Ημερολόγιο 2010

FtS107

Ένα πολύ όμορφο ημερολόγιο για το νέο έτος 2010 παρήγαγε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαμνού. Είναι γεγονός ότι αποτελεί παράδοση για το Σύλλογο η παρουσίαση παρόμοιων έργων που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους και μάλιστα μέχρι του σημείου να χαρακτηρίζονται από πολλούς συλλεκτικά έργα.

Η υψηλή ποιότητα ηλεκτρονικής επεξεργασίας (Κική και Βασίλης Σαντοριναίου) και η πρότυπη εκτύπωση σε χαρτί ποιότητος 300 γραμμαρίων (Ευστράτογλου – Ξυνός ΟΕ) είναι εμφανή στοιχεία και τραβούν το ενδιαφέρον όσων το κρατούν στα χέρια τους. Είναι δε χαρά και τιμή να πούμε ότι το σύνολο της εργασίας καλύπτεται από Σκαμνιώτες. Φυσικά και ουδεμία σχέση υπάρχει προς αυτά τα ημερολόγια που πολλοί σύλλογοι τυπώνουν συνήθως εκ των ενόντων αποκλειστικά και μόνον για να αποτελέσουν ένα πρόσχημα να ζητήσουν μία συνδρομή από τα μέλη τους. Δεν θυσιάσαμε την ποιότητα μπροστά σε οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα και αναλάβαμε το όντως υψηλό κόστος. Εκ παραλλήλου περιορίσαμε τον αριθμό των αντιτύπων που μόλις και μετά βίας αρκεί για τα μέλη και φίλους του Σκαμνού και του Συλλόγου μας. Αν παρ’ ελπίδα κάποιος συγχωριανός δεν μπόρεσε να πάρει στα χέρια του το ημερολόγιο, παρακαλείται να μην διστάσει να επικοινωνήσει με κάποιο από τα στελέχη του Συλλόγου, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, που έχουν εφοδιαστεί με έναν αριθμό αντιτύπων.

Το μότο του ημερολογίου κινείται γύρω από την αρχαιοελληνική λέξη (επιτάφιος του Περικλέους) «φιλοκαλούμεν». Το θέμα αυτό τεκμηριώνεται με το εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό που κοσμεί το έργο. Το μήνυμα του Προέδρου κ. Δημήτρη Ευστράτογλου που παρατίθεται στο ημερολόγιο αποσαφηνίζει το ζήτημα:

Φιλοκαλούμεν
Φιλοκαλέω (φιλόκαλος): εραστής του ωραίου,
καταγίνομαι εις τας καλάς τέχνας, έχω το αίσθημα του ωραίου,
εντρυφώ εις την απόλαυσιν του καλού,
αλλά και εν ηθ. ένν. ο αγαπών το καλόν και ηθικόν

Λεξικόν της αρχαίας ελληνικής γλώσσης Καθηγητού Ιωαν. Σταματάκου

Στο άγριο αλλά και ανεπανάληπτο όμορφο ανάγλυφο με τα πρανή, τις λοφοσειρές, τις ρεματιές και τα φαράγγια με τα οποία ο Ύψιστος, Μέγας Δημιουργός του Σύμπαντος προίκισε την περιοχή μας έμελλε με αγαθή τύχη να βρίσκεται ο Σκαμνός. Αυτή την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος σέβονται οι Σκαμνιώτες και αντλούν θετικά ερεθίσματα από αυτήν. Τρέπουν τις δραστηριότητές τους σε έργα που διαπνέονται από την αισθητική. Οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις υπακούουν σε σταθερούς κανόνες που θέλουν την αρμονία ανάμεσα στις ανθρώπινες δραστηριότητες και την διατήρηση της ομορφιάς του ευρύτερου τοπίου. Είναι στα θετικά του Σκαμνού η πρότυπη οικιστική ανάπτυξη με καλαίσθητες κατασκευές που στηρίζονται στα δοκιμασμένα παλαιότερα πρότυπα αρχιτεκτονικής. Πάνω στην παλιά την πέτρα του λατομείου, το ξύλο, το κεραμίδι.

Οι νέοι οικιστές του Σκαμνού αναγνωρίζουν αυτούς τους κανόνες και προσθέτουν με τη σειρά τους ό,τι πιο όμορφο έχει να αναδείξει η παλαιότερη τεχνική και ιδιαιτερότητες του τόπου μας. Προσθέτουν στην αναβάθμιση της ανθρωπογεωγραφίας της μικρής μας κοινωνίας και δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το χωριό και τους ανθρώπους του, συμμετέχοντας και υποστηρίζοντας την κοινωφελή δραστηριότητα του Πολιτιστικού μας Συλλόγου

Αυτή η ποιότητα, αυτή η αρμονία είναι αλληλένδετη με τον εσωτερικό ψυχισμό και την περί καλαισθησίας άποψη. Αυτό που υπάρχει στις μύχιες πτυχές της ψυχής μας, αυτό και εξωτερικεύουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι πανάξιοι πρόγονοί μας διέπρεψαν στις καλαίσθητες κατασκευές, όταν και η πνευματική τους στάθμη βρίσκονταν στο απόγειο της δόξας και του μεγαλείου που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την παγκόσμια κοινωνία των ανθρώπων. Όταν η Δημοκρατία του Περικλή εδραιώθηκε, τότε χτίζονταν και οι Παρθενώνες.

Δημήτρης Ευστράτογλου
Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου
Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *