Όταν τα ανέκδοτα επαληθεύονται από την κωμικοτραγική πραγματικότητα

FtS108

Πράξη 1η: Το ανέκδοτο

Το μεταφέρω όπως περίπου το άκουσα προσφάτως σε παρέα συγγενών και φίλων:

Ο επιθεωρητής στοιχειώδους εκπαίδευσης επισκέπτεται ένα σχολείο και απευθύνεται στους μαθητές (αναφερόμενους στους γνωστούς άθλους του Ηρακλέους):

-Ποιος έκλεψε τα μήλα των Εσπερίδων;

Τα παιδιά μένουν σιωπηλά και κάπως αμήχανα. Ο δάσκαλος επεμβαίνει:

-Δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα στο σχολείο μας, κ. Επιθεωρητά!

Η διαπίστωση του επιθεωρητή, τον ώθησε να κάνει σχετική αναφορά στο Υπουργείο παιδείας, καταγράφοντας το περιστατικό, μέχρι που του έρχεται η απάντηση της υπέρτατης αρχής:

-Αυτό, είναι έργο της Αστυνομίας και όχι δικό σας!

Πράξη 2η: Το κωμικό στην πράξη

Μόλις το τελευταίο διάστημα ο φίλος Ελληνο-Αμερικανός πανεπιστημιακός Καθηγητής, Αρχαιολόγος – Ερευνητής του Πανεπιστημίου της Florida Dr. James – Dimitri Brianas, τρίτης μεν γενεάς ομογενής, πλην όμως με άσβεστο το ενδιαφέρον για τις ρίζες του, γνωστός ήδη μέσα από τις στήλες της ΦτΣ για τις προσπάθειές του να ανακαλύψουμε τα ανάκτορα του ομηρικού Αχιλλέα, επισκέφθηκε στο πλαίσιο της ερεύνης και των επαφών του και την αρμόδια διεύθυνση Πολιτισμού και Αρχαιολογίας στην περιοχή μας.

Ενημέρωσε την αρμόδια διευθύντρια για την έρευνά του μέχρι που εκείνη τον αποστόμωσε λέγοντας:

Δεν υπάρχει Αχιλλέας και ανάκτορα! Αυτά είναι μυθολογία!

Από την πλευρά μας, που δεν είμαστε ούτε ιστορικοί, μήτε αρχαιολόγοι μπορούμε απλά να υποθέσουμε ότι η κα Διευθύντρια δεν έχει πληροφορηθεί ότι ο Γερμανός Schliemann ήδη από τον προ-περασμένο αιώνα επαλήθευσε με τα ευρήματά του τις ομηρικές αναφορές, τον Τρωικό Πόλεμο στην Τροία, τα ανάκτορα του Αγαμέμνονα στις Μυκήνες και αυτά του Μενέλαου στην Σπάρτη. Αν προεκτείνουμε τη σκέψη μας, μπορούμε ακόμη να υποθέσουμε ότι την παντελώς αγράμματη κυρία τοποθέτησε κάποιος φαύλος κομματάρχης στην θέση που κατέχει κι εμείς οι ηλίθιοι την πληρώνουμε.

Πράξη 3η: Η τραγική πραγματικότητα

Να’ ναι άραγε αυτή η κυρία της διεύθυνσης Πολιτισμού και Αρχαιοτήτων της περιοχής μας το πρόβλημα που απειλεί με αφανισμό τη χώρα μας;

Ασφαλώς όχι. Αλλά θα πρέπει ακόμα να θυμίσουμε στον Έλληνα συμπολίτη την έκταση του παραδείγματος και μετά ας βγάλει μόνος του τα συμπεράσματά του:

Δέκα φορές περισσότεροι από όσους χρειάζονται έχουν διοριστεί ρουσφετολογικά στην πλειονότητά τους διάφοροι ανάξιοι, ανίδεοι και ακατάλληλοι, χωρίς καμία αξιολόγηση και αμείβονται από μας τους φορολογούμενους. Αυτός ο συρφετός που δρα παρασιτικά πάνω στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας όχι μόνον δεν ανταποκρίνονται -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- στα καθήκοντά τους, αλλά εχθρεύονται και ταλαιπωρούν τους πολίτες. Για τέτοιο παραλογισμό και διαστροφή μιλάμε.

Κάπου 4.500 έχουν διοριστεί στην κρατική ΕΡΤ που την πληρώνουμε θέλοντας και μη μέσα από το χαράτσι της ΔΕΗ. Ολόκληρο το BBC απασχολεί κάπου 880 υπαλλήλους. Και να πρόσφεραν κάποιο αξιόλογο έργο, θα λέγαμε ίσως και κάποιο καλό λόγο. Ελάχιστα είναι τα ποσοστά ακροαματικότητας και τηλεθέασης, στοιχείο που μαρτυρεί την απαξία και περιφρόνηση των πολιτών. Επιδίδονται όμως με εκπληκτικό τρόπο δίκην χαμαιλεόντων στην κολακεία των εκάστοτε κυβερνώντων. Πάντως αξίζει να δει κανείς τη λίστα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με τις μυθικές απολαβές αυτών των γλοιωδών τύπων. Τρελαίνεται κανείς και δεν ξέρει με ποιον να τα βάλλει αφού αυτοί οι ανεκδιήγητοι τύποι, εκπροσωπούν την 4η εξουσία και αποσπούν την εύνοια των κυβερνώντων.

Ας δει κανείς, ακόμη, τον ΟΣΕ όπου πραγματοποιείται σε μόνιμη βάση παρατηρείται ο λόγος, έσοδο 1.000 και έξοδο 8.000 !! Σε κάθε ταλαιπωρούμενο επιβάτη αντιστοιχούν τέσσερις υπάλληλοι –κηφήνες! Ακούει και μερικούς πολιτευόμενους που αγωνίζονται για τον δημόσιο χαρακτήρα και άλλα τέτοια περίεργα. Άντε να βρει σταμάτημα αυτό το κατρακύλισμα στη χώρα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *