FtS 108 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Σταματία Ευστράτογλου

Χρύσανθος

Στις 15.01.2010 μας άφησε για το μεγάλο ταξίδι ο Χρύσανθος (Μιχαλόπουλος) μετά από μακροχρόνια ασθένεια, όπως όλοι γνωρίζουμε. Για το Χρύσανθο, να σημειώσουμε, για όσους ίσως δεν έχουν υπόψη τους, ότι γεννήθηκε στα Καλάβρυτα και στο Σκαμνό πήρε για γυναίκα του τη Χρυσούλα Ζαλαώρα, κόρη του αείμνηστου Βασίλη. Στο Σκαμνό ο Χρύσανθος ήταν κτηνοτρόφος, μία δραστηριότητα στην οποία τον συνέδραμε η σύζυγός του Χρυσούλα.

Δεν υπάρχει Σκαμνιώτης που να μην έχει γνωρίσει την εγκαρδιότητα και την αγνότητα των αισθημάτων του Χρύσανθου. Η πόρτα του σπιτιού του ήταν πάντα για κάθε συγχωριανό ανοικτή και η φιλοξενία του δεν είχε μέτρο σύγκρισης.. Κηδεύτηκε στο Κοιμητήριο του χωριού μας και το 40ήμερο μνημόσυνο τελέσθηκε στις 21.02.2010 στο Σκαμνό.

Νότα

Στις 24.01.2010 τελέσθηκε στο χωριό το ετήσιο μνημόσυνο της αξέχαστης Νότας (Μαγνήσαλη – Τζιβάρα) που τόσο νέα μας άφησε.

Χριστίνα

Μία χιονισμένη μέρα, στις 20.01.2010, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:30 έφυγε από κοντά μας η αγαπημένη μας φίλη Χριστίνα Γεωργίου Τζιβάρα, μητέρα της Μαρίας Τζιβάρα –Τσεμπερλή, της Γενικής Γραμματέως του Συλλόγου μας.

Η Χριστίνα, γεννήθηκε στον Πύργο Μακρακώμης το 1933 και γνώρισε το Γιώργο στη Λαμία που στη συνέχεια παντρεύτηκε και τον έκανε σύντροφο της ζωής της. Ακολουθώντας την επαγγελματική διαδρομή τοιυ Γιώργου στη ΔΕΗ, πέρασαν τα περισσότερα χρόνια της ζωής τους σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια και εγκαταστάσεις στην Κοζάνη. Βέροια, Αγρίνιο.Τα τελευταία χρόνια έμειναν στη Λαμία, αλλά και στο αγαπημένο τους σπίτι – ησυχαστήριο στο Σκαμνό όπου διοχέτευσαν μεγάλο μέρος από το χρόνο τους στα κηπευτικά και τα την υποδειγματική ανθοκομία. Η μονάκριβη και πανέμορφη κόρη της. Η Μαρία της χάρισε δύο υπέροχα εγγόνια την Χριστίνα που έλαβε το όνομά της και τον Αντώνη, που είναι ήδη φοιτητές σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η Χριστίνα ήταν μία καλλιεργημένη γυναίκα, με χιούμορ και κριτική σκέψη. Αξέχαστες θα μας μείνουν οι παρέες μας που είχαμε στο καφενείο του Συλλόγου τα καλοκαιρινά βραδάκια.

Κηδεύτηκε στις 23.01.2010 στο κοιμητήριο του χωριού μας. Το μνημόσυνο των 40 έγινε στις 28.02.2010 με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου στο χωριό.

Εκδηλώσεις

Η προγραμματισμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας για την 23.01.2010 ακυρώθηκε εξ αιτίας των κινητοποιήσεων των αγροτών που απέκλεισαν το οδικό δίκτυο της χώρας, αλλά και λόγω της κακοκαιρίας και του ξαφνικού θανάτου της Χριστίνας Γ. Τζιβάρα. Για τους ίδιους λόγους ματαιώθηκαν οι εκδηλώσεις της Καθαρής Δευτέρας.

Ποίηση

Από ένα εκλεκτό φίλο, τον Απόστολο Σούλα, λάβαμε την ποιητική του Συλλογή. Ο Απόστολος Σούλας, που υπογράφει ως «ανορθόγραφος», είναι γέννημα – θρέμμα Καισαριανιώτης, λαϊκός ποιητής. Υπάλληλος του ΟΤΕ, έζησε την προσφυγιά στην Καισαριανή και εν συνεχεία τον πόλεμο και τον εμφύλιο. Μέσα από τα στιχουργήματα του διεκραγωδεί τα τα βιώματά του και τα εμπιστεύεται σε ΄λίγους φίλους.

Τον συγχαίρουμε και τον ευχαριστούμε!

Ξεκινάει τη Συλλογή του με τα παρακάτω τετράστιχο:

Αν τα στιχάκια μου αυτά
αγγίζουν τη ζωή σου
ψάξε βαθιά, πολύ βαθιά
και ρώτα την ψυχή σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *