Δεν μπορείς να μοιράζεις ψωμιά! Άδεια δεν έχεις!

FtS108

Γεωργίου Πούλιου

Η εκλογή του κ. Αντώνη Σαμαρά, Αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, μου δημιούργησε διάφορους συνειρμούς.. Με έφερε πίσω σε γεγονότα που δεν τα έζησα, αλλά από τα πολλά που έχω διαβάσει για την εποχή που θα αναφερθώ και πολύ περισσότερο, απ’ ‘όσα μου έχει διηγηθεί ο πιο αξιόπιστος άνθρωπος για μένα, ο αείμνηστος πατέρας μου Ανάργυρος, τα νιώθω τόσο έντονα που είναι σαν να τα έζησα.

Ο πατέρας μου γεννήθηκε το έτος 1899. Υπηρέτησε 4 χρόνια στο Πολεμικό Ναυτικό και με το πολεμικό καράβι «Αλκυόνη», στο οποίο υπηρετούσε έφθασε και στην Κωνσταντινούπολη, αράζοντας μπροστά στην Αγία Σοφία. Έζησε τις μεγάλες στιγμές της φυλής και αποστρατεύτηκε το 1922, με τη μεγαλύτερη καταστροφή του Ελληνισμού, εξ αιτίας των τότε Κυβερνώντων, που αγωνίζονται σήμερα να τους βγάλουν και πατριώτες.

Ο Εμμανουήλ Μπενάκης, ο μεγάλος εθνικός ευεργέτης και πατέρας της Πηνελόπης Δέλτα (γιαγιά του κ. Σαμαρά), την εποχή της μεγάλης καταστροφής (1922) βρισκόταν στο Παρίσι εξ αιτίας των Νοεμβριανών του 1916.

Ο ουδετερόφιλος Βασιλιάς μας Κωνσταντίνος (ορθότερο ο Γερμανόφιλος Βασιλιάς μας) και τα διορισμένα ανδρείκελα της εποχής του, κατάφεραν να δημιουργήσουν μία από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις με τους Γάλλους στη Λεωφόρο Συγγρού, το 1916. (Από Άγιο Σώστη μέχρι τις Στήλες Ολυμπίου Διός). Νεκροί Γάλλοι 57, τραυματίες 151. Από δικής μας πλευράς, 30 λεβεντόπαιδα επίστρατοι νεκροί και 52 τραυματίες. .Σκοτώθηκαν και πολλοί πολίτες και κακοποιήθηκαν επιφανείς Φιλελεύθεροι, μεταξύ αυτών και ο εθνικός ευεργέτης και Δήμαρχος Αθηναίων Εμμανουήλ Μπενάκης (έφαγε και κατάλαβε).

Ο Μπενάκης, μεγαλοεπιχειρηματίας, διέθετε και διέθεσε τα χρήματά του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Στην Ελλάδα ίδρυσε το Προσφυγικό Νοσοκομείο, το Προσφυγικό Εργοστάσιο Χειροτεχνίας και Ταπητουργίας. Χρηματοδότησε την Αεροπορική Άμυνα, τα Πατριωτικό Ίδρυμα, την Εθνική Πινακοθήκη, το Κολέγιο Αθηνών, το Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού, την Μπενάκειο Βιβλιοθήκη της Βουλής και τέλος ίδρυσε το Μπενάκειο Μουσείο.

Ο Μπενάκης στο Παρίσι είχε πληροφορηθεί ότι στον Πειραιά είχαν φθάσει γυναικόπαιδα μισόγυμνα, νηστικά, μέρες χωρίς φαγητό, χωρίς μία μπουκιά ψωμί. Κυριολεκτικά ναυάγια της ζωής πεταμένα μέσα σε βαγόνια. Τον Αύγουστο του 1922 ο Μπενάκης, στην κόρη του Πηνελόπη, έστειλε 5.000 λίρες με αυστηρή εντολή να διατεθούν στους καταστραμμένους Μκρασιάτες πρόσφυγες.

Η Πηνελόπη κατέβηκε στον Πειραιά και μπροστά σ’ αυτό το δυστυχισμένο ανθρωπομάζεμα, πήγε στους φούρνους της περιοχής και έδωσε εντολή όλα τα ψωμιά τους να πάνε κάτω στο λιμάνι, να τα μοιράσουν στην προσφυγιά. Την ώρα που τα καρότσια φορτωμένα με ψωμί μπαίνανε στο λιμάνι, τα σταματήσανε αστυνομικοί, οι οποίοι ανακοινώσανε στη Δέλτα, ότι απαγορεύεται η διανομή των ψωμιών.

-Δεν μπορείτε! Γυρίστε πίσω!
-Έχετε άδεια;
-Γιατί;
-Κάνετε Βενιζελική προπαγάνδα!

Η Δέλτα έτρεξε παντού. Συνάντησε αρμοδίους και αναρμόδιους. Δεν κατάφερε τίποτα.

Η Βασίλισσα Σοφία έμαθε ότι η Δέλτα έχει χρήματα. Αμέσως βγάζει διαταγή, όσοι έχουν χρήματα για τους πρόσφυγες να της τα παραδώσουν για να τα μοιράσει εκείνη, ως στοργική μητέρα. Η Δέλτα δεν την εμπιστεύεται. Δυστυχώς τα χρήματα δεν διατέθηκαν. Οι πρόσφυγες κάθε μέρα κατά δεκάδες, πεθαίνουν.

Η Δέλτα γνωρίζει, ότι η Βασίλισσα τα χρήματα θα τα έδινε στους επιστράτους. Οι επίστρατοι θα την προστατεύανε από την οργή του κόσμου. Δεν ήταν δυνατόν η Δέλτα να δώσει τα χρήματα του πατέρα της στους δολοφόνους του επιστράτους (Νοέμβριος 1916). (Οι επίστρατοι την εποχή εκείνη ήταν παραστρατιωτικές οργανώσεις που εξελίχθηκαν σε ροπαλοφόρους βασιλικούς- φόβος και τρόμος).

Τελικά άδεια δεν έδωσαν οι μανδαρίνοι της εποχής εκείνης, οι εχθροί και καταστροφείς της Ελλάδος. Και γιατί; Επειδή η Πηνελόπη Δέλτα ήταν κόρη του Εμμανουήλ Μπενάκη, του ανθρωπιστή, αλλά Βενιζελικού.

Φίλε αναγνώστη, λεπτομέρειες θα βρεις στον πρώτο τόμο του Γεωργίου Θ. Κωστή Θρίαμβος – Προδοσία – Καταστροφή, σελ. 212, από το ημερολόγιο της Πηνελόπης Δέλτα.

Καλλιθέα 03.12.2009

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *