Οι προδότες έτσι πρέπει να τιμωρούνται, όπως ο ρήτωρ Αντιφών

FtS113

Γεωργίου Πούλιου

Ο Αντιφών ήταν ο αρχαιότερος των δέκα Αττικών ρητόρων. Γεννήθηκε στο Δήμο του Ραμνούντα. Δίδαξε ρητορική και έγραψε πολλούς λόγους επ’ αμοιβή. Ονομάστηκε Νέστορας των ρητόρων (Ήλιος: Τόμ. Α’, σελ. 87, Πλούταρχος: Βίοι των δέκα ρητόρων – Αντιφών).

Ο Αντιφών μαζί με άλλους Αθηναίους εστάλη ως πρέσβης στη Σπάρτη (Λακεδαίμονα), προκειμένου να διαπραγματευθεί και να συνάψει ειρήνη υπό οιουσδήποτε ανεκτούς όρους (βλ. Θουκυδίδης, βιβλίο Θ’ παράγρ. 69 και 90).

Με ψήφισμα επί επωνύμου άρχοντος Θεοπόμπου, ο Αντιφών παρεπέμφθει σε δίκη, με την κατηγορία ότι ζημίωσε την Αθηναϊκή Επικράτεια και το στρατόπεδο, ως πρέσβης, εις την Λακεδαίμονα. Τα εγκλήματά του ήταν εσχάτη προδοσία.

Στον Αντιφώντα και τους συγκατηγορούμενούς του επεβλήθησαν οι εξής ποινές:

Ο Αντιφών που ήταν παρών (κατ’ αντιμωλία) εκρίθη ένοχος για εσχάτη προδοσία και του επεβλήθη η ποινή του θανάτου. Δημεύθηκε η περιουσία του και το δέκατο αυτής αφιερώθηκε στη Θεά Αθηνά. Το σπίτι του εκθεμελιώθηκε και στο οικόπεδο του σπιτιού μπήκε λίθινη πλάκα με την επιγραφή: Εδώ ήταν το σπίτι του προδότη Αντιφώντος. Οι ένδεκα να επιμεληθούν της εκτελέσεως της θανατικής καταδίκης. Οι Δήμαρχοι να απαγορεύσουν την ταφή του Αντιφώντος εντός των Αθηνών. Να του στερήσουν τα πολιτικά δικαιώματα, όχι μόνο του Αντιφώντος, αλλά και των παιδιών του και των νόθων παιδιών και των εγγονών του. Όλα αυτά να γραφούν σε χάλκινη στήλη και να τοποθετηθεί ολόκληρο το ψήφισμα με την απόφαση δίπλα, στα ψηφίσματα του προδότη Φρυνίχου (Φρύνιχος: Αθηναίος στρατηγός, έζησε την τελευταία δεκαετία του Πελοποννησιακού Πολέμου. Για τις ατιμίες και τις προδοσίες του οι Αθηναίοι τον δολοφόνησαν πλησίον του βουλευτηρίου. Βλέπετε Ήλιος τόμ, ΚΓ’ σελ. 271- Ακόμη Πλούταρχος: Βίοι παράλληλοι των δέκα ρητόρων – Αντιφών ο Ραμνούσιος – ο ρήτωρ Ποινικολόγος, των Γ.Δ. Ανδρουτσοπούλου- Ι.Γ. Λουκά).

Τυχεροί οι σημερινοί προδότες, που ξεπουλάνε την Πατρίδα μας, ατιμώρητοι. Έπρεπε να ισχύει η νομοθεσία της περιόδου που έζησε ο Αντιφών και ο Φρύνιχος. Τα μισά σπίτια της Ελλάδος θα ήταν οικόπεδα και θα φυγουράρανε οι Χάλκινες Στήλες με τα ονόματα των προδοτών.

Αχ και πότε η Θεά Αδράστεια θα σας τιμωρήσει Γραικύλοι!

Καλλιθέα, 25.11.2010

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *