Ήδη οι γυναίκες που έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από οστεοπόρωση, θα πρέπει κατά το δυνατόν να διακόψουν το κάπνισμα. Καταστροφείς του καλλίου είναι επίσης μεγάλες ποσότητες καφέ και αλκοόλ, γιατί με αυτές τις ουσίες ξεσκαρτάρεται ενισχυμένο κάλλιο μέσα από τα νεφρά. Το σώμα φέρνει τότε το κάλλιο που λείπει μέσα από τις ορμονικές διαδικασίες από το απόθεμα του σκελετού και αυτό αποδυναμώνει τα οστά. Μία κούπα καφέ ή ένα λίτρο μπύρα την ημέρα δεν αποτελούν κανένα πρόβλημα. Εν τούτοις κανονικά περισσότερες από πέντε κούπες καφέ την ημέρα ή μία ποσότητα μπύρας είναι για τα οστά και την γενική κατάσταση υγείας πάρα πολύ. Κατά τα λοιπά και η κόκα κόλα είναι ένας ισχυρός καταστροφέας των οστών, επειδή κοντά στο καφεΐνη, περιλαμβάνει και πολύ ζάχαρη και φωσφάτα Εξ άλλου δεν θα μπορούσε να πει κανείς κάτι αν κάποιος πίνει ένα μικρό μπουκάλι κόκα κόλα την ημέρα.
Τι ρόλο παίζει η βιταμίνη D για την ενίσχυση των οστών;
Prof. Bartl: Η βιταμίνη D ανεβάζει την πρόσληψη καλλίου και φωσφάτων από το έντερο, βελτιώνει τον συντονισμό και την μυϊκή ισχύ και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Υπό κανονικές συνθήκες το σώμα από μόνο του παράγει βιταμίνη D. Ωστόσο χρειαζόμαστε γι’ αυτό φως, επί παραδείγματι 15 λεπτά ημερησίως έκθεση στον ήλιο. Οι σημερινές συνθήκες διαβίωσης, ο φόβος για καρκίνο του δέρματος ή οι κακές ηλιακές ακτίνες στη διάρκεια των ψυχρών εποχών του έτους οδηγούν σε αδυναμία το σώμα μας να παράξει αρκετή βιταμίνη D. Ως εκ τούτου συστήνω τόσο για τα παιδιά και τους νεολαίους, όσο και για τους ενήλικες να παίρνουν μία ταμπλέτα των 800 μέχρι 1.000 μονάδων ημερησίως. των οποίων το κόστος θα πρέπει να καλυφθεί εξ ιδίων και δη μερικά Ευρώ το μήνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *