FtS107 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Επιμέλεια, Σταματία Ευστράτογλου

Καθαρισμός και περίφραξη του δασυλλίου στην είσοδο του χωριού

Στις 7 Νοεμβρίου 2009, με βάση σχετική απόφαση της συνέλευσης του Συλλόγου μας τον περασμένο Αύγουστο, υλοποιήθηκε προγραμματισμένη εξόρμηση με πλήθος μελών του Συλλόγου μας που καθάρισαν, κλάδεψαν, περιποιήθηκαν και έφραξαν με καλαίσθητη ξύλινη περίφραξη την έκταση που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χώρος αυτός που βρίσκεται πάνω στον μεγάλο οδικό άξονα της χώρας Θερμοπύλες – Δελφοί και συναντά τον επίσης κεντρικό περιφερειακό οδικό άξονα που οδηγεί στα χωριά της Οίτης και της Γκιόνας, παρουσίαζε πάντοτε εικόνα σκουπιδότοπου που δεν τιμά το χωριό και την ευρύτερη περιοχή μας. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες δενδροφύτευσης του χώρου από το Σύλλογο, η προσπάθεια απέβη άκαρπη, καθώς τα γιδοπρόβατα κατέστρεφαν τα νεαρά φυτά. Ο Σύλλογός μας επιχειρεί συχνά – πυκνά καθαρισμό της .έκτασης και ανανέωση της δενδροφύτευσης, αλλά το αποτέλεσμα φάνηκε πάντοτε πενιχρό. Με δαπάνες και εργασία του Συλλόγου έγιναν λιθοδομές γύρω από το μεγάλο πλατάνι και λιθόκτιστη υποδομή καθιστικού και πρόβλεψη για κιόσκι, αλλά η ανεξέλεγκτη κατάσταση οδηγούσε πάντοτε στην ίδια άθλια εικόνα.

Σαν να μην φτάνει αυτό το πρόβλημα, όλως περιέργως, στην προσπάθεια του Συλλόγου βρέθηκε αντιμέτωπος και ο Δήμος με τον τοπικό του εκπρόσωπο που δύο φορές προκάλεσε εμπόδια και διέκοψε τις αναγκαίες εργασίες καθαρισμού και αναμόρφωσης του χώρου με συνέπεια να ματαιωθεί η κοινωφελής δραστηριότητα και εν συνεχεία να κλαπούν τα υλικά περίφραξης με προφανή βλάβη του Συλλόγου και αυτού καθ’ εαυτού του κοινωφελούς έργου.

Στην παραπάνω, όμως, δράση, όλα πήγαν καλά και μπορούμε να καμαρώσουμε το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας. Οι προσπάθειας των πολέμιων του Συλλόγου που και πάλι κάλεσαν στην Αστυνομία (!) έπεσαν στο κενό, καθώς εξηγήθηκε στους ανυποψίαστους λειτουργούς της τάξης, ότι ο χώρος δεν ανήκει στον πρωτοβάθμιο ΟΤΑ και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του δημόσιου χώρου αποδέχονται και εγκωμιάζουν την πρωτοβουλία μας (εννοείται ότι επεδείχθησαν και σχετικά έγγραφα).

Ελπίζουμε με την συμμετοχή και φροντίδα μας στον όμορφο αυτό χώρο που αποτελεί κατά κάποιο τρόπο την βιτρίνα του οικισμού μας, θα διαμορφωθεί ένα καλαίσθητο πάρκο που θα μας τιμά και δεν θα μας ντροπιάζει.

Οφείλουμε ευχαριστίες και συγχαίρουμε όσους συγχωριανούς εθελοντικά έλαβαν μέρος στην δραστηριότητα αυτή. Ευχαριστίες, ομοίως, οφείλονται στην υπέροχη Αθανασία Αστρακά – Σαντοριναίου που διευκόλυνε με την παροχή ρεύματος για τη λειτουργία των απαραίτητων εργαλείων.

Χριστούγεννα

Ήπιος ο καιρός και έλειψαν τα χιόνια στο Σκαμνό κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων. Τα σπίτια, όμως, οι κήποι και πολλά έλατα στολίστηκαν με κάθε λογής λαμπιόνια και έδωσαν μία όμορφη ατμόσφαιρα.

Οι κλιματικές συνθήκες που περισσότερο έδιναν την εικόνα άνοιξης παρά Χριστουγέννων, τροφοδότησαν συζητήσεις μεταξύ των συγχωριανών που αναδεικνύουν τον προβληματισμό για την ήδη διαφαινόμενη δραματική επίπτωση πάνω στη ζωή μας από την άφρονα τακτική της λεγόμενης αναπτυγμένης ανθρωπότητας, που κατ’ ουσίαν υποσκάπτει το μέλλον μας.

Γι’ αυτό και επιλέγουμε από τη θέση αυτή, ενόψει και του νέου έτους, να εκφράσουμε την ευχή για περισσότερο σεβασμό στο περιβάλλον και στο κοινό σπίτι όλων μας, αλλά και αυτό των παιδιών μας.

Ανακοίνωση – πρόσκληση

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαμνού καλεί τα μέλη και τους φίλους του στις 23 Ιανουαρίου 2010, ημέρα Σάββατο, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου. Ο χώρος και η ακριβής ώρα –για τον οποίο ως γνωστόν αντιμετωπίζουμε βασανιστικό πρόβλημα- να γνωστοποιηθεί μέσω των στελεχών του Συλλόγου μας, ευθύς μόλις εξασφαλισθεί.

Παιδικό πάρτι

Τα γενέθλια της Μελίνας Μαζωνάκη, -26.12.2009- έδωσαν την ευκαιρία για μία ωραία συγκέντρωση της νέας γενιάς του Σκαμνού στον όμορφο παιδότοπο που διαχειρίζεται ο συγχωριανός μας Μάνος Γέμελος, στην πόλη της Λαμίας.

Μεγάλη η συμμετοχή και η ευχαρίστηση των παιδιών. Πολύχρονη η Μελίνα!

Κάδοι απορριμμάτων

Με λύπη μας έχουμε να επισημάνουμε μία δυσάρεστη κατάσταση που εδώ και πολύ καιρό δεν φαίνεται να απασχολεί την δημοτική μας αρχή. Κάπου 15 σπίτια, διασκορπισμένα σε μεγάλη έκταση, στην νέο βόρειο οικισμό του χωριού, παραμένουν χωρίς κάδους απορριμμάτων το δε απορριμματοφόρο του Δήμου δεν επισκέπτεται καν την περιοχή!

Ωραία, νέα σπίτια, υπέροχοι συγχωριανοί, μερικοί από τους οποίους –προς τιμήν τους- επεδίωξαν έχοντας όλες τις σχετικές προϋποθέσεις, να εγγραφούν και ως τακτικοί δημότες του Δήμου Γοργοποτάμου, πράγμα που προσέκρουσε σε αντίρρηση του συγχωριανού μας εκπροσώπου στον ΟΤΑ, αντιμετωπίζουν την πλήρη αδιαφορία της δημοτικής αρχής, όταν σε άλλους οικισμούς προσφέρονται πάσης φύσεως κίνητρα για την προσέλκυση νέων οικιστών και την πραγματοποίηση επενδύσεων στον τόπο τους..

Η μη αποκομιδή των σκουπιδιών σε ποιο πλαίσιο, άραγε, να εντάσσεται;

Θεωρούμε εντελώς απαράδεκτη αυτή την κατάσταση και θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους υπεύθυνους ότι όλοι οι συγχωριανοί, ανάλογα με το εμβαδόν του σπιτιού τους πληρώνουν μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ καθόλου ευκαταφρόνητα δημοτικά τέλη. Δικαιούνται μίας ευπρεπέστερης συμπεριφοράς και δεν νομίζουμε ότι κάθε τόσο θα πρέπει να προσφεύγουμε στον συνήγορο του Πολίτη για να εξηγήσει τα αυτονόητα σ’ αυτούς που χωρίς να τους πιέσει κανείς έσπευσαν να καταλάβουν θέσεις που αποβλέπουν τάχατες στην εξυπηρέτηση και όχι κακομεταχείριση των δημοτών.

Από την δική μας, όμως, πλευρά ,έχουμε να δείξουμε μεγαλύτερη προσοχή στη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων.. Να κλείνουμε τις σακούλες καλά και να τις αποθέτουμε σε κάδους, ακόμη και αν αυτοί δεν βρίσκονται κοντά στο σπίτι μας. Τα αδέσποτα σκυλιά που κυκλοφορούν στο χωριό σκορπίζουν τα σκουπίδια εδώ κι εκεί και προκαλούν μία απαράδεκτη εικόνα.

Δεν είναι επίσης το καλύτερο να αποθέτουμε τα σκουπίδια μας σε κάποια άκρη του χωριού. Ο Αντώνης Μαζωνάκης κατέγραψε με την φωτογραφική του μηχανή τέτοιες εικόνες αθλιότητας που όσο και αν δεν μας αρέσει, θα υποχρεωθούμε να τις δημοσιεύσουμε.

Διάλεξη του Γιώργου Πούλιου

Ο εκλεκτός φίλος του Σκαμνού και του Πολιτιστικού μας Συλλόγου κ. Γιώργος Πούλιος, διαπρεπής Δικηγόρος, έλκων την καταγωγή του από την Πάρο, παρουσίασε στις 12.11.2009 μία εξόχως ενδιαφέρουσα διάλεξη παρουσία πλήθους ακροατών –ανθρώπων του πνεύματος- στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας. Το θέμα που με μεγάλη επιτυχία, προηγμένη τεκμηρίωση που δείχνει μακροχρόνια και ενδελεχή έρευνα, αλλά και τρόπο γλαφυρό, ανέπτυξε ο ΓΠ, είχε τον τίτλο «Η προσφορά της Πάρου στον Πολιτισμό». Την εκδήλωση στήριξαν ο Δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου και η Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών «Νέος Πνευματικός Κύκλος». Παρόντες, όπως ήταν φυσικό, πολλές προσωπικότητες από την Πάρο, ο Νομάρχης Κυκλάδων, βουλευτές και πολλοί άλλοι. Παρών και ο επίσης φίλος συντοπίτης μας από το Παλαιοχώρι κ. Βίκτωρ Σαμπώ, Πρόεδρος των Ρουμελιωτών στην Αττική.

Συγχαίρουμε τον φίλο Γιώργο Πούλιο και του ευχόμαστε καλή υγεία και δύναμη να συνεχίσει το όμορφο έργο του. (ΓΑ)

Μιχάλης Ταξ. Αστρακάς

Ζητούμε συγνώμη από το φίλο Μιχάλη, ένα υπέροχο συγχωριανό που ζει στην Αθήνα και παραπονείται ότι δεν παίρνει τη ΦτΣ. Θα το ελέγξουμε αμέσως.

Με την ίδια ευκαιρία θα θέλαμε να παρακαλέσουμε κάθε συγχωριανό που είναι μέλος ή φίλος του Συλλόγου μας και για οποιοδήποτε λόγο δεν παίρνει την εφημερίδα μας, χωρίς καμία επιφύλαξη να μας ειδοποιήσει ώστε να επαληθεύσουμε τα στοιχεία και την ταχυδρομική διεύθυνση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *